Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från icke nödvändiga resor till regionen Transnistrien.
Avrådan gäller tills vidare.
Svenskar som reser till Moldavien uppmanas att anmäla sig till Svensklistan. Uppgifterna används av ambassaden för att kunna kontakta svenskar som befinner sig i landet om en konsulär krissituation skulle inträffa.
För uppdaterad information ladda även ner appen UD Resklar.
Ambassadens växel ligger nere vid olika tidpunkter och telefonsamtal kan därmed inte alltid tas emot. Vi jobbar på att lösa detta. Vill du nå oss, vänligen skicka en e-post: ambassaden.chisinau@gov.se. Om en nödsituation uppstår utanför ordinarie kontorstid ring UD-jouren i Stockholm på: +46 8 405 50 05.
Ambassaden uppmanar svenskar i landet att undvika demonstrationer runtom i Chisinau och andra städer, i synnerhet nära parlamentet och regeringsbyggnader, samt följa nyheter och myndigheternas rekommendationer.
Utvecklingen är osäker och säkerhetsläget kan snabbt förändras. Svenskar i Moldavien bör därför ha beredskap att med kort varsel ändra sina planer samt kontrollera sina resehandlingar och försäkringsvillkor. Ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd. UD och den svenska ambassaden i Chisinau följer utvecklingen nära.
De senaste åren har flera falska bombhot riktats mot offentliga platser i Moldavien, inklusive mot Chisinaus internationella flygplats. Resenärer uppmanas med anledning av detta att vara särskilt uppmärksamma och följa nyheter samt myndigheternas rekommendationer.
Moldavien är generellt sett ett tryggt resmål. Som i många andra europeiska länder förekommer fickstölder. Riskerna för terrordåd bedöms i dagsläget vara låga. Besökare bör som alltid vara uppmärksamma på sin omgivning och iaktta försiktighet, eller undvika stora folksamlingar.
Vad gäller resor till utbrytarregionen Transnistrien bör man beakta att de moldaviska myndigheterna inte har kontroll över regionen. Svenska ambassaden har därför mycket begränsade möjligheter att agera i eventuella konsulära ärenden.
Vid resor från Ukraina till Moldavien landvägen rekommenderas att resa via Soroca i norr eller Palanca i söder.
Precis som på andra resmål uppmanas till försiktighet vid användandet av bankomater. Var uppmärksam på om bankomaten ser ut att ha manipulerats och använd i så fall en annan bankomat. Betalning med kort accepteras i de flesta sammanhangen. I mindre affärer/kiosker accepteras oftast enbart kontanter. Vid taxiresor accepteras endast kontantbetalning.
Olycksfrekvensen i den moldaviska trafiken är hög, delvis på grund av ett väg- och trafiksystem som ofta håller låg standard. Vägkvaliteten varierar, men många vägar är i dåligt skick och belysningen är otillräcklig. Hästdragna vagnar och fotgängare utan reflexer förekommer ofta, vilket förvärrar säkerheten. Vägskyltar och väginformation är också bristfälliga. På de större vägarna finns bensin- och servicestationer. Rattonykterhet är fortfarande vanligt trots nolltolerans, även om poliskontroller för detta blir allt vanligare. Användning av bilbälte är obligatoriskt både i framsäte och baksäte.
Om du reser med egen bil till Moldavien måste du kunna uppvisa bilens registreringsbevis vid gränsen. Det är också viktigt att kontrollera om din helförsäkring täcker resor i Moldavien. Om den svenska försäkringen inte gör det, kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att teckna en tilläggsförsäkring, så kallat "Green Card". Ett Green Card kan också köpas direkt vid gränsen, men då till ett högre pris.
Hastighetsbegränsningarna är 50 km/h i städer och samhällen och 80 km/h i övrigt.
Vid en trafikolycka får man inte lämna platsen eller flytta bilen förrän trafikpolisen har anlänt.
När man åker taxi bör man välja bilar märkta med företagets namn och nummer på sidan och ovanpå bilen. Man kan antingen komma överens om priset i förväg eller be föraren att använda taxameter. Det finns flera taxiappar tillgängliga, och taxi kan också nås via telefonnummer. Vid taxiresor accepteras endast kontanter.
Som fotgängare rekommenderas det att bära reflexer och gärna en liten ficklampa i mörker, eftersom trottoarerna ofta är i dåligt skick och gatubelysning saknas på vissa ställen. Man bör också vara försiktig när man korsar gatan, eftersom bilar inte alltid stannar. Många bilar parkeras dessutom på trottoaren.
