Meny
  • Svenska

Om utlandet Grekland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 23 okt 2020, 09.34

Aktuella händelser

VIKTIG INFORMATION  

Grekiska myndigheter informerade den 22 oktober om nya restriktioner i områden som ingår i kategori 3 (orange) och 4 (rött) enligt den nationella covidkartan https://covid19.gov.gr/covid-map/ .  Från och med den 24 oktober införs utegångsförbud mellan 00.30-05.00. Det blir obligatoriskt att bära mask/munskydd på allmänna platser, inomhus och utomhus. 

Grekiska myndigheter har beslutat att det från och med den 16 september inte krävs  ett Covid-19/PCR-test för resenärer, oavsett medborgarskap, som reser från Sverige.

Grekiska myndigheter förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ALLA resenärer, oavsett ålder. Samtliga resenärer begärs sitta i självisolering vid sin slutdestination i 24-timmar fram till att testresultatet kommer. Om testresultatet är positivt placeras resenären i karantän under 14 dagar på en adress resenären uppger vid ankomst till landet eller ett boende anvisat av grekiska myndigheter. Resenärens hälsotillstånd utvärderas av grekisk hälsopersonal under denna period. Vänligen kontakta din researrangör i god tid före avresa.

Mer information om  inresebestämmelser till Grekland hittar du på hemsidan till  Greklands ambassad i Stockholm.

Resenärer som anländer till Grekland behöver fortsatt, oberoende av nationalitet, fylla i följande elektroniska formulär Personal Locator Form (PLF) som uppvisas för myndighetspersoner vid ankomst. För de resenärer som anländer till Grekland med flyg ska PLF fyllas i minst 24 timmar innan ombordstigning.  Varje person behöver fylla i ett separat inreseformulär (PLF). Tillhör man samma familj/hushåll fyller man i ett formulär och registrerar sedan övriga familjemedlemmar i samma formulär. För resenärer som anländer till Grekland via lands- eller havsgränser ska PLF fyllas i tidigast 72 timmar och senast 48 timmar innan ankomst. I formuläret uppger resenären detaljerad information om avreseort, varaktighet för tidigare vistelser i andra länder samt adressuppgifter för vistelse i Grekland. 

Observera att PLF-formuläret är ett krav för personer bosatta i Sverige som reser till Grekland, oavsett varifrån  flyget går. Grekiska myndigheter beslutar  hur många resenärer som ska testas vid ankomst.

För ankomster i Grekland genom landgränser gäller följande:
Ankomst till Grekland genom landgräns är tillåtna från Bulgarien enbart genom Promachonas gränsstation. Inträde från andra gränsstationer än Bulgarien är endast tillåtna för nödvändiga resor (ej besöks- och turistresor) . När det gäller inträde i Albanien, Nordmakedonien och Turkiet är det även här endast tillåtet för nödvändiga resor. Alla resenärer måste fylla i PLF-formuläret samt ha med sig negativt Covid-19 /PCR-test, ej äldre än 72 timmar vid ankomst. Eftersom det gäller olika öppettider samt antal resenärer som tillåts passera gränserna per dag, är det upp till resenären själv att kontakta den gränsstation som avses passeras i god tid.

Vänligen notera att det är obligatoriskt att använd munskydd/skyddsmasker i ett flertal platser inomhus och på kollektiva transportmedel som till exempel sjukhus, hissar,  affärer, livsmedelsbutiker, bagerier, charkuterier, statliga myndigheter, banker, frisörsalonger, bussar, spårvagn, tåg, tunnelbana, taxi, båtar (även på däck på färjor), flygplatser och flygplan. Lokala restriktioner gällande konserter, föreställningar, barer, kaféer och restauranger tillämpas. På flera orter och platser finns krav på munskyddsanvändning även utomhus. Samtliga restriktioner finns publicerade på: https://covid19.gov.gr/covid-map/ (enbart på grekiska). Vänligen följ information från lokala myndigheter. Personer som inte följer bestämmelserna kan komma att bötfällas med ett hundra femtio (150) euro.

Grekiska myndigheter informerar också om att förbuden kan selektivt utvidgas med kort varsel till andra regioner.

Grekiska myndigheter har beslutat att tillåta direktflyg till och från Sverige från och med den 20 juli 2020. De svenskar som väljer att resa till Grekland bör också ladda ner UD:s Resklar-app och hålla sig uppdaterad om reseinformationen på Sweden Abroad/Athen.

