Meny
 • Svenska

Om utlandet Brasilien

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

WHO har konstaterat att spridningen av det nya coronaviruset är en pandemi. Med det exceptionella läge som råder bör alla som planerar en utlandsresa noga tänka igenom vilka risker som finns och om resan behöver genomföras. Detta gäller oavsett om UD formellt avråder från ett område eller inte. Varje resenär har själv ett ansvar för att följa utvecklingen och fatta informerade beslut. Den som tillhör en riskgrupp bör vara särskilt uppmärksam 

I ett mycket osäkert läge kan situationen ändras från timme till timme. Detta gäller såväl virusspridningen som inresebestämmelser som kan ändras med kort varsel. Gränser kan stängas och nya karantänsregler upprättas. 

Covid-19 / Coronavirus i Brasilien 

 • Se frågor och svar om COVID-19 / Coronaviruset i Brasilien här

 • 09 april: lista över aktuella internationella flyg från Brasilien (uppdaterad enligt datum i dokumentet: Airflights_Brazil_17h_08April2020.pdf)

 • 07 april: kompletterande information om flyget Natal-Rio-Oslo på torsdag 9/4. Det har varit oklarheter rörande möjligheten att fortsätta till Sverige efter ankomsten till Oslo. SAS-flighterna är inställda men det finns en flight mellan Oslo och Stockholm med Norwegian på fredag eftermiddag. Vidare flyg från Oslo till din slutdestination bokar du själv separat. OBS att även den biljetten måste vara bokad för att du ska få gå ombord. Även tåg- och bussbiljett kommer accepteras. Läs mer här.
   
 • 06 april: ett extra flyg med SAS från Brasilien. Ambassaden vill informera om ett extra flyg med SAS som avgår torsdag 9 april från Natal, därefter tas passagerare även upp i Rio de Janeiro och slutdestinationen är Oslo. Läs mer här.  

 •  03 april: UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juni 2020. Svenska utlandsresenärer – dvs de som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid – bör överväga att snarast återvända till Sverige. Håll tät kontakt med flyg- rese- och försäkringsbolag om konsekvenserna av händelseutvecklingen.

 • 02 april: Alitalia ställer in alla flyg från imorgon (gäller i första hand för april månad). Brithish Airways har ställt in alla flyg till och med 22 april.

 •  31 mars: flera flygbolag drar ned ytterligare på sina internationella avgångar från Brasilien. Sedan 29/3 har LATAM har beslutat att dra in nästan alla sina internationella flyg från Brasilien, TAP har ställt in alla flygningar (i första hand under april), Lufthansa, KLM och Air France  har dragit ner kraftigt på an talet avgångar och avgångsorter. Det är troligt att övriga internationella bolag som följer efter. De bolag som fortfarande flyger anger att de gör dagliga utvärderingar av flighterna, och ställer in de avgångar som inte är ekonomiskt lönsamma. Besluten kan tas snabbt och det betyder att många resenärer kan komma att att få sina biljetter avbokade på kort varsel. 

  De tre dominerande flygbolagen för inrikesflyg, Azul, GOL och LATAM, har skurit ner antalet avgångar drastiskt, och flyger numera enbart till ett begränsat antal städer i landet, framför allt delstatshuvudstäder.  Läs mer här.
 • 31 mars: São Paulo är fortsatt den säkraste flyghubben för flyg mot Europa. Svenska regeringen har i dagsläget inga planer på att ordna hemtransporter för svenskar från Brasilien. Ambassaden uppmanar resenärer att försöka ta sig hemåt så snart som möjligt via de kommersiella flyg som fortfarande är verksamma. Enligt uppgift från flygbolagen finns det många lediga platser på de flesta avgångar.

 • 31 mars: det finns risk att sjukvårdssystemet här i Brasilien, liksom i många andra länder, kommer att bli allt mer ansträngt. Det är också en anledning till att ordna sin hemresa så snart som möjligt. Om datum för din hemresa ändras, glöm inte att se över dina reseförsäkringar samt kontrollera datum i resedokument (pass, visum).  Var även uppmärksam på vilka villkor som gäller i de transitländer som ni har på er rutt. Vissa länder i Europa kräver bokade biljetter och i vissa fall även intyg för vidare resa, även för transitresenärer.

 • 27 mars: Brasiliens Luftfartsverk (ANAC) skickade fredagen den 27 mars ut information om flygkapaciteten i landet under coronaviruskrisen. Flygbolagen Azul, GOL och LATAM - de tre största flygbolagen i Brasilien - kommer att fortsätta att flyga på de 27 delstatshuvudstäderna samt 19 ytterligare städer. Den förändrade flygkapaciteten gäller fr o m lördagen den 28 mars och minst t o m slutet av maj, när en ny utvärdering kommer att genomföras. Läs mer här.

 • 25 mars: enligt information från brasiliansk massmedia kommer de inhemska flygbolagen inom kort minska antalet flygningar i Brasilien och endast tillåta de mest nödvändiga resorna på grund av coronaviruset. Informationen är den vi har att tillgå i dagsläget och kan ändras med kort varsel. Resenärer uppmanas att ta kontakt med flygbolag eller resebyråer direkt för att kontrollera sina flygrutter och avgångar. Läs mer här.
 • 25 mars: om du vill åka hem till Sverige är det bra att försöka ta sig till Rio de Janeiro eller Sao Paulo så snart som möjligt, där det i dagsläget går internationella flyg. Avgångarna är färre än vanligt, men några av de flygbolag som flyger till Europa är Air Europa, Air France, Alitalia, Azul, British Airways, Iberia, KLM, Latam, Lufthansa, TAP. Vad gäller Lufthansa har vi förstått att det inte går att köpa biljetter på flygplatsen i Sao Paulo utan man hänvisar till webben, resebyrå eller försäkringsbolag. OBS att läget kan förändras snabbt. Övriga länder i Latinamerika har stoppat flyg till Europa.

 • 23 mars: Inrikesflyg går också fortfarande i Brasilien, kontakta flygbolagen (LATAM, GOL och Azul är de tre största inrikesflygbolagen) för information om avgångar. Oftast går det även att köpa flygbiljetter direkt på flygplatsen. P g a olika beslut på delstatsnivå så fungerar inte alla långfärdsbussar inom landet. Bästa rådet är att ta sig till närliggande busstation och be om info gällande sin destination. Som komplement finns långfärds-uber som bokas på www.blablacar.com.br.

 • 21 mars: hotellkedjan Accor ger möjlighet till specialpriser för europeiska resenärer på väg till sina hemländer med anledning av Covid-19. För bokning, kontakta hotellet direkt eller ring +55 11 2505 9749 och uppgift bokningskod “CONSUL”.

 • 21 mars: olika städer i Brasilien har infört restriktioner av olika slag, men överallt hålls mataffärer, apotek och sjukhus öppna fortfarande. Ambassaden har i nuläget inte någon information om att det ska inskränkas ytterligare, men nya beslut fattas med kort varsel och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad genom att följa lokal delstatsregeringar, t ex via media.

 • 20 mars: Brasiliens regering har beslutat att tillfälligt stoppa resor till Brasilien från EES-området, Island, Norge, Schweiz, Storbritannien, Australien, Iran, Japan, Malaysia, Sydkorea och Kina. Beslutet gäller från och med den 23 mars och gäller till att börja med under 30 dagar. Läs mer här.

 • 20 mars: På grund av de nya danska inträdesbegränsningarna med anledning av coronaviruset utfärdar den danska ambassaden ”boardingcertifikat” till svenskar som återvänder till Sverige från Brasilien via Danmark för att styrka att de har en giltig anledning att komma in i Danmark och därmed kan boarda flygplanet. Läs mer här.

Ambassaden uppmanar dig som är bosatt eller som tillfälligt befinner dig i Brasilien att ladda ner appen UD Resklar och anmäla dig till svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i.    

Då situationen förändras kontinuerligt kan information snabbt bli inaktuell. Resenärer uppmanas därför att även följa uppdateringen via media samt att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer. 

Ambassaden följer noga utvecklingen och uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar och händelseutvecklingen genom media. Dagstidningen Folha de São Paulo har även information om dagsläget på engelska. 

Har du frågor om en kommande resa bör du vända dig till din researrangör.

 • Brasiliens Hälsoministerium informerar den 09 april 2020 om att antalet bekräftade fall av coronavirus i Brasilien uppgår till 17857, varav 7480 fall är i São Paulo. Det brasilianska hälsoministeriet uppdaterar löpande informationen om situationen i de olika regionerna i Brasilien på sin hemsida och på twitter @minsaude .

Generella råd inför din resa 

 

 • Se över din försäkring
  Spridningen av viruset är svår att förutsäga. Som alltid är det viktigt att ha en bra försäkring som gäller under hela resan och täcker kostnader för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har nu särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser.

  Övergripande råd och information om försäkringar finns hos Konsumenternas försäkringsbyrå 
 • Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag 
  Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär. Flera flygbolag har tillfälligt upphört eller minskat sina flyg till länder med större smittspridning och begränsningar har även införts för flyg till andra delar av världen.

  Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med din researrangör. Hallå Konsument! har information om dina rättigheter kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. 
 • Ta del av information från Folkhälsomyndigheten
  Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet för frågor gällande smittskydd. De följer utvecklingen, uppdaterar sin webbsida löpande samt stöttar vården med rekommendationer om hur misstänkta fall ska hanteras. Läs mer på deras information om viruset och frågor och svar. De har även tagit fram information till resenärer.

 • Ladda ner appen UD Resklar och följ ambassadens reseinformation
  I appen finns samlat delar av UD:s reseinformation, ambassadernas reseinformation per land och kontaktuppgifter. Ambassadernas reseinformation uppdateras regelbundet med lokal information. Genom appen kan du även välja att få push notiser från UD och ambassaden med viktig information om avrådan från resor och om ditt resmål. Du kan också läsa ambassadernas reseinformation på Sweden abroad.

