Verksamheten vid migrationssektionen under covid-19

01 nov 2021

Denna sida beskriver begränsningarna i migrationsverksamheten och de åtgärder ambassaden vidtagit på grund av covid-19.

För allmän information om den svenska regeringens inreserestriktioner till Sverige, som också omfattar resande från Iran, klicka här.

På grund av spridningen av covid-19 är verksamheten vid ambassadens migrationssektion begränsad. Intervjuer i uppehållstillståndsärenden utförs i reducerad omfattning sedan 2021, för mer information klicka här. Ambassaden tar för närvarande inte emot ordinarie ansökningar om Schengenvisering. Det finns inget särskilt undantag för de personer som kan visa att de vaccinerats mot covid-19.

I akuta fall kan ansökan om visering för maximalt 15 dagars vistelse tas emot. Akuta fall är resor för att närvara vid begravning av nära anhörig eller för att besöka en nära anhörig som under livets slutskede får palliativ vård i Sverige. Ambassaden betraktar föräldrar, barn och syskon som nära anhörig.

Uppehållstillståndskort (UT-kort) kan hämtas upp vid förbokat besök på ambassaden. För mer information om uppehållstillståndskort klicka här.

Iranska, irakiska och afghanska medborgare med avgjorda ärenden om uppehållstillstånd kan begära tid för biometri via ambassadens hemsida. Tillgängliga tider fördelas utifrån följande prioriteringsordning:

1. Sökande som beviljats tillstånd för studier/arbete, vilkas tillstånd riskerar att återkallas.

2. Sökande som beviljats tillstånd för studier/arbete.

3. Sökande som beviljats tillstånd som familjemedlem till någon bosatt i Sverige.

Alla besök vid migrationssektionen kräver förbokning. För att boka en tid, klicka här. Migrationssektionen nås på: ambassaden.teheran-visum@gov.se.

Senast uppdaterad 03 nov 2021, 14.18