PLF formulär är också obligatoriskt för vissa inrikesresor. Kontakta din researrangör för mer information.

Straffpåföljder kommer att tillämpas för personen som bryter mot grekisk lagstiftning om covid-19. Detta kan till exempel vara böter på summor från fem hundra (500) upp till fem tusen (5.000) euro.

Inresebestämmelser till Grekland

Från och med 1 juli gäller följande
Internationella flygningar tillåts till alla flygplatser i Grekland. Slumpmässiga tester genomförs vid ankomst. Om testresultatet är positivt placeras passageraren i karantän under 14 dagar. 

Ytterligare begränsningar avseende länder kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Resenärer som vägrar tester för covid-19 riskerar att inte bli insläppta till Grekland.

Poliser och andra myndigheter kommer att bevaka så att restriktionerna följs.  I det fall restriktionerna inte följs kommer personen att bötfällas. Alla personer uppmanas att ha med sig pass och/eller Id kort samt kunna uppvisa intyg på laglig vistelse i Grekland (grekiskt uppehållstillståndskort eller dylikt).

Ändringar
Grekiska myndigheter förbehåller sig rätten till att ändra ovanstående, med kort varsel, i de fall omständigheterna skulle förändras i landet.
För aktuell information om inresebestämmelser i Grekland läs också:
https://travel.gov.gr/#/
https://greecehealthfirst.gr/
https://reopen.europa.eu/sv/map/GRC/2002 

Inresebestämmelser Sverige

Vänligen läs UD:s information om avrådan här

Enskilda resenärer ombeds att kontakta polismyndigheterna i Sverige då myndigheten ansvarar för tolkning och tillämpning av inreseförbudet.  Mer information finns på Polisens hemsida:

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden-affected-until-15-May-2020/ 

Aktuell information om COVID-19 i Grekland
Ambassaden Athen och UD:s jour för konsulära ärenden får för närvarande många frågor. Ambassaden Athen uppdaterar löpande reseinformation på ambassadens hemsida. Observera att situationen i Grekland kan komma att ändras på mycket kort varsel. Resenärer uppmanas således att följa uppdateringar genom media och att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer.

Ambassaden uppmanar svenskar att anmäla sig till svensklistan, mer information och anmälan görs här

Viktiga källor till information är UD:s olika plattformar, däribland och appen UD Resklar (App Store eller Google Play), liksom Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur man undviker att smitta sig själv och andra. Ambassaden uppmanar även svenskar som befinner sig i Grekland till att anmäla sig till svensklistan

Information från grekiska myndigheter finns via följande länkar: 
https://eody.gov.gr/en/novel-coronavirus-covid-19-advice-for-travellers/ https://www.civilprotection.gr/en  

På UD:s hemsida finns information om ”Frågor och svar om reseavrådan

Länk till jourapotek (engelska): https://www.vrisko.gr/en/pharmacy-duties

Information på engelska i grekisk dagstidning finns bland annat på följande hemsida http://www.ekathimerini.com/  

Om du har symptom på covid-19 och befinner dig i Grekland kan du ringa det nationella numret 1135 för att få råd (enbart på grekiska).

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 

Frågor och svar om nytt coronavirus 

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).  

Vanliga frågor och svar:

Vad ska jag göra om jag får covid-19 symptom i Grekland?
Om du har symptom på covid-19 och befinner dig i Grekland kan du ringa det nationella numret 1135 för att få råd. För närvarande finns det enbart service på grekiska. Grekiska myndigheter arbetar på att även kunna betjänta patienter på engelska.
...

Grekland är beläget i en seismiskt aktiv zon. Jordskalv förekommer såväl på fastlandet som på öarna. Om en jordbävning inträffar när du befinner dig inomhus, försök ta skydd under ett bord eller vid en bärande vägg. Använd inte hiss. Om du befinner dig utomhus bör du förflytta dig till en öppen plats och hålla dig borta från byggnader och kraftledningar. 

Den grekiska myndigheten Earthquake planning and protection organization (OASP) är ansvarig för landets jordbävningsskydd. På myndighetens hemsida finns information på engelska om hur man ska agera vid en jordbävning Learning about Earthquakes and Protection Measures

Institute of Geodynamics webbsida visas de senaste jordskalven i Grekland på en karta.

