Alternate Text

Sveriges ambassadTokyo, Japan

Välkommen till Sveriges ambassad i Tokyo, Japan

Lokal tid 09:26

Svenska och japanska näringslivstoppar vill samarbeta om hållbarhet, energi, digitalisering, mat och fintech

19 mar 2021

Svenska och japanska näringslivstoppar diskuterade framtidsfrågor vid ett virtuellt möte den 16 mars 2021. Från svensk sida deltog ordföranden för Svenskt Näringsliv Fredrik Persson, Business Swedens VD Ylva Berg och Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Över internet kunde svenskarna samtala med ledningen för Japans främsta näringslivsorganisation Keidanren. Även den japanska ambassadören i Stockholm och Sveriges ambassadör i Tokyo deltog.

Stor samsyn fanns på policynivå gällande vikten av multilateralism, WTO och regionala frihandelsavtal, som till exempel det mellan EU och Japan. Erfarenheter utbyttes också om företagens villkor under pandemin och Brexit. Från japansk sida gjordes en presentation av den stora framtidssatsningen Society 5.0. där man ska använda AI och Internet of Things för att möta de utmaningar som en åldrande befolkning, klimatförändringar och energibrist medför.

Vidare identifierades flera konkreta spår för fortsatt samarbete så som klimat/hållbarhet, energilagring (vätgas och batterier), digitalisering, livsmedel/jordbruk och finansiella tjänster/fintech. Representanter för svenskt och japanskt näringsliv kommer att följa upp hur samarbetet kan konkretiseras.

Senast uppdaterad 19 mar 2021, 12.11