Information om tidsbokningen

30 nov 2020

Måndag den 30 november 2020 öppnade ambassaden upp det elektroniska tidsbokningssystemet för ansökan av pass/id-kort för januari och februari 2021. Ska du resa till Sverige kan du ansöka om nytt pass/id-kort hos Polisen. Du har sedan möjlighet att hämta ut passet/id-kortet hos ambassaden i Bern eller på något av våra konsulat.

Vi kan för närvarande tyvärr inte släppa fler tider för pass/ID-kort – vårt arbete är fortfarande påverkat av Coronapandemin. Till exempel får inte fler än tre besökare befinna sig i ambassadens väntrum samtidigt och vi måste ha tid och möjlighet att desinficera väntrummet och att vädra. Därför gäller tills vidare att även allmänna ärenden som t.ex. att hämta ett pass/ID-kort, få ett levnadsintyg eller ansöka om samordningsnummer behöver komma överens med oss om en besökstid. Skriv ett mejl till oss på ambassaden.bern@gov.se med ert ärende. Ni får gärna föreslå en dag/tid då ni skulle vilja komma.

Det är många som väntar på tid för att ansöka om svenskt pass/id-kort. Om någon avbokar sin tid kommer den att visas i tidsbokningssystemet, och då kan du boka den. Har du en bokad tid och får förhinder är det alltså viktigt att du tänker på att avboka tiden genom länken du fick i mejlet med bokningsbekräftelsen.

Ska du resa till Sverige kan du ansöka om nytt pass/id-kort hos Polisen. Du har sedan möjlighet att hämta ut passet/id-kortet hos ambassaden i Bern eller på något av våra konsulat.

Många oroar sig för vad som händer när deras svenska pass/id-kort går ut. Att passet/id-kortet har gått ut påverkar inte ditt medborgarskap. För passansökan på ambassaden i Bern kan du legitimera dig med körkort eller utländsk legitimation, t.ex. schweiziskt pass/id-kort om du har dubbelt medborgarskap.

Är du bara svensk medborgare och behöver ett giltigt pass för att förnya ditt uppehållstillstånd i Schweiz eller för att du snart ska ut och resa? Då kan du skriva ett mejl till ambassaden.bern-pass@gov.se . Skriv ditt namn, personnummer och när passet gått ut. Beskriv kortfattat när och varför du behöver ett nytt pass. Du får svar inom ett par dagar.

Är du mellan 18 och 22 år och aldrig har varit bosatt i Sverige, eller om du har frågor om medborgarskap, läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/hjälp-till-svenskar-utomlands/svenskt-och-dubbelt-medborgarskap/om-svenskt-medborgarskap/?r=12614

Vid ansökan kontakta närmaste konsulat eller ambassadens passavdelning på följande e-mejladress: ambassaden.bern-pass@.gov.se

 

Senast uppdaterad 06 okt 2020, 10.39