• Svenska

Om utlandet Tjeckien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Från och med måndag den 21 juni har förbudet mot icke nödvändiga resor till Tjeckien upphävts för samtliga EU-länder. Det innebär att turistresor från Sverige till Tjeckien åter är tillåtna.

Från och med den 13 september 2021 klassas Sverige som orange.

Från gröna och orange länder krävs något av följande: 

 • Bevis på full vaccination och att det har gått minst 14 dagar sedan andra dosen (eller sedan den enda sprutan med ett en-dos-vaccin).
 • Läkarintyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna.
 • Negativt covid-test. Antingen ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst 48 timmar gammalt antigen-test. Så kallade självtest godkänns inte. (Test vid ankomst accepteras också, bl.a. på flygplatsen. MEN fram till dess negativt resultat kan uppvisas från detta test krävs isolering. Tänk även på att det KAN vara så att vissa flygbolag kräver negativt test för att komma ombord på flygplanet.)

Samtliga resenärer måste även fylla i det s.k. Passenger Locator Form.

Reglerna gäller även för barn från sex år och uppåt.

Notera även att något av de tre ovan också krävs för att besöka t.ex. restauranger, barer, muséer etc. i Tjeckien.

Fullständiga inreseregler finns på Inrikesministeriets hemsida. Notera att inresereglerna uppdateras löpande och kan ändras på kort varsel, beroende bl.a. på smittspridningen i samhället.

Regler för inresa till Tjeckien från Sverige

Vid inresa till Tjeckien från Sverige fr.o.m. den 13 september gäller således följande: 

 • Fylla i den elektroniska anmälan: Public Health Passenger Locator Form före inresan.
 • Kunna visa med covidbeviset att man är fullt vaccinerad för covid-19 och att det gått minst 14 dagar efter andra vaccindosen alternativt efter den enda dosen med ett en-dos-vaccin.

Eller 

 • Fylla i den elektroniska anmälan: Public Health Passenger Locator Form före inresan.
 • I det digitala Covidbeviset eller genom ett läkarintyg (på engelska), utfärdat i EU-landet där man var sjuk, kunna visa att man haft en genomgången covid-19 infektion under de senaste 180 dagarna.

Eller 

 • Fylla i den elektroniska anmälan: Public Health Passenger Locator Form före inresan.
 • Negativt covid-test. Antingen ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst 48 timmar gammalt antigen-test. Så kallade självtest godkänns inte. (Test vid ankomst accepteras också. MEN fram till dess negativt resultat kan uppvisas från detta test krävs isolering. Tänk även på att det KAN vara så att vissa flygbolag kräver negativt test för att komma ombord flyget.)

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. I den svenska e-tjänsten Covidbevis.se kan du få ett bevis på vaccination, på negativt test – om företaget där du testat dig är uppkopplat mot E-hälsomyndigheten – eller om tillfrisknande från covid-19.

Vilka regler som gäller för resor från andra länder än Sverige till Tjeckien beror på vilken klassificering landet har enligt trafikljussystemet. Läs mer om inresereglerna på Inrikesministeriets hemsida.

 

Transit genom Tjeckien

Transit genom Tjeckien är tillåtet för EU-medborgare.

 • Transiten får ej överstiga 12 timmar. Övernattning är ej tillåten. Vid transit behövs varken elektronisk anmälan eller negativt covid-19 test.
 • För transitregler genom Tyskland se reseinformationen på Sveriges ambassad i Tyskland. För transitregler för Polen se reseinformationen på Sveriges ambassad i Polen.

Under tiden du färdas genom Tjeckien / vistas på flygplatsen måste du bära en respiratormask*.

Lokala restriktioner

Tjeckiska regeringen har beslutat att inskränka den fria rörligheten i Tjeckien. Fr.o.m. den 1 juli innebär inskränkningarna bl.a. att:

 • för att kunna besöka restauranger, barer, museer osv. behöver man kunna visa upp ett negativt covid-19 test (PCR-test inte äldre än 7 dagar eller antigen-test inte äldre än 72 timmar), ett intyg att man har vaccinerats (och det har passerat minst 14 dagar efter andra vaccindosen alternativt efter den enda dosen med ett en-dos-vaccin) eller att man har testats positiv för Covid-19 under de senaste 180 dagarna. Läs mer om restriktionerna här.

Tjeckiska regeringen har beslutat att respiratormask* är obligatoriskt att bära:

 • Inomhus med undantag från ditt hem/hotellrum,
 • På allmänna kommunikationsmedel (flyg, tåg, spårvagn, tunnelbana, buss och taxi) inklusive perronger och väntplatser.

Läs mer om restriktionerna här.

Råd till svenska resenärer

Vaccination mot covid-19 för svenskar i Tjeckien

Du som är svensk medborgare som är bosatt i Tjeckien hittar mer information om vaccinationen här. Listan över de sju tjeckiska sjukförsäkringsbolagen finns här.

Information för egenbetalare finns här.

Vid symptom på covid-19

Tjeckiska Hälsoministeriet uppmanar personer som har feber, hosta och/eller andningsbesvär att kontakta läkare via telefon. För att undvika smittspridning avråder de från att utan föregående kontakt åka direkt till en sjukhusmottagning.

Information på engelska om covid-19 i Tjeckien finns på telefonnummer 1221. Numret kan nås från hela Tjeckien veckodagar mellan 08.00 - 19.00 och på helger mellan 09.00 - 16.30. 

Information om antal bekräftade fall i Tjeckien finns här.

För akuta fall ring: 112 (talar engelska och tyska).

På följande sjukhus finns engelskspråkig personal:

 • Motol, V Úvalu 84, Praha 5. Tel: (+420) 224 43 1111, 24-timmars service.
 • Na Homolce Hospital, Roentgenova 2, Praha 5. Tel: (+420) 257 27 1111, mån-fre 7:30-16.00 därefter (+420) 257 272 522

Tjeckiska Hälsoministeriet uppdaterar dagligen information om coronaviruset på följande länk.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).

---------------------------

*Respiratormask utan ventil som är klassad som FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR eller Korea 1st class FFR

Senast uppdaterad 12 okt 2021, 10.49