Flytta till Storbritannien

Praktisk information för dig som vill flytta till eller redan är bosatt i Storbritannien.

Från den 1 januari 2021 gäller nya regler

Den 1 januari 2021 slutade EU:s fria rörlighet att gälla i Storbritannien och ett nytt poängbaserat migrationssystem infördes. Enligt det nya systemet behandlas EU-medborgare och icke EU-medborgare lika.

Personer som vill flytta till Storbritannien behöver ansöka om tillstånd innan flytt. Detta gäller oavsett anledning till flytt. 

Länk till information om det nya migrationssystemet.

Viktig information till dig som har ett EEA biometric residence card (BRC), läs de brittiska myndigheternas information här. 

EU Settlement Scheme 

För EU-medborgare som flyttade till Storbritannien senast den 31 december 2020 finns ett särskilt uppehållstillstånd – så kallat EU Settled Status. Deadline för att ansöka om Settled (eller Pre-Settled Status) var den 30 juni 2021. Det går, under vissa omständigheter, att göra en sen ansökan. Läs mer på ambassadens samlade information om EU Settlement Scheme här. 

Flytt till familj i Storbritannien 

Man kan i vissa fall söka uppehållsrätt i Storbritannien genom familjemedlem. Läs mer här.

Kom ihåg att skriva ut dig ur Sverige

Om du som svensk planerar att bo utomlands ett år eller mer är du skyldig att anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Du ska också anmäla flytt om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

Flytta till Skottland, Wales eller Nordirland

Tänk på att vissa lagar, regler och myndigheter i Skottland, Wales och på Nordirland skiljer sig från de i England, här finns information från respektive administration:
The Scottish Government
Welsh Assembly Government
Northern Ireland Executive

Senast uppdaterad 14 okt 2021, 15.28