 • Skriv upp dig på svensklistan
  Om du skriver upp dig på svensklistan kan UD eller närmaste svenska ambassad vid behov nå dig i en krissituation. Anmäl dig här.

 • Följ lokala myndigheters anvisningar
  Vid händelse av smittspridning är det troligt att lokala myndigheter vidtar en rad spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner och lokala karantänsregler. Det är viktigt att du som enskild resenär håller dig informerad om vad som gäller. 

När avråder UD?

Oavsett om UD avråder från en resa eller inte måste du som resenär fatta egna beslut om din resa. 

UD:s avrådan grundar sig på en helhetsbedömning av ett lands, eller delar av ett lands, säkerhetsläge utifrån ett antal kriterier. UD kan exempelvis avråda från resor om konsekvenserna av en smittsam sjukdom påverkar samhället på ett omfattande sätt med bristfällig sjukvård, interna reserestriktioner, påverkad infrastruktur och transportsystem som också påverkar ambassadens möjligheter att bistå svenskar konsulärt. UD kan också avråda från resor baserat på en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Du kan läsa mer om UD:s avrådan här. 

Nya Coronaviruset

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina.

Det största antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset har konstaterats i Kina även om fall rapporteras från ett antal andra länder. För att begränsa spridning kan nationella och/eller lokala myndigheter införa olika typer av åtgärder. Spridningsreducerande åtgärder kan till exempel vara olika former av screenings/undersökningar på flygplatser, inreseförbud och lokala karantänsregler för personer som vistats i länder med smittspridning, begränsningar av allmänna transporter, stängning av eller begränsad tillgång till offentliga byggnader och turistattraktioner. Åtgärder av dessa slag har införts på flera håll i världen och nya bestämmelser kan införas med kort varsel.

Sveriges ambassader informerar i den mån det är möjligt om spridningsreducerande åtgärder i enskilda länder på ambassadernas reseinformation.  

Vanliga frågor och svar

Jag är satt i karantän/isolerad utomlands, kan UD eller ambassaden hjälpa mig?
UD styr inte över andra länders lagar och regler. Smittskyddsbestämmelserna varierar från land till land. UD uppmanar alltid svenskar som befinner sig utomlands att följa landets lokala lagar.

Jag saknar pengar för att uppehälle/mat under tiden jag är satt i karantän – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?
I första hand är det den myndighet i landet som tagit beslut om karantän som ansvarar för de personer som satts i karantän. Har du rest med en researrangör och är i karantän på ett av arrangörens hotell, bör du ta kontakt med din researrangör. Konsulärt ekonomiskt bistånd omfattar inte lån för uppehälle eller fortsatt vistelse utomlands.

Jag är i behov av mediciner – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?
Tag kontakt med lokal sjukvård eller den myndighet som ansvarar för karantänsbeslutet. UD eller ambassaderna kan inte förse dig med mediciner från Sverige.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?
Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken sätter igång igen. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs. Det är ett beslut som individen måste ta. 

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?
UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till situationen och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Hur påverkas min hemresa av andra länders inresebestämmelser?
Ditt flygbolag bör kunna ge information om hela din resa. Du kan också besöka Sveriges ambassad i det landet du byter flyg eller ankommer till.

Jag har fått covid-19 utomlands – vad gör jag?
Följ lokala myndigheters råd som du bl.a. hittar på ambassadens reseinformation. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral.

Mer information om smittspridning och hälsoråd 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här. 

ECDC och WHO:s webbsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar. 

Senast uppdaterad 08 april 2020

Vatten kvalitet i Rio de Janeiro

Vanligtvis ska kranvattnet i Rio de Janeiro vara säker för konsumption. Däremot, sedan början av januari finns det rapporter om att vattnets kvalitet inte är bra i vissa delar av staden. Rio de Janeiros Statliga vatten- och avloppsföretag (CEDAE) uppger att de har infört hälsoåtgärder för att uppfylla alla hygienkrav och just nu undersöker hälso- och miljömyndigheterna situationen. Tills den har stabiliserats rekommenderas att dricka enbart flaskvatten för att undvika hälsorisker.

Senast uppdaterad 15 jan 2020

 

Uppdaterad information om gula febern-vaccination från WHO februari 2019    

WHO har uppdaterat sina reserekommendationer för resor till Brasilien då det bedöms finnas risk för omfattande smittspridning av gula febern i Brasilien. Mer information finns här.

Brasilien har i nuläget inget krav på att man uppvisar vaccinationsintyg för gula febern vid inresa till Brasilien men det finns andra länder i Sydamerika som har krav på detta vid inresa. Kontakta därför respektive lands närmaste ambassad för information innan inresa.

Senast uppdaterad 2019

Senast uppdaterad 09 apr 2020, 17.25