Om utlandet Portugal

Pass / ID-kort i Portugal


Boka tid för ordinarie pass och/eller nationellt id-kort

Tidsbokning för ansökan om pass/nationellt id-kort på ambassaden i Lissabon kan bara göras online. Här hittar du länk till tidsbokning. När du är inne i tidsbokningen välj vyn "månad" så ser du hela månaden. Endast lediga tider syns i bokningssystemet.

Vi har högt tryck på passverksamheten och vi ber dig därför att avboka tiden om du får förhinder. Här hittar du länk till avbokning. 

Tider för mars läggs upp den 01 mars kl. 09.00.

Utlämning av resehandling 

Observera att det just nu tar längre tid än normalt att få sitt pass, ca fyra-fem veckor. Leveranstiden för nationellt id-kort är två-tre veckor. Räkna med ytterligare en veckas leveranstid om passet ska skickas vidare till ett honorärkonsulat.

En avgift tas vid utlämnande när passet/nationella id-kortet har utfärdats av annan myndighet, t ex ansökt på ambassaden i Lissabon och hämtas på ett honorärkonsulat eller ansökt i Sverige och hämtas ut på ambassaden i Lissabon. Här hittar du länk till avgifterna.

Var kan man ansöka om en resehandling?

Du kan ansöka eller förnya ditt ordinarie pass och/eller nationellt id-kort på ambassaden i Lissabon, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du ansöker i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/nationellt id-kortet i Lissabon. Här hittar du länk till polisens hemsida om pass och nationellt id-kort. 

Om du behöver resa och saknar giltig resehandling

Befinner du dig i Portugal och behöver resa akut men hinner inte ansöka om ett ordinarie pass, kan du ansöka om ett provisoriskt pass på ambassaden i Lissabon eller på Sveriges honorärkonsulat i Tavira, Porto, Funchal (Madeira) eller Ponta Delgada (Azorerna). Här hittar du länk till mer information om provisoriskt pass. Kontaktuppgifter till konsulaten hittar du på nedre delen av den här sidan.  

Mer information om pass och nationellt id-kort

Nedan finns information om vilka handlingar du måste ta med dig till ambassaden vid ansökan om pass och nationellt id-kort:

Vanliga frågor pass/nationellt id-kort