Alternate Text

Sveriges ambassad Pristina, Kosovo

Lokal tid 05:09
21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Ambassadens öppettider och visumansökningar

Ambassadens öppettider för konsulära frågor
Ambassaden är öppen för telefonsamtal och besök på måndag - fredag mellan 09.00 och 11.00. Du kan även kontakta oss med dina frågor på e-post: ambassaden.pristina@gov.se 

Kontakt och besökstider

Resa till Sverige

Svenska myndigheter har hävt samtliga covidrestriktioner för inresa i Sverige från annat land.

Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige från annat land utan några covidspecifika restriktioner. Inresereglerna återgår till de regler som gäller under ordinarie omständigheter med hänsyn till krav på giltig resehandling och eventuell visering, maxvistelsetid och rätten till fri rörlighet inom EU/Schengenområdet.

Sveriges inreseförbud

Resa till Kosovo

Kosovos regering kräver inte längre intyg på fullständig vaccination eller negativt RT-PCR-test för covid-19. Däremot ställer flygbolag, transit och destinationsländer olika krav och kan neka ombordstigning/resa om man inte uppfyller dessa. Flygbolagen har ensam behörighet att bestämma vem de tillåter att gå ombord på sina flygplan. Vid resa till Kosovo med flyg, kontakta ditt flygbolag för särksild information och för att verifiera in-/utresekrav.

Läs mer om senaste restriktionerna och vilka undantag som görs albanska, engelska eller serbiska på regeringens hemsida. 

Kosovos inresebestämmelser

Vanliga frågor

07 jun 2022

Längre leveranstider för pass!

På grund av den stora efterfrågan på pass varierar leveranstiden efter att din ansökan har godkänts. Leveranstiden för pass till utlandsmyndighetern kan ändras från dag till dag, just nu är leveranstiden ca 4-5 veckor medan leveranstiden för nationella ID-kort är ca 14 arbetsdagar. För mer information hänvisas till Polisens hemsida

Polisens webbplats

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s regeltillsyn.

Anmäl via regeringen.se