Om utlandet Brasilien

Förnyelse av pass för vuxna i Brasilien

Det billigaste och enklaste sättet att ansöka om pass/ID-kort är att göra detta under ett besök i Sverige. Normal handläggningstid är en vecka och avgiften för ett 5-års pass är SEK 350 och för ett ID kort SEK 400.

En person som fyllt 18 år och tidigare haft svenskt pass måste personligen besöka ambassaden för att förnya sitt pass. Tidigare pass ska medtas. Om senaste passet har löpt ut måste man presentera ett giltigt personbevis från Skatteverket. Enklast är att mejla till servicejouren@skatteverket.se och be dem skicka ett personbevis med posten. Har man svenskt BankID kan man själv ladda ner ett personbevis från skatteverkets hemsida. Personbeviset får vara högst 1 månad gammalt när man ansöker om pass.

Om passet blivit stulet/förkommet ska en polisanmälan göras och polisrapport medtagas till ambassaden. Om du inte kan uppvisa tidigare pass eller om ditt tidigare pass har gått ut måste du uppvisa annan giltig fotolegitimation för att styrka din identitet. Om du aldrig varit folkbokförd i Sverige skall födelsebevis som utvisar föräldrarnas namn bifogas. Om du är utskriven ur Sverige och bosatt i Brasilien skall uppehållstillståndskortet (RNE) medtagas.

Passfoto tas direkt vid ansökningstillfället med ambassadens fotostation då passfotot måste vara biometriskt. Du behöver därför inte ta med några passfoton. Ansökningsblanketten kan fyllas i på plats eller förberedas i förväg, märk dock att blanketten måste skrivas under vid ansökningstillfället.

Bokning av tid för ansökan om svenskt pass eller nationellt ID-kort görs genom att mejla pass.brasilia@gov.se. Mottagningstider för passärenden är tisdagar och torsdagar 10.00-12.00 samt onsdagar 14.00-16.00. Vanligtvis tar besöket ca 30 min.

Avgift för passet betalas i lokal valuta (se aktuellt belopp i avgiftslistan) som sätts in på ambassadens bankkonto. Ta med utskrivet kvitto när du besöker ambassaden.

Obs! Alla handlingar, såsom pass och ID-kort måste vara originalhandlingar och dokument, såsom person-, och familjebevis får inte vara äldre än 1 månad.

Passet tillverkas i Sverige och det tar ca 2-3 veckor innan passet anländer till ambassaden. Förutom på ambassaden kan passet även hämtas ut vid något av våra konsulat, om så önskas, dit passet i så fall skickas med Sedex. Konsulatet tar då ut en avgift för sin service, se avgiftslistan.

 

Förnyelse av pass för unga vuxna mellan 18-22 år

Om man inte är född i och aldrig har bott i Sverige kan man förlora sitt svenska medborgarskap efter 22 års ålder. Om man önskar behålla sitt svenska medborgarskap är det därför viktigt att ansöka om att få behålla medborgarskapet efter 22 års ålder. Ansökan kan göras från det att du fyller 18 år, men innan du har fyllt 22 år. Läs mer på Migrationsverkets hemsida, www.migrationsverket.se. Efter beslut om att det svenska medborgarskapet får behållas kan ansökan om nytt pass göras enligt informationen "Förnyelse av pass för vuxna".

Förnyelse av pass

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer