Meny
  • Svenska

Om utlandet Japan

Aktuella händelser

Inreserestriktioner till Japan 27 mars

Från och med den 27 mars gäller nya japanska inreserestriktioner. Svenskar med japanskt uppehållstillstånd kommer inte att kunna resa in i Japan om de befunnit sig i Sverige, och en rad andra länder, under de senaste 14 dagarna. För mer information, se  japanska utrikesministeriets hemsida. 

Sedan den 21 mars gäller redan inreserestriktioner till Japan från många europeiska länder, häribland Sverige. Rätten till 90-dagars viseringsfrihet för svenska medborgare upphävs. Alla visum som utfärdats före den 20 mars upphävs också. Svenska medborgare som för närvarande befinner sig i Japan som tillfälliga besökare kan stanna i Japan till slutet av den beviljade perioden på 90 dagar. Mer information här: Japanska utrikesministeriet. Personer som reser in i Japan från Schengen-området, inklusive Sverige, samt många andra länder, ombeds av japanska myndigheter att vara i självkarantän två veckor efter ankomst till Japan och att undvika kollektivtrafiken. 

Kommersiell flygtrafik

Kommersiellt flyg flyger till och från Japan. Observera dock att många flygbolag har reducerat trafiken och har ställt in avgångar på kort varsel. Läget förändras mycket snabbt.

Ambassaden rekommenderar alla tillfälliga besökare i Japan att ta hänsyn till den snabba händelseutvecklingen och överväga möjligheten att med viss skyndsamhet återvända till Sverige. Med tillfälliga besökare menar vi svenska medborgare och övriga med rätt att resa in i Sverige som har för avsikt att inom en relativt snar framtid återvända till Sverige, till skillnad mot svenskar som bor i Japan permanent. 

Ta kontakt med ert flygbolag eller researrangör, samt med ert försäkringsbolag om eventuella ekonomiska konsekvenser. Flygbolagen tar emot många samtal och e-postar just nu. Ett alternativ är att besöka flygbolagens webbsidor för mer information. 

Meddelande om de yttre gränserna inom EU och Schengen

Regeringen  har den 17 mars med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Det tillfälliga förbudet mot icke nödvändiga resor gäller från den 19 mars i 30 dagar.  Det gäller inte svenska medborgare eller andra boende i Sverige. Läs regeringens pressmeddelande.

Information om Coronaviruset (Covid-19) i Japan


Ambassaden och UD:s jour får för närvarande många frågor. Vi uppdaterar löpande ambassadens reseinformation. Situationen förändras för närvarande snabbt och svaren nedan kan snabbt bli inaktuella. Resenärer uppmanas därför att följa uppdateringen via media och att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer.

I Japan har enligt WHO över 1900 fall av coronavirus bekräftats. Hälsoministeriet (Ministry of Health, Labour and Welfare) i Japan har uppdaterad information om läget samt råd på sin hemsida.

Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Japan att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Se rekommendationer från Tokyos lokala myndigheter: Tokyo Metropolitan Government.

Appen UD Resklar samlar reseinformation som är lättåtkomligt när du är ute på resa. Har du inte  anmält din utlandsvistelse är det bra att göra det.

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppdaterar sin hemsida och följer utvecklingen kontinuerligt, läs frågor och svar om viruset här och mer information om utbrottet här.

Läs UD:s rekommendationer kring nya coronaviruset här
Om du har frågor till UD kring corona och resande som inte besvaras i appen eller på Sweden Abroad kan du skicka epost till ud-kc-resefragor@gov.se eller ringa UD:s särskilda nummer för detta ändamål: 08-405 92 00.


WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Du kan ringa Japan National Tourism Organization när som helst – 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året: +81 50 3816 2787

För information om inreserestriktioner till Narita Airport, Japan se: https://www.narita-airport.jp/en/news/20200117

För information om Haneda Airport, Japan. https://tokyo-haneda.com/en/

Senast uppdaterad 01 apr 2020, 08.35