• Svenska

Om utlandet Tjeckien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Från och med måndag den 21 juni har förbudet mot icke nödvändiga resor till Tjeckien upphävts för samtliga EU-länder. Det innebär att turistresor från Sverige till Tjeckien åter är tillåtna om vissa krav uppfylls (se nedan).

Från och med den 3 januari 2022 klassas Sverige som mörkrött. Mer information finns på Inrikesministeriets hemsida.

Samtliga resenärer måste fylla i det s.k. Passenger Locator Form.

Från och med den 27 december 2021 måste alla resenärer som reser in i Tjeckien ha ett negativt PCR-testresultat (PCR inte äldre än 72 timmar) före ankomsten - även de som är fullt vaccinerade.

Undantag från kravet på negativt PCR-test vid inresa ges för personer som har fått sin tredje spruta, så kallad "booster-dos", av ett erkänt COVID-19-vaccin.

Undantag från kravet på negativt PCR-test vid inresa ges även för barn under 12 år, samt för barn i åldrarna 12-18 vilka har fått två sprutor.

Mer information finns på Inrikesministeriets hemsida.

Notera att för att besöka t.ex. restauranger, barer, muséer etc. i Tjeckien krävs ett bevis på full vaccination eller läkarintyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna (EU:s digitala covidbevis). Ett negativt test godkänns inte. Notera att detta även gäller på hotell. Mer information om alla åtgärder hittar man här.

Är du inte vaccinerad, måste du genomgå ytterligare ett PCR-test mellan den femte och sjunde dagen efter ankomsten. Innan du fått negativt resultat är det obligatoriskt att bära andningsskydd utanför boendet.

Fullständiga inreseregler finns på Inrikesministeriets hemsida. Notera att inresereglerna uppdateras löpande och kan ändras på kort varsel, beroende bl.a. på smittspridningen i samhället.

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19. I den svenska e-tjänsten Covidbevis.se kan du få ett bevis på vaccination, på negativt test – om företaget där du testat dig är uppkopplat mot E-hälsomyndigheten – eller om tillfrisknande från covid-19.

Vilka regler som gäller för resor från andra länder än Sverige till Tjeckien beror på vilken klassificering landet har enligt trafikljussystemet. Läs mer om inresereglerna på Inrikesministeriets hemsida.

 

Transit genom Tjeckien

Transit genom Tjeckien är tillåtet för EU-medborgare.

  • Transiten får ej överstiga 12 timmar. Övernattning är ej tillåten. Vid transit behövs varken elektronisk anmälan eller negativt covid-19 test.
  • För transitregler genom Tyskland se reseinformationen på Sveriges ambassad i Tyskland. För transitregler för Polen se reseinformationen på Sveriges ambassad i Polen.

Under tiden du färdas genom Tjeckien / vistas på flygplatsen måste du bära en respiratormask*.

Lokala restriktioner

Tjeckiska regeringen har utlyst undantagstillstånd som gäller från och med den 26 november. Tjeckiska regeringen har beslutat att inskränka den fria rörligheten i Tjeckien, vilket innebär bl.a. att:

  • för att kunna besöka restauranger, barer, museer osv. behöver man kunna visa upp ett intyg att man har vaccinerats (och det har passerat minst 14 dagar efter andra vaccindosen alternativt efter den enda dosen med ett en-dos-vaccin) eller att man har testats positiv för Covid-19 under de senaste 180 dagarna. Reglerna gäller även för barn från 12 år och uppåt. Ett negativt test godkänns inte. Notera att detta gäller även på hotell.
  • Det är förbjudet att dricka alkohol på offentliga platser.
  • Antalet åhörare vid kulturföreställningar, idrottsmatcher och utbildningsevenemang är begränsat till 1 000 sittande personer. Antalet personer som deltar i amatöridrottsmatcher, sociala evenemang, fester, baler osv. är begränsat till 100. Det finns ingen begränsning av antalet deltagare vid begravningar.
  • Läs mer om restriktionerna här.

Tjeckiska regeringen har beslutat att respiratormask* är obligatoriskt att bära:

  • Inomhus med undantag från ditt hem/hotellrum,
  • På allmänna kommunikationsmedel (flyg, tåg, spårvagn, tunnelbana, buss och taxi) inklusive perronger och väntplatser.

Läs mer om restriktionerna här.

Råd till svenska resenärer

Vaccination mot covid-19 för svenskar i Tjeckien

Du som är svensk medborgare som är bosatt i Tjeckien hittar mer information om vaccinationen här. Listan över de sju tjeckiska sjukförsäkringsbolagen finns här.

Information för egenbetalare finns här.

Vid symptom på covid-19

Tjeckiska Hälsoministeriet uppmanar personer som har feber, hosta och/eller andningsbesvär att kontakta läkare via telefon. För att undvika smittspridning avråder de från att utan föregående kontakt åka direkt till en sjukhusmottagning.

Information på engelska om covid-19 i Tjeckien finns på telefonnummer 1221. Numret kan nås från hela Tjeckien veckodagar mellan 08.00 - 19.00 och på helger mellan 09.00 - 16.30. 

Information om antal bekräftade fall i Tjeckien finns här.

För akuta fall ring: 112 (talar engelska och tyska).

På följande sjukhus finns engelskspråkig personal:

  • Motol, V Úvalu 84, Praha 5. Tel: (+420) 224 43 1111, 24-timmars service.
  • Na Homolce Hospital, Roentgenova 2, Praha 5. Tel: (+420) 257 27 1111, mån-fre 7:30-16.00 därefter (+420) 257 272 522

Tjeckiska Hälsoministeriet uppdaterar dagligen information om coronaviruset på följande länk.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).

---------------------------

*Respiratormask utan ventil som är klassad som FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR eller Korea 1st class FFR

Senast uppdaterad 24 jan 2022, 14.53