Alternate Text

Sveriges ambassadBagdad, Irak

Lokal tid 13:58

Hantering av pass under tiden ambassaden är stängd

26 jul 2023

Ambassadkansliet i Bagdad och sektionskontoret i Erbil är stängda tillsvidare. Ambassadkansliet intogs, vandaliserades och sattes i brand den 20 juli. Med anledning av det är ambassaden tills vidare stängd för besökare. Verksamheten bedrivs från Stockholm. Det går inte att ringa till ambassaden och ambassaden kan inte lämna ut pass eller utfärda provisoriska pass.

Vårt sektionskansli i Erbil är tills vidare stängt för allmänheten. För frågor till sektionskansliet i Erbil vänligen skicka email till ambassaden.bagdad@gov.se

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka vår webbplats: Nyheter - Sweden Abroad

PASSTID FÖR ATT FÖRNYA PASS

Om du har ett giltigt pass kan du resa till Sverige och ansöka om pass. I annat fall hänvisar vi till svenska ambassader i andra länder. Dock ej i Teheran på grund av nuvarande säkerhetsläge.

HÄMTA PASS

Passet/passen kan inte lämnas ut i Irak men vi kan skicka det till polisen i Sverige eller till annan svensk ambassad i ett annat land.  Dock ej i Teheran på grund av nuvarande säkerhetsläge.

  • Ange namn och personnummer (för alla)
  • Ange vid vilken ambassad eller polismyndighet i Sverige du avser hämta ditt pass. Mejla till ambassaden.bagdad@gov.se

Pass för barn under 18 år kan hämtas ut av vårdnadshavare med giltigt pass/ID. Ta med dig barnets nuvarande pass. Barnet behöver ej följa med till ambassaden vid detta tillfälle.

Om du ansökte om pass på en annan myndighet än Bagdad, ska du betala en administrativ avgift (20 USD/pass) när du hämtar passet/passen. 

BORTTAPPAT ELLER STULET PASS

Om ditt pass är stulet eller borttappat, kan du ansöka om ett EU:s Emergency Travel Document (ETD) hos någon av EU-ländernas ambassad i Bagdad. OBS att en ETD gäller enbart för en enkel resa till Sverige. 

Du måste först kontakta oss på ambassaden.bagdad@gov.se så att vi kan säkerställa din identitet.

Om du har annat giltigt pass, t ex irakiskt ber vi dig boka en passtid hos svensk ambassad i ett annat land.

ANSÖKAN OM SAMORDNINGSMUMMER

Det går inte att ansöka samordningsummer för tillfälle. Alla bokade tider framöver är inställda än så länge. Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka vår webbplats: Nyheter - Sweden Abroad

ter - Sweden Abroad

Senast uppdaterad 26 jul 2023, 10.15