Här hittar du information som gäller oavsett var i världen du befinner dig. Om du undrar vad som gäller i ett specifikt land kan du välja det landet när du har valt ett av ämnena nedan.
The information here applies regardless of your location. For information on what applies in a specific country, choose that country when you have selected one of the topics below.
Strejk och demonstrationer fortsätter under mars månad
Flera fackföreningar har utlyst strejk och demonstrationer i hela Frankrike. Transport, skolor och andra sektorer som bensinstationer påverkas. Svenska resenärer uppmanas undvika folksamlingar och följa lokala anvisningar.
Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på Lägesbild och reseinformation Covid-19.
Förhöjt terrorhot
Nivån för terrorattentat höjts till 3 vilket betyder en överhängande risk för attentat i hela landet.
Du som bor i eller vistas i landet uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt hålla dig uppdaterad om händelseutvecklingen.
Som svensk medborgare behöver du varken visum eller uppehållstillstånd för att bosätta dig i Frankrike, men ett giltigt pass eller ett nationellt ID-kort.
Svenska medborgare och övriga EU-medborgare får vistas längre än 90 dagar i Frankrike, men måste då uppfylla kraven om uppehållsrätt (genom arbete, studier eller bevis på tillräckliga egna medel för sin försörjning). Se https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F2651
Den franska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen är Pôle Emploi (www.pole-emploi.fr).
Så länge du är skriven i Sverige gäller din svenska försäkring. (Glöm inte EU-kortet!) Den franska försäkringskassan heter Sécurité Sociale www.securite-sociale.fr. Genom ditt jobb får du en kompletterande försäkring, så kallad ”Mutuelle”.
Franska bidragskassan: (Caisse d’Allocations Familiales, CAF) www.caf.fr
Glöm inte att uppdatera din adress hos Skatteverket när du lämnar Sverige och att avregistrera dig senast ett år efter utflyttningen.
Nej, ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling. När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Läs mer HÄR.
Anmäl din utlandsvistelse
Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.