Meny

Generalkonsulat Hongkong

Lokaltid Hongkong
00:52
30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus
 

Utlandsresor – avrådan för alla länder

UD avråder sedan den 14 mars från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Sverige, tillsammans med övriga EU, inför från och med 19 mars ett tillfälligt inreseförbud till att börja med under 30 dagar. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige. Läs mer på regeringen.se

För att begränsa spridning av coronaviruset har regeringen i Hongkong utlyst nödläge och vidtagit beredskapsåtgärder. Myndigheterna i Hongkong har infört hälsokontroller vid inresa till Hongkong och skolor hålls stängda till den 20 april. Flera av gränsövergångarna till Hongkong har stängts. Vad gäller Macao läs mer på Macao Tourism Government.

Från och med den 29 mars har regeringen i Hongkong infört förbud för samlingar på offentliga platser med fler än 4 deltagare. Detta förbud gäller under 14 dagar och det finns undantag till förbudet. Mer information finner du här.

Från och med den 25 mars har regeringen i Hongkong infört inreseförbud, detta avser också transit, för alla resenärer som inte är bosatta i Hongkong förutom resenärer som kommer från Fastlandskina, Macao och Taiwan (de sistnämnda under förutsättning att ingen resa företagits de senaste 14 dagarna). Inreseförbudet gäller under 14 dagar. Här finner du mer information.

Från och med den 19 mars införs obligatorisk karantän för resenärer från alla länder inklusive Sverige. Läs mer här. Karantänbestämmelserna kan även tillämpas för resenärer i transit i Hongkong. Olika karantänbestämmelser gäller med anledning av vart du reser ifrån och bestämmelserna kan vara föremål för ändringar. Läs mer på coronavirus.gov.hk. Personer som reser från Hubei-provinsen, och som ej är bosatta i Hongkong, nekas fortfarande inresa till Hongkong. Generalkonsulatet uppmanar svenska medborgare att följa händelseutvecklingen och följa de lokala myndigheters anvisningar och regler. För dig som är resenär, kontakta ditt flygbolag som bör kunna ge information om hela din resa. 

Svenska medborgare ombedes registrera sig på svensklistan så att konsulatet kan gå ut med information vid behov. Om vi inte vet att du befinner dig i Hongkong kan vi inte nå dig. Vi ber också dig som lämnat Hongkong att ta bort dina uppgifter från svensklistan så att vi inte söker dig i onödan. Ladda gärna ner appen Resklar där UD ger råd inför utlandsresan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Myndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst hänvisar vi till deras frågor och svar här. Du kan också läsa mer om utbrotten här.

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar, läs mer här.

----------------------------------------

Demonstrationer och oroligheter i Hongkong 

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i eller planerar att besöka Hongkong om att det har hållits ett flertal stora demonstrationer i Hongkong sedan juni 2019. Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som varit våldsamma.

Oroligheterna i Hongkong har dämpats under den senaste tiden, men situationen är fortfarande oförutsägbar och du bör hålla dig uppdaterad kring utvecklingen. Följ lokala nyheter och information från lokala myndigheter. Undvik områden där demonstrationer och stora folksamlingar förekommer. 

Demonstrationerna har tidvis haft stor påverkan på framkomligheten i trafiken och tunnelbanesystemet (MTR), men all trafik fungerar nu i stort sett som vanligt. Flygtrafik till och från Hongkong har också drabbats. Det har införts extra säkerhetskontroller och resenärer bör vara medvetna om att möjligheterna att ta sig till och från HK International Airport med Airport Express kan vara begränsade. Tänk därför på att vara ute i mycket god tid före avresa. Vänligen notera att en ökad granskning av resenärers elektroniska enheter har rapporterats vid gränskontrollerna mellan Hongkong och Kina. 

Hongkongs regering införde den 5 oktober 2019 ett maskeringsförbud. 

Information om de allmänna transportmedlen i Hongkong

Transport Department of HKSAR, special traffic website

Hong Kong International Airport.

HKIA airline contact number

Macao Tourism Government

----------------------------------------

Cyklonsäsong

Under sommarmånaderna, och speciellt mellan juli och september, drabbas Hongkong ofta av tropiska cykloner och regnoväder. Det är mycket viktigt att du håller dig informerad om förhållandena där du är och att du följer officiella rekommendationer. Läs mer under Naturförhållanden och katastrofer.

Om du har en specifik fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl.

 

Senast uppdaterad 31 mar 2020, 15.25
Generalkonsulatets reseinformation

Krav på tidsbokning för alla ärenden

17 mar 2020

Krav på tidsbokning för alla ärenden från och med onsdagen den 18 mars.

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?