• Svenska

Om utlandet Tjeckien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Tjeckien har infört inskränkningar i den fria rörligheten och att bl.a. hotell och all annan logi för turism samt restauranger och barer måste hålla stängt. Turistresor till Tjeckien är INTE tillåtna. 

Särskilda inresebestämmelser

Nedan sammanfattas några av de mest centrala reglerna. Fullständiga inreseregler finns på Inrikesministeriets hemsida. Notera att reglerna fortsatt uppdateras och kan ändras på kort varsel, beroende bl.a. på smittspridningen i samhället.

Regler för inresa till Tjeckien från Sverige

Tjeckien har fattat två beslut som påverkar inresor från Sverige.

 1. Den tjeckiska regeringen beslutat att inskränka den fria rörligheten i Tjeckien (läs mer under rubriken: Lokala restriktioner).

Beslutet innebär att turistresor till Tjeckien INTE är tillåtna. Enbart nödvändiga arbetsresor eller nödvändiga resor för att besöka den närmaste familjen är tillåtna. Vid inresa till Tjeckien kan man därför vara tvungen att kunna visa att resan är nödvändig. Då hotell inte får hyra ut rum till turister bör man även innan inresa kontrollera med sitt hotell att man uppfyller kraven för att kunna checka in. Vid frågor om vad som kan klassas som nödvändig resa och hur den ska styrkas hänvisas till tjeckiska Inrikesministeriet på e-postadress: cestovani.covid19@mvcr.cz eller telefonnummer +420 974 801 801.

 1. Från och med måndag den 15 mars har Tjeckien klassificerat Sverige som mörktrött och högriskland enligt EU:s frivilliga trafikljussystem för inreseregler kopplat till smittspridningen av covid-19.

Det innebär att man vid resor från Sverige till Tjeckien måste: 

 • Fylla i den elektroniska anmälan: Public Health Passenger Locator Form före inresan.
 • Kunna visa att resan är nödvändig. Turistresor är inte tillåtna. 
 • Ha ett negativt covid-19 test inte äldre än 72 timmar före inresan.
 • Ta ett nytt covid-19 test i Tjeckien tidigast efter 5 dagar efter inresan. Platser där covid-19 test kan genomföras finns här. 
 • Självisolera sig tills man kan visa ett negativt covid-19 test taget i Tjeckien för den regionala “Hygienstation” (Hygienická stanice) där man bor.

Vilka regler som gäller för resor från andra länder än Sverige till Tjeckien beror på vilken klassificering landet har enligt trafikljussystemet. Läs mer om inresereglerna på Inrikesministeriets hemsida.

Transit genom Tjeckien

Transit genom Tjeckien är tillåtet för EU-medborgare.

 • Transiten måste kunna styrkas och får ej överstiga 12 timmar. Övernattning är ej tillåten.
 • Man måste ha ett negativt covid-19 test inte äldre än 72 timmar eller ett antigen-test inte äldre än 24 timmar före inresan.
 • För transitregler genom Tyskland läs reseinformationen på Sveriges ambassad i Tyskland. För transitregler för Polen se reseinformationen på Sveriges ambassad i Polen.

Under tiden du färdas genom Tjeckien / vistas på flygplatsen måste du bära en respiratormask*.

Lokala restriktioner

Tjeckiska regeringen har beslutat att inskränka den fria rörligheten i Tjeckien. Fr.o.m. den 3 maj innebär Inskränkningarna bl.a. att: 

 • Endast resor till och från arbetet och andra nödvändiga resor för tex inköp av livsmedel och mediciner tillåts.
 • Sammankomster med fler än två personer inte är tillåtna, med undantag för bl.a. personer i samma hushåll och på arbetsplatser.
 • Affärer (exklusive livsmedelsbutiker, apotek och vissa andra), restauranger, hotell, barer och nattklubbar är stängda.
 • Teatrar och biografer är stängda.

Tjeckiska regeringen har beslutat att respiratormask* är obligatoriskt att bära:

 • Inomhus med undantag från ditt hem/hotellrum,
 • På allmänna kommunikationsmedel (flyg, tåg, spårvagn, tunnelbana, buss och taxi) inklusive perronger och väntplatser. 
 • Utomhus i bebyggt område (kirurgmask kan användas). Mask ska även bäras utanför bebyggt område om man inte kan hålla 2 meters avstånd till andra människor (kirurgmask kan användas). 

Läs mer om restriktionerna här.

Råd till svenska resenärer

Vid symptom på covid-19

Tjeckiska Hälsoministeriet uppmanar personer som har feber, hosta och/eller andningsbesvär att kontakta läkare via telefon. För att undvika smittspridning avråder de från att utan föregående kontakt åka direkt till en sjukhusmottagning.

Information på engelska om covid-19 i Tjeckien finns på telefonnummer 1221. Numret kan nås från hela Tjeckien veckodagar mellan 08.00 - 19.00 och på helger mellan 09.00 - 16.30. 

Information om antal bekräftade fall i Tjeckien finns här.

För akuta fall ring: 112 (talar engelska och tyska).

På följande sjukhus finns engelskspråkig personal:

 • Motol, V Úvalu 84, Praha 5. Tel: (+420) 224 43 1111, 24-timmars service.
 • Na Homolce Hospital, Roentgenova 2, Praha 5. Tel: (+420) 257 27 1111, mån-fre 7:30-16.00 därefter (+420) 257 272 522

Tjeckiska Hälsoministeriet uppdaterar dagligen information om coronaviruset på följande länk.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).

---------------------------

*Respiratormask utan ventil som är klassad som FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR eller Korea 1st class FFR

Senast uppdaterad 03 maj 2021, 10.31