Lokaltrafiken i Chisinau är relativt bra utbyggd och erbjuder flera transportalternativ: trådbussar, vanliga bussar och minibussar. Trådbussarna stannar vid varje hållplats, men det kan vara ganska långt mellan dem. Minibussarna är mycket vanliga och utgör ett omfattande nätverk i staden. De kan vinkas in nästan var som helst och stannar på begäran. Under rusningstid tenderar minibussarna att bli överfulla, och olyckor är inte ovanliga.
Nattetid finns inga allmänna kommunikationer.
Risken för terrorattentat i Moldavien bedöms vara låg.
Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam, påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till.
Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner och det finns skäl att befara att hotbilden i Sverige och mot svenska intressen globalt har ökat. Även i ljuset av detta bör man vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Läs mer om terrorism och hot utomlands på regeringens hemsida.
Moldavien är ett av de länder i Europa som tenderar att utsättas för jordbävningar. Majoriteten av dessa är för svaga för att kännas och de kraftigare orsakar sällan svår skada. Det är dock viktigt att vara beredd i händelse av en större jordbävning.
Läs gärna dessa råd från ambassaden i Bukarest kring jordbävningsberedskap.
För inresa i landet krävs inga obligatoriska vaccinationer. Det rekommenderas dock att resenärer, särskilt de som planerar en längre vistelse, ser över sitt vaccinationsskydd på grund av de sämre hygieniska förhållandena. För alla resenärer är det lämpligt att ha aktuella vaccinationer mot polio, stelkramp och difteri samt skydd mot hepatit A och B. Vid vistelse i skogsområden bör man även se över sitt skydd mot fästingburna sjukdomar.
Det finns ett antal kringströvande hundar som kan vara bärare av rabies.
Att dricka vatten från naturen eller kranvatten kan innebära en risk. Vatten på flaska finns att köpa i alla affärer och kiosker.
112 är det nationella nödnumret för alla typer av nödsituationer. En engelsktalande person ska finnas tillgänglig dygnet runt på larmcentralen.
Sjukvården i landet håller en betydligt lägre standard än den svenska. Förutom statliga vårdinrättningar finns det flera privata kliniker samt ett privat sjukhus, MedPark (+373 22 40 00 40). På många sjukhus finns inte engelsktalande personal, men på MedPark finns flera engelsktalande medarbetare.
Vid besök i ett annat land är det viktigt att respektera det landets lagar och sedvänjor.
Vid besök i kyrkor bör man klä sig propert och undvika t ex korta kjolar, shorts och linne. Därutöver bör kvinnor bära sjal.
Personer med funktionsnedsättning kan stöta på svårigheter i Moldavien eftersom tillgängligheten är mycket låg. Exempelvis är det vanligt att bilar parkeras på trottoarerna i Chisinau.
Byggnader och allmänna kommunikationer är ofta inte anpassade för personer med fysiska funktionsnedsättningar, och hissar saknas ofta. Det är därför lämpligt att kontakta hotellet eller researrangören i förväg för att få information om de specifika förutsättningarna.
Moldavien är normalt sett ett lugnt och tryggt land, men man bör ändå vara uppmärksam och undvika stora folksamlingar och demonstrationer. Man bör även vara vaksam på ficktjuvar inte minst vid på- och avstigning av transportmedel samt vid trängsel på dessa. Tänk på att förvara pass och plånbok på ett säkert ställe.
Det moldaviska samhället är inte särskilt tolerant vad gäller HBTQ-personer.
Alkohol är billigt och lättillgängligt i Moldavien. Det har hänt att berusade personer blivit utsatta för brott.
Telefonnummer till lokal polis och brandkåren är 112.
Straffen för innehav, användande och smuggling av droger är stränga.
Prostitution är olagligt i Moldavien.
Vid inresa i Moldavien krävs pass eller nationellt ID-kort. Resehandlingen ska vara giltig i tre månader vid utresa. Aktuell information finns på Moldaviska utrikesministeriets hemsida.
Vid resor från Ukraina till Moldavien landvägen rekommenderas att resa via Soroca i norr eller Palanca i söder.
Vid inresa genom Transnistrien från Ukraina saknas moldavisk gränskontroll och därmed får man ingen inresestämpel i Moldavien. Detta krävs inom 72 timmar för att undvika svårigheter vid utresa ur landet. Inresestämpel kan dock fås från en moldavisk gränspolisstation, på ett utav migrationsmyndighetens kontor eller på ett Public Services Agency-kontor.
Information om gränsövergångar finns på den moldaviska gränspolisens hemsida.
För resa till regionen Transnistrien krävs pass eller nationellt-ID kort.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands