• Svenska

Om utlandet Kuba

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här
Senast uppdaterad 14 maj 2022, 16.30

Aktuella händelser

Ändrade inreseregler till Kuba från den 6 april 2022 

Varje internationell resenär ska senast 48 timmar innan ankomst till Kuba ha fyllt i hälsodeklaration via internet. Vid ankomst läses hälsodeklarationens QR-kod av. Hälsodeklarationen nås via: DViajeros (gob.cu)

Från och med den 6 april 2022 tas tidgare krav på intyg på genomförd vaccination mot Covid-19 och intyg på negativt PCR-test som genomförts senast 72 timmar före avresa bort. Sedan tidigare har Kuba beslutat att ta bort obligatorisk karantänen för inresande. 

Läs mer på ambassadens samlingssida för inresebestämmelse med anledning av Covid-19 här.

Praktisk information

Ambassaden råder resenär till Kuba att att förbereda nedan  

 1. Läs på om Kuba så att du känner till de lagar och sedvänjor som berör dig.
 2. Ladda ner UD:s app UD Resklar.
 3. Ha en försäkring som täcker hela resans längd och planerade aktiviteter. Kontrollera att försäkringen täcker sjukdomsfall, olycksfall, dödsfall och hemtransport till Sverige. Se också till att reseförsäkringen täcker oväntade förluster och utgifter; till exempel inställda flyg, förlorat bagage, stulna pengar eller kort samt förlust av pass.
 4. Ha giltigt pass och visum. Visum till Kuba söks via Kubas ambassad i Stockholm.
 5. Ha tillräckligt med pengar i kontanter för hela resans längd inklusive hemresebiljett och oförutsedda händelser inklusive oförutsedda händelser kopplat till tex förändringar i in- och utresebestämmelser. 
 6. Informera anhöriga om dina resplaner och om hur du kommer att vara nåbar. Ambassaden råder resnärer att hålla löpande kontakt med anhöriga kring din resrutt/ boende/resesällskap. 
 7. Anmäl gärna dina kontaktuppgifter till den så
  kallade svensklistan så att vi kan kontakta dig
  vid behov:svensklistan 

Covid 19

Ambassaden vill påminna om att internationellt resande är med anledning av Covid-19 fortfarande är komplicerat, olika typer av restriktioner och inresekrav gäller fortsatt i många länder. Ambassaden uppmanar resenärer till Kuba att följa händelseutvecklingen, lokala myndigheters anvisningar samt flygbolagens instruktioner samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan införas med kort varsel. 

Läs mer på ambassadens samlingssida för inresebestämmelse på Kuba med anledning av Covid-19 här.

Via denna hemsida kan du följa kubanska myndigheters information om covid-19 i landet. För generell information och råd om coronaviruset se Folkhälsomyndigheten och UD:s hemsida.

Pengar

Sedan 1 januari 2021 finns endast en kubanska valuta  - Peso Cubano (Moneda Nacional, CUP). Den kubanska peson har för närvarande en låst växelkurs mot USD där en USD är värd 24 CUP. 

De kubanska myndigheterna har beslutat suspendera möjligheten att deponera USD på kubanska banker från och med 21 juni 2021. Sedan dess har EURO blivit allt mer använd. 

De flesta restauranger och affärer tar endast emot kontantbetalning. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort.

I så kallade dollarbutiker (MLC) kan man istället endast betala med kort. 

Bankomater och växlingskontor accepterar bank- och kreditkort utgivna av icke-amerikanska banker och betalar ut i CUP. Kort utfärdade av American Express och Diners Club fungerar inte i Kuba, då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot (för information om USA:s embargo gentemot Kuba se ambassadens landrapport). Enligt rapporter finns svårigheter att ta ut pengar med MasterCard i uttagsautomater. De brukar i vissa fall accepteras på växlingskontor och på hotell, men för säkerhets skull bör alternativa kort och kontanter tas med.

Elektricitet

110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Adapter för amerikanskt system behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att på Kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz. Detta kan påverka vissa elektroniska apparater.

Internet
De större hotellen erbjuder Wi-Fi uppkopplingce. Man kan även köpa SIM kort för mobilen med internetuppkoppling. Räkna dock med långsam uppkoppling och avbrott.

Telefoni
Kubas landsnummer är 0053. Det är dyrt att ringa från Kuba, räkna med ca 50 kr/min till Sverige.

Vissa svenska mobiloperatörer saknar täckning i Kuba. Fråga din mobiloperatör innan avresa om din mobil fungerar i landet. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är mycket höga i Kuba. Sms mellan svenska och kubanska telefoner kommer inte alltid fram.

Tid
Kuba befinner sig i tidszon GMT -5:00 h. Sverige ligger sex timmar före Kuba. Omställning till vinter- respektive sommartid sker en vecka senare än i Europa.

Språk
Spanska. Man kan inte utgå från att personal på hotell, restauranger etc. har kunskaper i engelska även om det förekommer.

Kläder
På grund av värme och hög luftfuktighet är det bra med kläder i linne, bomull och andra naturmaterial. Luftkonditionering gör att det ofta är kyligt inomhus och på bussar, och under vinterhalvåret november-februari/mars kan det vara kyligt på kvällar och nätter (ner till +10).

Varuförsörjning 
Utbudet av varor i Kuba, även i Havanna, är mycket begränsat. Ta därför med dig hemifrån det du bedömer att du kommer att behöva under din vistelse på Kuba. Pga varuförsörjningsbristen räkna inte med att kunna köpa någonting på plats (förutom cigarrer, rom och konst).

Cigarrer
20 cigarrer (lösa) och upp till 50 (med certifikat i oöppnade lådor) kan föras ut ur landet utan kvitto. Vid större kvantiteter måste inköpskvitto uppvisas. De cigarrer som illegalt erbjuds på gatan till låga priser är vanligtvis av låg kvalité.

Bra adresser och telefonnummer

 • Polis
  • Tel: 106
 • Brandkår
  • Tel: 105
 • Ambulans
  • Tel: (+53-7) 838 1185 / 104
 • Asistur (Kubansk motpart till SOS International i försäkringsfrågor)
  • Tel: (+53-7) 866 85 27, 866 89 20, 866 83 39, 866-4499
 • Flygplatser
  • Internationella flygplatsen José Martí, Havanna Tel: (+53-7) 649-5666, (+53-7) 642-0100 ( växel),
  • Flygplatsen Juan Gualberto Gomez, Varadero Tel: (+53-45) 27 7015
 • Institutet för meteorologi (vid orkanvarning):
  • tEL: (+53-7) 866 6060
 • Resebyråer 
  • Apollo : (+53-7) 833-3740 (rum :401)
  • Vingresor : (+53 45) 66 8345
  • Aventoura ( +53-7) 861 5629
  • Ecotur S.A. (+53-7) 641 0306
  • Grandslam LTD (+53-7) 204 0065
  • Havanatur Celimar (+53-7) 204 5960 / 204 9212 

För samtal inom Havanna från vanlig telefon till vanlig telefon slå också siffran 7, från mobiltelefon slås 07 till fast telefoni.

Allmänna säkerhetsläget

Kuba är ett relativt säkert land och ett av de säkrare länderna i regionen. 

Sedvanlig försiktighet bör dock iakttagas. Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Terrorism

Risken för terroristdåd bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.

Läs mer om Terrorism och turism

Naturförhållanden och katastrofer

Orkaner 

Risken för orkaner och och kraftiga regn är stor under orkansäsongen som varar under juni-november. Om orkanen kommer bör du följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer, följa väderleksrapporter och håll dig inomhus. Om möjligt se till att bunkra upp med mat och vatten, då det kan vara svårt att ta sig till affärer och restauranger under och direkt efter ovädret. Kontakta anhöriga när det är möjligt.

Uppdaterade prognoser finns på:

Jordbävningar 

Kuba ligger i ett seismiskt aktivt område och mindre jordbävningar förekommer relativt ofta, större mer sällan. Ca 70% av jordbävningarna sker i landets sydöstra delar. Mer detaljerad information om jordbävningar i området kan hittas på: 

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste kubanska ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Nedan kontaktuppgifter till Kubas ambassad i Stockholm: 

 • Sturevägen 9, 182 73 Stocksund
 • Telefon: +46(8)54583277
 • E-post:
  • info@kuba.se
  • konsulat@kuba.se

Flygbolag

Om du har frågor kring ditt flygbolags bestämmelser eller om av- eller ombokning bör du ta kontakt med bolaget direkt eller din researrangör.

Inresa till Kuba via USA

De restriktioner som gäller för resa från USA till Kuba gäller alla resenärer, oavsett medborgarskap och hemvist. Utrikesdepartementet och Sveriges ambassad ansvarar inte för andra länders in- och utresebestämmelser. Kontakta därför USA:s ambassad med frågor om restriktionerna. På den här länken finner man mer information om detta:

Förlorat pass

Om man förlorar sitt pass på Kuba kan ett provisoriskt pass utfärdas på ambassaden. Kostnaden för passet betalas i Euro och passet utfärdas samma dag. Gör först en polisrapport på närmaste polisstation och ta med till ambassaden. Rapporten behövs för att kunna lämna landet. Nytt visum behöver inte sökas.

Om man förlorar sitt visum men inte passet ska man söka nytt visum i Havanna på någon av nedan kontor för Oficina de la Dirección de Inmigración y Extranjería de Cuba:

 • 17#203 e/J y K, Vedado
 • Vista Alegre #501, esq Juan Delgado, Víbora, 10 de Octubre
 • 4ta #7824 e/7ma y 9na, Reparto Mañana, Guanabacoa
 • 204 #5120 e/Ave51 y 57, Lisa

Kontor finns även i Pinar del Rio, San Antonio de los Baños, San José de las Lajas, Matanzas, Villa Clara, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba, Guantánamo och Isla de la Juventud.

Tullbestämmelser för Kuba

http://www.iatatravelcentre.com/CU-Cuba-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Hälso- och sjukvård

Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs som regel för inresa till Kuba. De tropiska sjukdomarna malaria och dysenteri är utrotade.

Ta kontakt med läkare i god tid före resan för att få råd och tillräckligt med medicin för hela utlandsvistelsen. Det kan det vara svårt att få tag på mer medicin på plats ifall medhavda mediciner skulle ta slut.

Kubanska läkare är välutbildade men kälso- och sjukvården präglas av en omfattande brist på mediciner, inklusive antibiotika,syrgas och engångsartiklar. Även på klinikerna för utlänningar i Havanna. Därför kan behov av medicinsk evakuering bli aktuellt vid svårare medicinska tillstånd. Man bör ha i åtanke att medicinsk evakuering är en byråkratisk process som kan ta tid.

Som turist har man tillgång till läkare genom de flesta större hotell. 

Sjukhus 

Obs vid sjukhusbesök behöver resnären ta med pass och kreditkort. 

Clinica Central Cira Garcia är det sjukhus och apotek som utlänningar är hänvisade till i Havanna. Det erbjuder även tandvård.

 • Adress: Calle 20 NO. 4101 esq. a Av. 41, Miramar, Playa, La Habana, Cuba
 • Telelefon: 
  • Clinic switch board: +53 7204 2811
  • Emergency Room: +53 7204 2402
  • Pharmacy: +53 7201 7136
 • Hemsida: Central Clinic Cira García 

För PCR test rekommenderas Clínica Internacional Siboney:

Denguefeber och chikungunya

Det förekommer utbrott av denguefeber och chikungunya som sprids genom myggor. Även om förekomsten av mygg är större under regnsäsongen som sträcker sig från april till november, så löper man risk att drabbas under hela året. Även den mer allvarliga formen av hemorragisk dengue har rapporterats på Kuba. Det enda skyddet är att undvika att bli myggbiten. 

Zikavirus

Zikavirus förekommer på Kuba. Zikaviruset överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikaviruset.

Det allmänna råden för att undvika myggbett är
 • Myggmedel
 • Heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor)
 • Sova under myggnät, i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken eller stäng dörrar och fönster.
 • Undvik att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva (dagtid för denguefeber)
 • Det är svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med.

Psykisk ohälsa

Innan avresa är det bra att ta reda på vilken typ av vård som går att få om ens psykiska hälsa skulle försämras på plats. Tillgång till vårdinrättningar med adekvat behandling kan variera stort mellan olika regioner, likaså förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. Under följande länk finns mer information och tips på förebyggande åtgärder inför resan.

Lokala lagar och sedvänjor

Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar och förordningar.  Svensk lag gäller inte, och ambassaden har ingen möjlighet att få dig fri om du skulle hamna i fängelse.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Säkerheten i Kuba anses vara bättre än i andra länder i Karibien eller Latinamerika, men har försämrats under senare år. Ambassaden har kännedom om att stölder och rån, främst mot turister i Havanna, förekommer, vanligtvis utan våldsinslag.

I vissa delar av Havanna krävs försiktighet mot ficktjuvar och väskryckare, speciellt under högsäsongen runt jul och nyår samt när solen gått ner:

 • Områdena Habana Vieja (gamla staden)
 • Centro Habana (centrala staden)
 • Hela Malecón (strandpromenaden)

Ambassaden vill ge nedan generella råd till den som besöker Kuba:

 • Iaktta sedvanlig försiktighet särskilt under kvälls- och nattetid i Havanna och andra större städer.
 • Resenärer bör vara vaksam i folksamlingar och trängsel då ficktjuvar, väskryckningar och bedrägerier förekommer.
 • Förvara pass, kontokort, kontanter och andra värdeföremål på säkert ställe. Tag istället med en passkopia för identifiering.
 • Lämna inte värdesaker i bilen eller på badstranden.
 • Undvik att öppet exponera smycken och andra värdesaker – gäller även solglasögon, mobiler och kameror etc,

Vid eventuell stöld/rån gör inte motstånd och följ aldrig efter rånare/ficktjuvar. Polisanmäl eventuell händelse per omgåendet. Telefonumret till polisen är 106.

Trafiksäkerhet

Ambassaden uppmanar till försiktighet i trafiken och från att åka bil efter mörkrets inbrott, framför allt på landsbygden. Vägar i och utanför större städer kan vara i bristande skick och har ofta ingen eller mycket begränsad belysning. Kontrollera att den bil du reser i är väl underhållen och har säkerhetsbälten.

Det är möjligt att hyra bil i Kuba. Hyr man bil bör resnären överväga att även anlita en chaufför.

Den juridiska processen vid en eventuell bilolycka, där föraren har det straffrättsliga ansvaret, kan bli långdragen och utländska medborgare som är föremål för rättslig utredning kan under lång tid förhindras återvända till sina hemländer.

Resa i landet

Kollektivtrafiken fungerar dåligt i hela Kuba. Taxi är dock ett i regel pålitligt transportmedel. Det går att ringa och beställa taxi, men man kan också stanna en på gatan eller ta en utanför de större hotellen där det vanligtvis står bilar och väntar.

Tåg är inte att rekommendera, de går sällan och tar lång tid. Däremot finns det moderna turistbussar  för resor runt om i landet. Det finns ofta möjlighet att via hotellen hyra en bil för längre resor inom Kuba. Priset är ofta högt men bilarna relativt säkra och moderna.

 • Numret till Cubataxi i Havanna är (07) 855 55 55.
 • Numret till Rent-a-car ( biluthyrning) är (07) 204-1699