• Svenska

Om utlandet Kosovo

Pass utomlands i Kosovo

Ambassaden i Pristina tar inte emot ansökningar om ordinarie pass och nationellt id-kort. Detta på grund av att ambassaden inte är utrustad med den tekniska utrustning som krävs.

Ansöka om ordinarie pass
Ansökan om ordinarie pass och id-kort hanteras av Sveriges ambassad i Skopje:

Adress: 8ma Udarna Brigada No. 2, 1000 SKOPJE
Tel: +389-232 97 880

Läs mer på Svenska ambassaden i Skopjes webbsida.

Hämta upp pass
Pass som utfärdas i Skopje lämnas i normalfallet ut på svenska ambassaden i Skopje. Personal i Skopje kan även ta med pass vid besök i Kosovo för utlämning på svenska ambassaden i Pristina, men dessa besök sker inte med någon regelbundenhet. Om du önskar att hämta ut pass i Pristina får du därmed räkna med en längre leveranstid. Vid avhämtning av pass vid annan myndighet än där ansökan gjorts utgår en utlämningsavgift om motsvarande SEK 200. Det tidigare passet måste tas med för makulering innan det nya passet kan lämnas ut. 

Ansöka om provisoriskt pass
Sveriges ambassad i Pristina tar dock emot ansökan om provisoriskt pass. Provisoriskt pass

Ansökningsavgifter vid utlandsmyndigheter:

Provisoriskt pass: 169 Euro

Avgiften erläggs kontant i lokal valuta (Euro) vid ansökningstillfället.

OBS! Det går att söka pass och nationellt ID-kort i Sverige där ansökningsavgiften är lägre än vid utlandsmyndigheten. För mer information se polisen.se

Pass utomlands

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer