• Svenska

Om utlandet Kuba

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

24 sep 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 24 september 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 26 aug 2021, 09.13

Aktuella händelser

Reseinformation med anledning av coronapandemin
Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer noga ta del av denna information. 

Inreseförbud till EU via Sverige
För att motverka spridningen av covid-19 råder ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor från andra länder till EU via Sverige. Inreseförbudet har efter rekommendationer av kommissionen och EU:s ministerråd förlängts och ändrats vid flera tillfällen.

Frågor och svar om det tillfälliga reseförbudet hittar du på regeringens hemsida.

Covid-19

Via denna hemsida kan du följa kubanska myndigheters information om covid-19 i landet. För generell information och råd om coronaviruset se Folkhälsomyndigheten och UD:s hemsida.

Ambassaden vill påminna alla resenärer om att kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med kubanska myndigheter och det aktuella flygbolaget. Obs tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Ambassaden uppmanar svenskar i Kuba att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan införas med kort varsel. 

Svenskar som befinner sig på Kuba uppmanas att skriva upp sig på svensklistan så att ambassaden har en uppdaterad bild över hur många svenskar som befinner sig i landet.

Kontaktuppgifter till ambassaden:

2020-09-24: Kubas regering avser lätta på inreserestriktioner från och med den 15 november 2021

Kubanska myndigheter har meddelat att man avser lätta på inreserestriktioner från och med den 15 november 2021. Närmare detaljer kommer kungöras vid ett senare datum.

Praktisk information

Pengar
Notera att Kuba har avskaffat den tidigare konvertibla peson (CUC) som användes av turister och utlänningar. Sedan 1 januari 2021 finns endast kubanska valuta  - Peso Cubano (Moneda Nacional, CUP). Den kubanska peson har för närvarande en låst växelkurs mot USD där en USD är värd 24 CUP. 

Sedan en tid tillbaka och särskilt sedan Kuba avskaffade den konvertibla peson har utländsk valuta, framför allt USD, blivit allt mer använd. 

De flesta restauranger och affärer tar endast emot kontantbetalning. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort. I så kallade dollarbutiker (MLC) kan man istället endast betala med kort. 

Bankomater och växlingskontor accepterar bank- och kreditkort utgivna av icke-amerikanska banker och betalar ut i CUP. Kort utfärdade av American Express och Diners Club fungerar inte i Kuba, då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot (för information om USA:s embargo gentemot Kuba se ambassadens landrapport). Enligt rapporter finns svårigheter att ta ut pengar med MasterCard i uttagsautomater. De brukar i vissa fall accepteras på växlingskontor och på hotell, men för säkerhets skull bör alternativa kort och kontanter tas med.

Elektricitet
110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Adapter för amerikanskt system behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att på Kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz. Detta kan påverka vissa elektroniska apparater.

Internet
De större hotellen erbjuder Internet-service. Man kan även köpa internetkort för användning på hotspots.  Räkna dock med höga priser och långsam uppkoppling.

Telefoni
Kubas landsnummer är 0053

Det är mycket dyrt att ringa från Kuba, räkna med ca 50 kr/min till Sverige.

Vissa svenska mobiloperatörer saknar täckning i Kuba. Fråga din mobiloperatör innan avresa om din mobil fungerar i landet. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är mycket höga i Kuba. Sms mellan svenska och kubanska telefoner kommer inte alltid fram.

Tid
Kuba befinner sig i samma tidszon som New York, dvs. GMT -5:00 h. Sverige ligger sex timmar före Kuba. Omställning till vinter- respektive sommartid sker en vecka senare än i Europa.

Språk
Spanska. Man kan inte utgå från att personal på hotell, restauranger etc. har kunskaper i engelska även om det förekommer.

Kläder
På grund av värme och hög luftfuktighet är det bra med kläder i bomull och andra naturmaterial. Luftkonditionering gör att det ofta är kyligt inomhus och på bussar, och under vinterhalvåret november-februari/mars kan det vara kyligt på kvällar och nätter (ner till +10) och därför är det bra att ha med sig något varmt plagg.

Shopping
Utbudet av varor i Kuba, även i Havanna, är mycket begränsat. Ta därför med dig hemifrån det du kommer att behöva under din vistelse. Räkna inte med att kunna köpa någonting på plats (förutom cigarrer, rom och konst).

Cigarrer
20 cigarrer (lösa) och upp till 50 (med certifikat i oöppnade lådor) kan föras ut ur landet utan kvitto. Vid större kvantiteter måste inköpskvitto uppvisas. De cigarrer som illegalt erbjuds på gatan till låga priser är vanligtvis av låg kvalité.

Bra adresser och telefonnummer

Flygplatser

Internationella flygplatsen José Martí, Havanna Tel: (+53-7) 649-5666, (+53-7) 642-0100 ( växel),

Flygplatsen Juan Gualberto Gomez, Varadero Tel: (+53-45) 27 7015

Sjukhus

Cira García (för utländska medborgare) Ave 41 e/ 18 y 20, Playa, Havanna Tel: (+53-7) 204 2811/14/ 204 4300

Cimeq Calle 216 esq 11B, Siboney, Havanna Tel: (+53-7) 858 1000 / 271 5022

Internationella apotek

Cira García (bottenvåningen) Ave 41 e/ 18 y 20, Playa, Havanna Tel: (+53-7) 204 2880

Polis Tel: 106

Brandkår Tel: 105

Ambulans Tel: (+53-7) 838 1185 / 104

Asistur - Kubansk motpart till SOS International i försäkringsfrågor Tel: (+53-7) 866 85 27, 866 89 20, 866 83 39, 866-4499

Taxi Cubataxi: (+53-7) 855 55 55

Hyrbil Rent a car: (+53-7) 837 5506, (+53-7) 204 1699

Institutet för meteorologi (vid orkanvarning): (+53-7) 866 6060

Resebyråer 

Apollo : (+53-7) 833-3740 (rum :401)

Vingresor : (+53 45) 66 8345

Aventoura ( +53-7) 861 5629

Ecotur S.A. (+53-7) 641 0306

Grandslam LTD (+53-7) 204 0065

Havanatur Celimar (+53-7) 204 5960 / 204 9212 

För samtal inom Havanna från vanlig telefon till vanlig telefon slå också siffran 7, från mobiltelefon slås 07 till fast telefoni.

Allmänna säkerhetsläget

Kuba är ett relativt säkert land och ett av de säkrare länderna i regionen. Dock bör man vidta försiktighet i folksamlingar då ficktjuvar, väskryckningar och bedrägerier blir allt vanligare.

Terrorism

Risken för terroristdåd bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.

Läs mer om Terrorism och turism

Naturförhållanden och katastrofer

Risken för orkaner och och kraftiga regn är stor under orkansäsongen som varar under juni-november. Uppdaterade prognoser finns på National Hurricane Centers hemsida, http://www.nhc.noaa.gov/. Om orkanen kommer håll dig inomhus och följ lokala myndigheters och hotellens rekommendationer.

Kuba ligger i ett seismiskt aktivt område och mindre jordbävningar förekommer relativt ofta, större mer sällan. Ca 70% av jordbävningarna sker i landets sydöstra delar. Mer detaljerad information om jordbävningar i området kan hittas på www.cenais.cu (Centro Nacional de Investigaciones Sismológicas) och www.USGS.gov  (United States Geological Survey).

In- och utresebestämmelser

Visering behövs för resa till Kuba. Kontakta Kubas ambassad i Stockholm för information om detta: http://misiones.minrex.gob.cu/es/suecia

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landet egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Inresa till Kuba via USA

Enligt amerikansk lag råder det restriktioner för resor mellan USA och Kuba. Dessa restriktioner gäller även utländska turister. På den här länken finner man mer information om detta: Cuba Travel Information. Man kan även kontakta Amerikanska ambassaden i Havanna.

Om man förlorar sitt pass på Kuba kan ett provisoriskt pass utfärdas på ambassaden. Kostnaden är 1600 SEK i lokal valuta och passet utfärdas samma dag. Gör först en polisrapport på närmaste polisstation och ta med till ambassaden. Rapporten behövs för att kunna lämna landet. Nytt visum behöver inte sökas.

Om man förlorar sitt visum men inte passet ska man söka nytt visum på Oficina de la Dirección de Inmigración y Extranjería de Cuba.

17#203 e/J y K, Vedado

Vista Alegre #501, esq Juan Delgado, Víbora, 10 de Octubre

4ta #7824 e/7ma y 9na, Reparto Mañana, Guanabacoa

204 #5120 e/Ave51 y 57, Lisa

Öppettider:

Måndag, onsdag , fredag 8-19

Tisdag 8-17

Torsdag och lördag 8-12

Kontor finns även i Pinar del Rio, San Antonio de los Baños, San José de las Lajas, Matanzas, Villa Clara, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas, Holguín, Granma, Santiago de Cuba, Guantánamo och Isla de la Juventud.

Tullbestämmelser för Kuba:  

http://www.iatatravelcentre.com/CU-Cuba-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Hälso- och sjukvård

Den kubanska sjukvård som erbjuds turister håller acceptabel klass. Kubanska läkare är välutbildade och professionella, men det kan råda brist på mediciner och utrustning som anses självklara inom svensk sjukvård. Därför kan behov av medicinsk evakuering bli aktuellt när specialistvård krävs. Man bör ha i åtanke att medicinsk evakuering  är en byråkratisk process som kan ta tid. Som turist har man tillgång till läkare genom de flesta större hotell.

Cira García är det sjukhus utlänningar är hänvisade till i Havanna. Det erbjuder även tandvård. Tel: (07) 204-2811/14.

Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs som regel. De tropiska sjukdomarna malaria och dysenteri är utrotade.

Denguefeber och chikungunya: Det förekommer utbrott av denguefeber (senast i juli 2018) och chikungunya som sprids genom myggor. Även den mer allvarliga formen av hemorragisk dengue har rapporterats på Kuba. Det enda skyddet är att undvika att bli myggbiten.

Det allmänna råden för att undvika myggbett är:

  • Undvik att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva (dagtid för denguefeber).
  • Använd myggspray/balsam på kroppens där huden är synlig.
  • Använd kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt
  • Sov under myggnät eller stäng dörrar och fönster.

Det är svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med.

Zikavirus: Zikavirus förekommer på Kuba. Zikavirus överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset inte tidigare funnits. I augusti 2016 rapporterades fall från ett begränsat område i Miami, Florida, USA. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns troligen sedan länge i stora delar av Sydostasien och Afrika.

Under den nu pågående smittspridningen har det påvisats en ökad risk för att efter infektion med zikavirus drabbas av den akuta nervskadan Guillain Barré syndrom. Det har också påvisats en koppling mellan zikavirus och en ökad risk för fosterskadan mikrocefali, som är en medfödd missbildning av hjärnan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikavirus.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten rådgivande myndighet i hälso- och smittskyddsfrågor. Deras råd vid resa till länder med känd förekomst av zikavirus är att skydda sig från myggbett under hela dygnet. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken. Detta medför även minskad risk att smittas av andra myggburna infektioner som denguefeber, chikungunya och malaria. Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat rekommendationer för att förhindra sexuell överföring av zikavirus. Kvinnor och män som har rest i berört område kan minska risken att överföra smitta sexuellt genom att undvika oskyddat sex i 6 månader efter hemkomst. Kvinna som kan bli gravid bör avvakta med att försöka bli gravid i minst 6 månader efter hemkomst från berört område för att minska risken för eventuell zikainfektion under graviditet. Detta gäller såväl vid påvisad infektion med zikavirus som vid symtomfrihet.

Med tanke på risk för sexuell överföring av zikavirus och risker vid graviditet finns särskilda rekommendationer på Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns också den senaste informationen om zikavirusets utbredning / berörda länder som uppdateras löpande.

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om Zika https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/zikavirus/

Världshälsoorganisationens (WHO) information om zikaviruset  https://www.cdc.gov/zika/index.html

Lokala lagar och sedvänjor

Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar och förordningar.  Svensk lag gäller inte, och ambassaden har ingen möjlighet att få dig fri om du skulle hamna i fängelse.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Säkerheten i Kuba anses vara bättre än i andra länder i Karibien eller Latinamerika, men har försämrats under senare år. Stölder och rån, främst mot turister i Havanna, förekommer, vanligtvis utan våldsinslag. I vissa delar av Havanna - till exempel i Habana Vieja (gamla staden), Centro Habana (centrala staden) och hela Malecón (strandpromenaden) - krävs extra försiktighet mot ficktjuvar och väskryckare, speciellt under högsäsongen runt jul och nyår. Undvik att öppet exponera smycken och andra värdesaker – gäller även solglasögon, mobiler och kameror etc. Lämna inte värdesaker i bilen eller på badstranden.Telefonumret till polisen är 106.

Trafiksäkerhet

Det är möjligt att hyra bil i Kuba. Ambassaden avråder dock från att åka bil efter mörkrets inbrott, framför allt på landsbygden. Många vägar är i dåligt skick och har ofta ingen eller mycket begränsad belysning. Hyr man bil är det bra att även anlita en chaufför.

Den juridiska processen vid en eventuell bilolycka, där föraren har det straffrättsliga ansvaret, kan bli långdragen och utländska medborgare som är föremål för rättslig utredning kan under lång tid förhindras återvända till sina hemländer.

Resa i landet

Kollektivtrafiken fungerar dåligt i hela Kuba. Taxi är dock ett i regel pålitligt transportmedel. Det går att ringa och beställa taxi, men man kan också stanna en på gatan eller ta en utanför de större hotellen där det vanligtvis står bilar och väntar.

Tåg är inte att rekommendera, de går sällan och tar lång tid. Däremot finns det moderna turistbussar  för resor runt om i landet. Det finns ofta möjlighet att via hotellen hyra en bil för längre resor inom Kuba. Priset är ofta högt men bilarna relativt säkra och moderna.

Numret till Cubataxi i Havanna är (07) 855 55 55.

Numret till Rent-a-car ( biluthyrning) är (07) 204-1699