Meny

Sveriges ambassad Pristina, Kosovo

Lokaltid Pristina
05:13
21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Ambassadens särskilda öppettider och visumansökningar

Särskilda öppettider
Med anledning av COVID19-pandemin har ambassaden särskilda öppettider. Möjligheten att besöka ambassaden är begränsad. Kontakta oss gärna via e-post eller telefon under våra öppettider. 

VSF håller stängt för visumansökningar
Normalt sätt handläggs visumansökningar i Kosovo av VFS kontor i Pristina. VFS har för tillfället stängt pga av coronapandemin. Vi återkommer med info när VFS öppnar igen. 

Kontakt och besökstider

Går det att resa till Kosovo?

Sverige avråder alla svenskar från icke nödvändiga resor till bl.a. Kosovo fram till den 15 november 2020. Se regeringens beslut. Det är mycket viktigt att vara medveten om vad en avrådan innebär. En avrådan kan bl.a. betyda att dina reseförsäkringar inte gäller. Läs mer här.

Kosovos gränser är öppna men resenärer från högriskländer måste visa negativt PCR-test för inresa. Resenärer från Sverige kan resa in utan PCR-test. 

UD AVRÅDER RESOR TILL KOSOVO

Resa till Sverige

Sverige har infört ett inreseförbud som gäller t.o.m. 31 oktober 2020. Inreseförbudet gäller bl.a. kosovanska medborgare. För svenska medborgare, EU-medborgare och personer som är varaktigt bosatta i Sverige eller inom EU gäller inte inreseförbudet. Personer med uppehållstillstånd i Sverige men som inte är varaktigt bosatta i Sverige går det inte att resa till Sverige för tillfället. Flera undantag görs. Se t.ex. regeringens hemisdaSveriges inreseförbud

Information om situationen i Kosovo med anledning av coronaviruset

02 sep 2020

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) som berör hela världen. Länders åtgärder för att hantera pandemin påverkar kraftigt möjligheterna att resa till såväl Kosovo som Sverige och övriga världen. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om situationen där du befinner dig, följa lokala bestämmelser och lagar, och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att smittas och att sprida viruset till andra. Läs nedan om hur Corona påverkar dig som är i Kosovo.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here