Checklista: Ansökan om pass/ID-kort vuxna (över 18 år)

Generalkonsulatet har passtider onsdagar och torsdagar mellan 9 och 12. Läs noga igenom checklistan nedan innan du besöker konsulatet för att ansöka om/förnya ditt pass/ID-kort.

Vänligen notera att alla dokument måste vara i original.

 1. Se till att du har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer.
 2. Boka tid online för passansökan. 
 3. Fyll i och ta med utskriven blankett Uppgifter för utredning av svenskt medborgarskap (in English Swedish Citizen - Form for passport applicant). Observera att blanketten ska vara komplett ifylld vid ankomst till generalkonsulatet. 
 4. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort. Om ditt nuvarande pass/ID-kort har gått ut behöver du ta med även en annan giltig svensk eller Hongkong fotolegitimation alternativt annat giltigt pass. Om du saknar giltig legitimation måste du ta med dig en behörig person till din bokade tid som kan styrka din identitet. Läs mer vem som är behörig på polisens hemsida
 5. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats. För ny adress i utlandet (utanför Sverige), behöver du fylla i och ta med utskriven blankett "Ny adress/röstlängd för utvandrad". Ladda ner blanketten här.
 6. Om du har dubbelt medborgarskap (dvs. ett annat medborgarskap än det svenska) ska intyg om detta uppvisas. Notera att passmyndigheten i vissa fall kan begära intyg om att du inte blivit medborgare i annat land där du varit bosatt.
 7. Om du aldrig bott i Sverige behöver du uppvisa födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 8. Om du har tappat bort eller blivit bestulen på ditt pass, behöver du polisanmäla detta och ta med en kopia på polisanmälan vid ansökningstillfället. Det borttappade/stulna passet kommer då att spärras av generalkonsulatet. 
 9. Avgiften för ansökan betalas på plats med kort. Vi tar inte emot kontantbetalning eller betalning via check. Vänligen se över vår prislista
 10. Meddela vid din ankomst om du vill hämta ut passet/ID-kortet vid ett annat svenskt konsulat/ambassad. Det tillkommer en avgift när du hämtar passet/ID-kortet vid annan passmyndighet. Om du ansökt om pass i Sverige eller annan passmyndighet och vill hämta ut på generalkonsulatet betalar du även en avgift vid upphämtning. Vänligen se vår prislista.
 11. Passfoto tas vid besök på konsulatet, du behöver inte ta med eget foto.
Senast uppdaterad 13 okt 2023, 13.30