Meny
  • Svenska

Om utlandet Frankrike

Aktuella händelser

 Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, till att gälla fram till den 15 juli 2020.

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.

Beslut att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängning fram till den 15 juli 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. 
UD:s generella information och råd om coronaviruset

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Beslut om inresestopp till Sverige – resor från Frankrike berörs inte

Den 14 maj beslutade den svenska regeringen att förlänga det tillfälliga stopp för alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige - omfattas alltså inte av inresestoppet, detta oavsett vilket medborgarskap den resande har.

Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem, även om de reser från ett land utanför Europa.

Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

Med sitt beslut följer regeringen en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Inresestoppet fortsätter att gälla fram till den 15 juni.
Mer informtion från UD om inresestoppet

Frankrike inför restriktioner - hemresor till Sverige fortfarande möjligt 

Den 17 mars beslutade även franska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Frankrike. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). Beslutet gäller till 15 juni.
Resor inom Europa - tex. från Sverige till Frankrike är fortfarande, men med restriktioner (t ex arbete, fast bostad). Resor från Frankrike till Sverige förblir möjliga.

Karantän för resande från ett land utanför EU/Schengen

Från den 11 maj införs obligatorisk karantän för resande som kommer in i Frankrike från ett land utanför EU/Schengen. Det betyder att resanden från ett annat EU-land/Schengen, t ex Sverige, får resa in i Frankrike utan karantän. 

Intyg krävs för alla resor in i eller igenom Frankrike

Från och med 8 april kräver franska myndigheter ett inreseintyg för alla som ska resa in i eller igenom Frankrike. 
Från den 25 maj krävs också ett hälsointyg att fylla i. 
Båda intygen samt mer info finns att ladda ner och printa ut här.

Observera att giltigt skäl krävs för inresa. T ex fast boende eller jobb som ska kunna styrkas med lämpligt dokument, t ex justificatif de domicile, arbetsgivarintyg eller liknanade.  

Intygen krävs vid alla färdsätt - bil, tåg, båt och flyg samt vid alla typer av resor, t ex med bil från Spanien genom Frankrike till Sverige, eller transitresenärer som mellanlandar på fransk flygplats. Ifyllda intyg ska visas upp vid gränskontroll eller vid ombordstigning. 

Det går fortfarande att flyga hem till Sverige

Många flygbolag har dragit ner kraftigt på sina flyglinjer, ett fåtal direktflyg i veckan går mellan Frankrike och Sverige. Vid flyg eller annat färdmedel, kontakta alltid flygbolag el resebyrå. Tänk också på att vara ute i god tid, säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatserna. 

Från 11 maj krävs ansiktsmask på alla flygplatser i Frankrike.
Air France kräver ansiktsmask ombord på alla flyg. De tar också tempen på alla passagerare före ombordstigning. Temperaturen ska vara under 38 grader. 

Flygplatser:
Paris Charles de Gaulle är öppen men bara ca 20 procent av flighterna går. 
Paris Orly är stängd, vissa flighter flyttats till Charles de Gaulle.
Paris Beauvais är öppen, men med kraftigt nerdragen flygtrafik. 
Nice Côte d'Azur är öppen men med begränsas flygtrafik. Mer info HÄR.
För mer information om Paris flygplatser, klicka HÄR 
Länkar till samtliga flygplatser i Frankrike HÄR

Det går att bila genom Frankrike till Sverige 

Det går fortfarande att resa igenom Frankrike för att återvända till Sverige. T ex  bila från Spanien via Tyskland till Sverige. Det krävs ifyllda intyg att visa upp vid gränskontrollen. Se ovan.
Situationen kan förändras snabbt. Om du ska passera genom flera länder, kontrollera alltid respektive lands reseinformation på ambassadernas hemsida swedenabroad.se, den uppdateras kontinuerligt.Observera att det är grundliga kontroller och kan vara långa köer vid de flesta gränser och det ska gå att motivera att man är på hemresa.

Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör ha den fortsatta resan bokad och klar, så att t ex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland. 

Hotell i Frankrike omfattas inte av allmän stängning 

Eftersom antalet resenärer gått ner kraftigt, har många hotell i Frankrike valt att stänga på grund av coronaviruset. Kontakta och boka hotell i förväg via en hotellbokningstjänst på internet. 

CORONAVIRUS - I FRANKRIKE
Uppdaterat tisdag 12 maj 2020

Det råder hälsoundantagstillstånd i Frankrike fram till och med den 10 juli 2020 på grund av coronaviruset. Viruset finns i hela landet, men situationen har stabiliserats.

Premiärminister Edouard Philippe presenterade den 7 maj en plan för hur Frankrike ska trappa ner den karantän som gällt de senaste två månaderna.
Måndag den 11 maj inleds den första etappen med en rad lättnader i restriktionerna. Situationen ser olika ut i olika delar av Frankrike. Myndigheterna uppdaterar en karta över hur aktivt coronaviruset är i olika regioner.

Hårdast drabbade är regionerna i nordöstra Frankrike, dvs Île-de-France, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté, Grand-Est samt Mayotte i Indiska oceanen. I dessa regioner, rödmarkerade på kartan, sker nedtrappningen av restriktioner i ett långsammare tempo.

Det är mycket viktigt att fortsätta att hålla minst en meters avstånd, tvätta händerna ofta med tvål, bära ansiktsmask när det krävs och alltid hosta och nysa i armvecket.