European Mediterraean Sismological Centre (EMSC) har en mobilapp med pushfunktion, kartor och vittnesmål vid jordskalv. Laddas ner via App Store eller Google Play

...

I Grekland har två fall av Nile virus feber diagnostiserats 2019. Viruset sprids via myggor. Det bästa sättet att skydda sig är:  

  • Använd myggmedel och täckande kläder.
  • Myggnät för dörrar och fönster. Använd air condition och fläktar inomhus.
  • Se till att vatten inte samlas i blomkrukor, avloppsrör etc. i och runt bostaden.
  • Klipp gräsmattan regelbundet.
  • Vattna plantor endast på morgonen.   

Läs mer på grekiska Folkhälsomyndighetens hemsida. Mer information om sjukdomen och hur man bäst skyddar sig, se Folkhälsomyndighetens hemsida

Följ alltid lokala myndigheters anvisningar och håll dig informerad om situationen genom lokala myndigheter, TV, radio och tidningar civilprotection.gr/en/, AMNA eller Ekathimerini 

Allmänna säkerhetsläget

Grekland är generellt sett ett tryggt resmål.  Väsk- och plånboksstölder förekommer dock, särskilt i tunnelbana, bussar och större folksamlingar.  Stölder på stränder är också vanliga. Sedvanlig försiktighet bör iakttas och det är viktigt att förvara resehandlingar, kredit- och betalkort, pengar samt mobiltelefoner på ett tryggt sätt. Ha en kopia av ditt pass/nationella id-kort på dig i stället för originalet. Att ersätta ett förlorat pass/nationellt id-kort tar tid och kostar pengar. Man bör aldrig lämna sin bil olåst ochinte inte lämna något i bilen, inte ens i bagageutrymmet och/eller handskfacket.

Demonstrationer förekommer, framförallt i Athen och Thessaloniki. Fredliga demonstrationer har ibland urartat i våld. Ambassaden vill mot denna bakgrund uppmana resenärer att undvika större folksamlingar och demonstrationer. 

Strejker är vanligt förekommande. Det kan innebära att allmänna kommunikationsmedel och färjor ställs in tillfälligt. Håll dig uppdaterad via din researrangör och/eller ditt resebolag. 

Svenska resenärer bör hålla sig uppdaterade om situationen på vistelseorten genom media och sitt resebolag/sin researrangör. För de resenärer som vill följa grekisk media finns en engelskspråkig tidning Ekathimerini. Ekathimerini på twitter 

Svenskar som reser till Grekland, uppmanas att anmäla sig till svensklistan. Uppgifterna används av ambassaden för att kunna kontakta svenskar som befinner sig i landet, vid en större krishändelse. 

Terrorism

För närvarande finns ingen information om höjning av hotnivån i Grekland. 

Naturförhållanden och katastrofer

Jordskalv

Grekland är beläget i en seismiskt aktiv zon. Jordskalv förekommer såväl på fastlandet som på öarna. Om en jordbävning inträffar när du befinner dig inomhus, försök ta skydd under ett bord eller vid en bärande vägg. Använd inte hiss. Om du befinner dig utomhus bör du förflytta dig till en öppen plats och hålla dig borta från byggnader och kraftledningar.

Den grekiska myndigheten Earthquake planning and protection organization (OASP) är ansvarig för landets jordbävningsskydd. På deras webbplats finns information på engelska om hur man ska agera vid en jordbävning Learning about Earthquakes and Protection Measures. På Institute of Geodynamics webbsida visas de senaste jordskalven i Grekland på en karta.

European Mediterraean Sismological Centre (EMSC) har en mobilapp med pushfunktion, kartor och vittnesmål vid jordskalv. Laddas ner  via App Store eller Google Play.

Skogsbränder

Under den varma sommaren förekommer ofta skogsbränder. Dessa sprider sig lätt p.g.a. det torra klimatet och de kraftiga vindar som ibland uppstår. Den grekiska civilberedskapen är god och de lokala myndigheternas anvisningar och bestämmelser bör iakttas. För mer information: Civil Protection

Råd från lokala myndigheter

Läs gärna de grekiska myndigheternas anvisningar på engelska om hur man ska agera om det inträffar en jordbävning, skogsbrand, översvämning el. dyl. Self Protection Guidelines - Protection Guidelines folder

Tänk på att alltid meddelan din status till anhöriga i Sverige om du råkar ut för en olycka eller naturkatastof.

