Meny

Trafiksäkerhet

Förenade Arabemiraten har högertrafik. Trafikolyckor hör till de vanligaste dödsorsakerna i landet. Bristande hänsyn visas gångtrafikanter, som utgör drygt en fjärdedel av dem som förolyckas. Vägnätet håller en för regionen god kvalitet, särskilt i Abu Dhabi och Dubai, men hastigheterna är ofta höga, trafikrytmen aggressiv. En blandning av lokala och utländska körvanor kan också ställa till problem. Även om det alltså kan finnas förståeliga skäl för frustration i samband med bilkörning i landet är det viktigt att kunna lägga band på sig samt vara medveten om att exempelvis obscena gester som ses av andra kan leda till höga böter eller fängelse. Det är också straffbart att köra bil med alkohol i blodet.

En tillfällig besökare som kör bil i Förenade Arabemiraten måste förutom sitt svenska körkort också kunna visa upp ett giltigt internationellt körkort. Svenskar som bosätter sig i Förenade Arabemiraten måste skaffa sig permanenta emiratiska körkort för att få köra bil i landet. 

Om du råkar ut för en trafikolycka är det ett krav att du stannar på olycksplatsen till dess att polisen anlänt för att göra en utredning. Bilverkstäder får inte reparera trafikskadade fordon om inte en polisutredning har gjorts.

Senast uppdaterad 23 jun 2019, 09.50