Meny

Generalkonsulat Hongkong

Lokaltid Hongkong
15:36
21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Coronavirus (COVID-19)

Generalkonsulatet uppmanar svenska medborgare att hålla sig informerade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar och regler. För dig som är resenär, kontakta ditt flygbolag som bör kunna ge information om hela din resa. 

Information om restriktioner i Hongkong

För att begränsa spridning av coronaviruset har regeringen i Hongkong utlyst nödläge och vidtagit beredskapsåtgärder. Bestämmelserna ändras kontinuerligt.

Följande åtgärder har vidtagits:

  • Inreseförbud för alla resenärer som inte är bosatta i Hongkong. Resenärer som kommer från Fastlandskina, Macao och Taiwan är, under förutsättning att ingen resa till andra länder eller regioner har företagits de senaste 14 dagarna, undantagna. Här finner du mer information www.coronavirus.gov.hk/eng/.
  • Resenärer som har checkat in till sin slutdestination får sedan 1 juni transitera via Hongkong. Läs mer här.
  • Obligatorisk karantän för resenärer från alla länder inklusive Sverige. Olika karantänsbestämmelser gäller med anledning av vart du reser ifrån och bestämmelserna kan vara föremål för ändringar. Läs mer här
  • Obligatorisk hälsokontroll vid inresa till Hongkong. Alla resenärer testas för COVID-19. Läs mer här. Vissa länder klassificeras som "högriskland". För resenärer som har besökt dessa krävs ytterligare åtgärder innan avresa. Läs mer här.
  • Undervisning på skolor och aktiviteter på skolområden upptas stegvis från och med 23 september. 

För information om åtgärder och restriktioner i Macao, se Macao Tourism Government's hemsida.

Svenska medborgare ombedes registrera sig på svensklistan så att konsulatet kan gå ut med information vid behov. Om vi inte vet att du befinner dig i Hongkong kan vi inte nå dig. Vi ber också dig som lämnat Hongkong att ta bort dina uppgifter från svensklistan så att vi inte söker dig i onödan. Ladda gärna ner appen Resklar där UD ger råd inför utlandsresan.

Information om restriktioner i Sverige

UD avråder från icke nödvändiga resor till flera länder.

Det råder inreseförbud till Sverige t.o.m. 31 oktober. Alla resor till Sverige stoppas inte och flertalet länder undantas. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem.

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Myndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst hänvisar vi till deras frågor och svar här. Du kan också läsa mer om utbrotten här.

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar, läs mer här.

Nationell säkerhetslag

En ny nationell säkerhetslag trädde i kraft i Hongkong den 1 juli 2020. Den rättsliga påföljden för brott mot denna lag kan vara livstids fängelse. Människor som grips enligt den nationella säkerhetslagen kan också, under vissa omständigheter, överlämnas till Fastlandskina för rättegång. Konsekvensen av lagstiftningen är i dagsläget inte klarlagd, men den kan tillämpas på aktiviteter, inklusive uttalanden som gjorts på sociala medier, även utanför Hongkong.

Demonstrationer och oroligheter i Hongkong 

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i Hongkong om att oroligheter kan äga rum. Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som varit våldsamma. Oroligheterna i Hongkong är oförutsägbara och situationen kan förändras plötsligt. Du bör hålla dig uppdaterad kring utvecklingen och följa lokala nyheter och information från lokala myndigheter. Undvik områden där sammandrabbningar förekommer. 

Demonstrationerna har tidvis haft stor påverkan på framkomligheten i trafiken och tunnelbanesystemet (MTR).  

Cyklonsäsong

Under sommarmånaderna, speciellt mellan juli och september, drabbas Hongkong ofta av tropiska cykloner och regnoväder. Det är mycket viktigt att du håller dig informerad om förhållandena där du är och att du följer officiella rekommendationer. Läs mer under Naturförhållanden och katastrofer.

Om du har en specifik fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl.

Senast uppdaterad 25 sep 2020, 14.45
Generalkonsulatets reseinformation

Hongkong: Uttalande av EU:s talesperson om arresteringen av Joshua Wong och andra demokratiska aktivister

25 sep 2020

Hongkong: Uttalande av EU:s talesperson om arresteringen av Joshua Wong och andra demokratiska aktivister

Nyheter

Vanliga frågor

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?