 

In- och utresebestämmelser

Vid in- och utresa till Grekland krävs en giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). Resehandlingen behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan ägt rum.

Observera att körkort eller andra typer av id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar.

För ytterligare information kontakta Greklands ambassad i Stockholm

Hälso- och sjukvård

Svenskar är berättigade till nödvändig vård på grekiska statliga sjukhus genom att visa upp ett Europeiskt sjukförsäkringskort/EU-kort. Kortet utfärdas av Försäkringskassan i Sverige. Notera att EU-kortet inte ersätter behovet av att även ha en giltig reseförsäkring. EU-kortet täcker exempelvis inte hemtransport.

För vård på privata sjukhus/vårdinrättningar rekommenderas att i förväg ta kontakt med Försäkringskassan eller ditt försäkringsbolag.

Sjukhus på de grekiska öarna
En lista över sjukhus på öarna och kontaktinformation dit hittar du här

Mediciner på utlandsresan
Om man använder receptbelagd medicin, bör man i god tid innan avresa, kontrollera om det behövs ett Schengenintyg. Se information på Läkemedelsverkets hemsida

För reseråd och information om vaccinationer se 1177 Vårdguiden  och Folkhälsomyndighetens hemsida.

Lokala lagar och sedvänjor

Vid besök i ett annat land är det viktigt att respektera det landets lagar och sedvänjor. Vid frågor om grekisk lagstiftning och grekiska seder vänligen kontakta Grekiska ambassaden i Stockholm

Det är förbjudet att plocka med sig någonting från arkeologiska platser. Förseelsen har långa och tunga straff påföljder.

Innehav av narkotika är olagligt i Grekland och straff påföljden är både lång och tung.

Ambassaden uppmanar till att respektera röd varningsflagg på stränder.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Se upp för ficktjuvar! Lämna inte ditt bagage utan uppsikt! Särskilt uppmärksam måste man vara i stora folksamlingar, på tåg, bussar och i tunnelbanan. Som ett allmänt råd i Grekland gäller att pass, pengar, biljetter och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe.  En bra idé är att ha en  kopia av sitt pass/nationella id-kort på sig istället för originalet. Att ersätta ett förlorat pass/nationellt id-kort tar tid och är kostsamt. I Athen bör man vara särskilt uppmärksam om man rör sig kring Omonia, Monastiraki och i Piréus.

Illegal migration förekommer varför förare av fordon uppmanas att aldrig acceptera okända personer som passagerare över gränsen in i/ut ur Grekland.  Extra vaksamhet bör iakttas vid gränsövergångar samt vid färjelägena i Patras och Igoumenitsa.

Trafiksäkerhet

Den grekiska trafikkulturen avviker väsentligt från den svenska.

Trafikolyckor är vanligt förekommande i Grekland. Vaksamhet bör iakttas vid framförandet av fordon i Grekland och även som fotgängare. Det är mycket vanligt att bilister kör genom en korsning fast trafikljuset slagit om till rött.

Försäkringsskydd

Kontrollera ditt försäkringsskydd innan resan påbörjas. Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att ha en giltig reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd. Observera att det vanligtvis krävs en tilläggsförsäkring om utlandsvistelsen varar längre än 45 dagar.

För mer information se Konsumenternas.se.

Övriga upplysningar

Handikappsanpassningen i Grekland är eftersatt. Funktionshindrade bör undersöka förutsättningarna med researrangören.

Vid en oförutsedd händelse, tex olycksfall bör man kontakta researrangören. Om man har blivit bestulen eller utsatt för annat brott, bör polisanmälan göras för att kunna få ersättning från sitt försäkringsbolag.

Viktiga telefonnummer Turistpolisen 1571 Nödtelefon 112 Polisen 100 Ambulans 166 Ambassaden +30 210 72 66 100

Försäkringsbolagens larmcentraler SOS International i Köpenhamn Tel: +45 701 05050 Fax: +45 701 05056 Euro-Alarm i Köpenhamn Tel: +45 332 52525 Fax: +45 701 09040
Europ Assistance i Stockholm Tel: +46 8 587 717 00 Fax: +46 8 660 23 90

Ambassaden & konsulat