Följ alltid myndigheternas rekommendationer:

Mer Information på franska, inklusive aktuell karta, på regeringens hemsida.
Mer Information på engelska på regeringens hemsida.
Mer information per departement för lokal information. 

 

I korthet gäller följande i Frankrike från och med måndag 11 maj:

- Det är tillåtet att vistas utomhus igen, när man vill och utan intyg.
- Det är tillåtet att förflytta sig inom 10 mil, fågelvägen, från bostaden. Intyg krävs som visar var man är bosatt (justificatif de domicile).
- Vid resor längre bort än 10 mil krävs giltigt skäl, t ex arbete, eller akut familjeangelägenhet. Nytt intyg finns att ladda ner på regeringens hemsida. Intyget krävs bara om om resans mål ligger i ett annat departement. 
- Affärer, matmarkander och kommersiell verksamhet öppnar igen. Butiksgallerior större än 40 000m2 förblir stängda i Île-de-France.
- Restauranger, caféer, barer, biografer, muséer och turistattraktioner förblir stängda. 
- Ansiktsmask blir obligatorisk i kollektivtrafiken för alla över 11 år och kan krävas i butiker och affärer. 
- Folksamlingar med fler än 10 personer är förbjudna.
- Det är tillåtet att sporta utomhus igen, när man vill, men det ska ske individuellt. Det är inte tillåtet att sporta i grupp eller på idrottsanläggning. 
- I regionen Île de France (Paris med omnejd) krävs intyg från arbetsgivaren med giltigt skäl för att resa i kollektivtrafiken i rusningstid (6.30-9.30 och 16-19).
- Alla uppmanas att fortsätta att arbeta hemifrån, om inte särskilda skäl föreligger. 
- Parker öppnar i alla grönmarkerade regioner men inte i de rödmarkerade, gäller bl a Paris (se länk till regeringens hemsida ovan).
- Stränder kan komma att öppnas, beslutas lokalt av borgmästare och prefekt.
- Skolorna öppnar gradvis.

Observera att reglerna skiljer sig från depratement till department. För mer information:
Mer Information på franska, inklusive aktuell karta, på regeringens hemsida.
Mer Information på engelska på regeringens hemsida.
Mer information per departement för lokal information. 

Resor och transporter i Frankrike

Från 11 maj är  det tillåtet att förflytta sig inom 10 mil, fågelvägen, från bostaden. Intyg krävs som visar var man är bosatt (justificatif de domicile). 
Vid resor längre bort än 10 mil krävs giltigt skäl, t ex arbete, läkarbesök eller akut familjeangelägenhet. Nytt intyg krävs och finns att ladda ner på regeringens hemsida. Intyget krävs bara om om resans mål ligger i ett annat departement. 

SNCF återupptar tågtrafiken till 50 procent, men det kommer att krävas platsreservation, restriktioner på perrongerna och tågvagnarna kommer ej att fyllas helt.
OBS. Ansiktsmask blir obligatoriskt ombord på alla transporter,  tåg, bussar etc.

Flygplatsen Orly i Paris är tillfälligt stängd tills vidare, vissa flighter flyttas till Charles de Gaulle som också har kraftigt nerdragen flygtrafik. 

Kollektivtrafiken i Paris

Från den 11 maj fungerar 75 procent av kollektivtrafiken. Det blir obligatoriskt med ansiktsmask och restriktioner på stationer och perronger införs.
För att resa kollektivt i rusningstid ( 6.30-9.30 och 16-19) krävs intyg från arbetsgivare. Mer info på regeringens hemsida (se ovan). Andra nödvändiga resor (följa barn till skolan, besök hos läkare mm) är också tillåtet, med intyg. 

Observera att samtliga avgångar med flygbussen Le Bus Direct till Charles de Gaulle är inställda tills vidare. 

Här finns mer information:

FLYG: Frankrikes samtliga flygplatser hittar du HÄR 
TÅG: SNCF:s hemsida med information om tågtrafik hittar du HÄR 
METRO, buss mm: RATP (kollektivtrafik i Paris) hittar du HÄR

Mer information om coronaviruset på franska regeringens hemsida:

Information på franska inkl intyg och frågor och svar
Information på engelska (observera att den inte uppdateras lika ofta)
Frågor och svar om utegångsförbudet  (kortversion) 

Informationsnummer om coronaviruset i Frankrike (bara franska). Fungerar även från svenska mobiler. Öppet dygnet runt. 
Från franskt nummer: 0800 130 000 
Från utländskt nummer: +33 800 130 000


Hälsorelaterade frågor om coronaviruset Covid-19

* Allmänheten uppmanas att följa hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd desinficeringsmedel, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst en meters avstånd. 

* Från och med den 11 maj blir det obligatoriskt att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken och i butiker där det efterfrågas. 

* Den franska hälsomyndigheten uppdaterar fortlöpande information om situationen på sin hemsida HÄR.

* Den som befinner sig i Frankrike och tror sig vara smittad ska undvika kontakter med andra personer och kontakta SAMU (Service d’Aide Médicale Urgente) genom att ringa 15 eller ett sms till 114. Fungerar även från svenska mobiler. 

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Kontakter och information i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

Svenska resenärer kan ladda ner appen UD Resklar och anmäla sig till Svensklistan.  Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO). 

Följ ambassadens information på:
hemsidan swedenabroad.se
Twitter @SverigeiFR
Facebook Suède en France 
Instagram @suedeenfrance

 

Senast uppdaterad 28 maj 2020, 10.48