Meny

Om utlandet Brasilien

Förnyelse av pass för vuxna i Brasilien

Det billigaste och enklaste sättet att ansöka om pass/ID-kort är att göra detta under ett besök i Sverige. Normal handläggningstid är en vecka och avgiften för ett 5-års pass är SEK 350 och för ett ID kort SEK 400.

En person som fyllt 18 år och tidigare haft svenskt pass måste personligen besöka ambassaden för att förnya sitt pass. Tidigare pass ska medtas. Om senaste passet har löpt ut måste man presentera ett giltigt personbevis från Skatteverket. Enklast är att mejla till servicejouren@skatteverket.se och be dem skicka ett personbevis med posten. Har man svenskt BankID kan man själv ladda ner ett personbevis från skatteverkets hemsida. Personbeviset får vara högst 1 månad gammalt när man ansöker om pass.

Om passet blivit stulet/förkommet ska en polisanmälan göras och polisrapport medtagas till ambassaden. Om du inte kan uppvisa tidigare pass eller om ditt tidigare pass har gått ut måste du uppvisa annan giltig fotolegitimation för att styrka din identitet. Om du aldrig varit folkbokförd i Sverige skall födelsebevis som utvisar föräldrarnas namn bifogas. Om du är utskriven ur Sverige och bosatt i Brasilien skall uppehållstillståndskortet (RNE) medtagas.

Sökanden behöver inte ta med några passfoton då ambassaden har en fotostation och databas för att sköta biometrisk passhantering. Ansökningsblankett kan antingen fyllas i på plats eller printas ut i förväg.

Boka en tid för att ansöka om ett nytt svenskt pass på ambassaden i Brasilia genom att maila pass.brasilia@gov.se. Ambassaden tar emot förbokade besökande för ansökan om pass på tisdagar och torsdagar kl. 10:00-12:00 samt på onsdagar kl. 14:00-16:00. Besöket tar vanligtvis cirka 30-60 min.

Avgift för passet betalas i lokal valuta (se aktuellt belopp i avgiftslistan) som sätts in på ambassadens bankkonto. Ta med kvitto när du besöker ambassaden.

Obs! Alla handlingar, såsom pass och ID-kort måste vara originalhandlingar och dokument, såsom person-, och familjebevis får inte vara äldre än 1 månad.

När ambassaden tagit emot en ansökan skickas dessa elektroniskt till Rikspolisstyrelsen i Sverige som i sin tur vidarebefordrar den till Svenska Pass, där passhandlingen tillverkas. Därefter skickas passen med kurir till utlandsmyndigheten som lämnar ut passet till sökanden. Det är även möjligt att hämta ut passet på något av våra konsulat. Konsulatet tar ut en avgift för sin service (se avgiftlistan).

Förnyelse av pass för unga vuxna mellan 18-22 år
Om man inte är född och aldrig har bott i Sverige kan man förlora sitt svenska medborgarskap efter 22 års ålder. Det är därför viktigt att ta kontakt med Migrationsverket och ansöka om att få behålla sitt svenska medborgarskap. Ansökan kan göras från det att du fyller 18 år - men innan du blir fyller 22 år.  Därefter ansöker du om att förnya ditt svenska pass som ”Förnyelse av pass för vuxna”.

Förnyelse av pass

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer