Meny
  • Svenska

Centralafrikanska republiken

Ambassadens reseinformation

Avrådan

Centralafrikanska republiken - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Centralafrikanska republiken.

Senast uppdaterad 12 feb 2019, 13.36

Aktuella händelser

Under april och maj 2018 har våldsamma sammandrabbningar ägt rum i huvudstaden Bangui, framför allt i och och omkring stadsdelen PK5. Säkerhetsläget i Bangui har försämrats. 

Mot bakgrund av det aktuella säkerhetsläget och Utrikesdepartementets avrådan kan konsulär assistans inte garanteras. Svenskar som befinner sig i Centralafrikanska republiken uppmanas att registrera sig på svenskl och stå kontakt med Sveriges honorärkonsul i Bangui (se kontaktuppgift längst ned på sidan).

Anmälan till svensklistan

Allmänna säkerhetsläget

Centralafrikanska republiken är ett av världens minst utvecklade länder. Landet har under de senaste åren plågats av politisk oro och inbördeskrig. Landets institutioner är mycket svaga.

I mars 2013 tog rebellalliansen Séléka makten i landet men avsattes i januari 2014 och ersattes av en transitionsregering. I början av 2016 hölls president- och parlamentsval som ledde till att Faustin-Archange Touadéra valdes till president samt att ett nytt parlament och en ny regering utsågs. FN har en fredsbevarande mission, MINUSCA, på plats i Centralafrikanska republiken för att bistå regeringen.

Säkerhetssituationen är dock fortsatt mycket bekymmersam i stora delar av Centralafrikanska republiken. Konflikter mellan milisgrupper av muslimsk majoritet (ex-Séléka) och kristna eller animistiska s.k. Anti-Balaka-grupper  har accentuerat etniska och religiösa motsättningar i landet. Därtill opererar diverse banditgäng och andra väpnade grupper, som utnyttjar rådande säkerhetsvakuum och laglöshet, i provinser där regeringen saknar kontroll. Fall av hänsynslöst våld, plundringar och andra övergrepp mot civilbefolkningen rapporteras från olika delar av landet. Sedan 2015 har kidnappningar av regeringsföreträdare, FN-personal och biståndsarbetare ägt rum. I Bangui är säkerhetsläget relativt stabilt men skört med sporadiska utbrott av våldsyttringar, eldstrider och plundringar. Under april och maj 2018 har sammandrabbningar ägt rum i huvudstaden, fr.a. i och omkring stadsdelen PK5. Under 2018 har dödliga attacker även rapporterats från städerna Bangassou, Bambari och Alindao.

Terrorism

Enligt brittiska UD finns en underliggande risk för terrorism i Centralafrikanska republiken. Det finns dock än så länge ingen uppgift om att internationellt kända terrornätverk etablerat sig i landet.

Mer generell information om terrorism finns på http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/.

Naturförhållanden och katastrofer

Centralafrikanska republiken har ett tropiskt klimat, vilket bland annat innebär kraftiga åskväder och skyfall under stora delar av året.

In- och utresebestämmelser

Sverigens ambassad och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella viseringskrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

För inresa i Centralafrikanska republiken krävs visering för svenska medborgare. För mer information hänvisas till Centralafrikanska republikens ambassader i Bryssel, Paris eller Berlin:

http://www.ambassaderca.be/

https://www.ambarca-paris.org/

Vid inresa i Centralafrikanska republiken ska bevis om vaccinering mot gula febern (vaccinationsbok) uppvisas.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården i Centralafrikanska republiken är undermålig. Den kris som landet befinner sig i har förvärrat situationen ytterligare.

Frankrikes ambassad har en läkarmottagning dit svenskar vid behov kan vända sig. Journummer: +236 70 90 16 53 eller +236 72 22 86 09.

Malaria och andra tropiska sjukdomar är vanligt förekommande.

Lokala lagar och sedvänjor

Det är förbjudet att fotografera offentliga byggnader samt militära installationer och personal. Även i övrigt bör försiktighet iakttas med kameran; personer som fotograferas måste ge sitt medgivande.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Mot bakgrund av det svåra säkerhetsläget och laglösheten är risken att utsättas för kriminalitet mycket hög.

Trafiksäkerhet

Försäkringsskydd

Resenärer uppmanas att ha fullt försäkringsskydd som inkluderar medicinsk evakuering.

Övriga upplysningar

Mot bakgrund av det aktuella säkerhetsläget och Utrikesdepartementets avrådan kan konsulär assistans inte garanteras.

Svenskar som trots avrådan befinner sig i Centralafrikanska republiken uppmanas att registrera sig på svensklistan och stå kontakt med Sveriges honorärkonsul i Bangui (se kontaktuppgift längst ned på sidan).

Anmälan till svensklistan

Frankrike har konsulärt ledningsansvar för europeiska medborgare. För mer information hänvisas till Frankrikes ambassad i Bangui, http://www.ambafrance-cf.org/