Om utlandet Frankrike

Pass och nationellt ID-kort för vuxna

Ansökan om pass och nationellt ID-kort för vuxna kan göras vid svensk ambassad eller vid polismyndighet i Sverige. Ansökningsavgiften är betydligt lägre vid ansökan hos polisen än vid en ambassad, se nedan. Svenska pass och ID-kort är giltiga i 5 år.

Ansökan vid Sveriges ambassad i Paris

För ansökan eller förnyelse av pass och nationellt ID-kort i Frankrike gäller följande:

 1. Boka en tid i förväg på ambassadens bokningssystem. Bokningsbekräftelsen kommer per e-post från Migrationsverket (inte från ambassaden). Vänligen boka 1 (en) tid för att förnya både pass och/eller ID-kort. Medföljande förälder/partner bokar inte tid. Det är viktigt att du avbokar eller ombokar din tid via bokningssystemet om du inte kan komma. Ytterligare information om tidsbokning finns att läsa på sidan information om tidsbokning.
 2. Om du har ett samordningsnummer i stället för ett personnummer, bör du kontrollera vilken status ditt samordningsnummer har genom att kontakta Skatteverket.
 3. Personlig inställelse
 4. Ifylld blankett uppgift för utredning av svenskt medborgarskap är obligatorisk för alla som söker pass och ID-kort i utlandet. Blanketten finns att ladda ner under rubriken "Ladda ner blanketter" på denna sida.
 5. Giltig ID-handling: svenskt eller franskt pass/nationellt ID-kort eller svenskt körkort. Om du saknar giltig ID-handling måste en anhörig, med giltig legitimation, följa med till ambassaden för att intyga din identitet.
 6. Om passet eller ID-kortet har förlorats eller blivit stulet måste en polisanmälan och en annan giltig fotolegitimation visas upp. I annat fall kan en myndig anhörig eller vän intyga sökandens identitet genom att visa upp giltig legitimation.
 7. Personer utflyttade från Sverige före 2001 vänligen läs rubriken "Intyg om icke innehav av franskt medborgarskap" på ambassadens webbplats.
 8. Personer som aldrig har bott i Sverige behöver visa upp:
 9. Personer som är bosatta i Belgien, Luxemburg eller Monaco:
  • Belgiskt ID-kort
  • Luxemburgskt registreringsbevis
  • Monegaskiskt uppehållstillstånd
 10. Foto och fingeravtryck tas på plats.

Avgift:

 • Pass/ID-kort: 144€. Betalning sker i samband med ansökan: Bankkort föredras (ej American Express), betalning med check eller kontanter godtas. 
 • Vid upphämtning på konsulat tillkommer en avgift på 18€ samt en portoavgift om 6€. 

Upphämtning:

 • Du får ett mail från polisen som bekräftar att ditt pass / ID-kort har kommit till ambassaden efter ca 2-3 veckor.  
 • Du behöver boka en tid för att hämta ut ditt pass/ID-kort i ambassadens bokningssystem (Välj "besök oss under expeditionstid" i menyn)
 • Enligt svensk passlag kan ditt pass/ID-kort inte skickas per post och måste hämtas ut personligen på ambassaden eller på ett av våra konsulat.
 • Ta alltid med dig ditt pass/ID-kort när du hämtar den nya. Har du förlorat din resehandling tar du med dig en annan giltig fotolegitimation.

  Ansökan vid polismyndighet i Sverige

  Tidsbokning och information om vad som krävs vid ansökan finns på polisens webbplats.

  • Den som söker i Sverige men inte kan vänta på sin resehandling kan be polisen anteckna att den sänds till ambassaden i Paris som även kan vidarebefordra till ett konsulat i Frankrike.
  • Vid upphämtning på ambassaden/konsulat tillkommer en avgift om 18€ samt en portoavgift om 6€ om resehandlingen hämtas på ett konsulat. Gratis upphämtning vid polismyndighet.
  Senast uppdaterad 02 jan 2024, 17.06