Sveriges generalkonsulat Hongkong

Lokaltid Hongkong
17:00
01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Covid-19

Sverige klassas som ett högriskland, dvs kategori A. Det innebär bl.a. att non-residents ej längre får resa in, att resenärer måste vara vaccinerade samt att inresekarantän förlängs från två till tre veckor.

Generalkonsulatet uppmanar svenska medborgare att hålla sig informerade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar och regler. För dig som är resenär, kontakta ditt flygbolag som bör kunna ge information om hela din resa. Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Generalkonsulatet har samlat reseinformation och gällande restriktioner kring covid-19 i Hongkong på en särskild sida som uppdateras löpande. 

OBS! Med anledning av covid-19 krävs tidsbokning för alla ärenden till generalkonsulatet.

Nationell säkerhetslag

En nationell säkerhetslag trädde i kraft i Hongkong den 1 juli 2020. Människor som grips enligt den nationella säkerhetslagen kan, under vissa omständigheter, överlämnas till Fastlandskina för rättegång. Den rättsliga påföljden för brott mot denna lag kan vara livstids fängelse. Lagstiftningen kan tillämpas på aktiviteter, inklusive uttalanden som gjorts på sociala medier, även utanför Hongkong.

Demonstrationer och oroligheter i Hongkong 

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i Hongkong på att demonstrationer och oroligheter har ägt rum sedan juni 2019. Dessa har dock minskat i omfattning under covid-19-pandemin. Du bör hålla dig uppdaterad kring utvecklingen genom att följa lokala nyheter och information från lokala myndigheter.

Tyfonsäsong

Under sommarmånaderna, speciellt mellan juli och september, drabbas Hongkong ofta av regnoväder och tropiska cykloner (tyfoner och stormar). Det är mycket viktigt att du håller dig informerad om förhållandena där du är och att du följer lokala rekommendationer. Generalkonsulatet håller stängt vid tyfonsignal 8 eller högre. Läs mer under Naturförhållanden och katastrofer i Hongkong.

Om du har en specifik fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post.

Senast uppdaterad 20 jan 2022, 09.45
Generalkonsulatets reseinformation

Viktigt meddelande angående transit via Hongkong

14 jan 2022

Viktigt meddelande angående transit via Hongkong

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s Regeltillsyn.

Läs mer