Meny
  • Svenska

Om utlandet Portugal

Allmän information om ansökan om pass och nationellt id-kort

 

Den 1 februari 2020 infördes elektroniskt tidsbokningssystem för ansökan om pass och nationellt id-kort. Vänligen notera att du kan behöva skrolla, upp eller ner, för att hitta lediga tider.

Länk till tidsbokningen hittar du här.

Ansökan om pass och nationellt id-kort kan göras
Tisdag och torsdag kl. 14.00 - 15.30
Onsdag kl 09.15 - 11.15

Utlämning av pass och nationellt id-kort görs, utan tidsbokning, på måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 09.00 - 12.00.

Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, och det är oklart för passmyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska passmyndigheten utreda detta. Blanketten Prövning av svenskt medborgarskap ska därför fyllas i av alla sökanden.

För att ansöka om pass eller nationella id-kort måste man personligen inställa sig på ambassaden. Notera att vi endast accepterar giltig svensk eller portugisisk id-handling.

Det tar normalt två-tre veckor att få handlingen skickad till ambassaden. För vidareförsändelse till ett svenskt honorärkonsulat tar det ytterligare cirka en arbetsvecka samt att en avgift tas ut på honorärkonsulatet i samband med utlämnandet av pass och nationellt id-kort.

Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte.

Svenska medborgare kan enligt nya passlagen som trädde i kraft 15 april 2016 beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.