• Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 28 mars 2022 beslutat om att ändra avrådan för Turkiet. Beslutet innebär att avrådan från alla resor till Diyarbakir stad hävs. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska respektive den irakiska gränsen.
Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till gränsprovinserna Hatay, Kilis, Sirnak och Hakkari i sin helhet.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Omfattande jordbävningar i sydöstra Turkiet

Kraftiga jordbävningar har drabbat sydöstra Turkiet den 6 februari och den 20 februari 2023. Läs mer på denna särskilda informationssida: Jordbävningar i sydöstra Turkiet - Sweden Abroad. (I appen UD Resklar behöver du först klicka på fliken "Aktuella händelser" för att nå länken.)

Information till svenskar i Turkiet

Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i populära turistområden i Istanbul såsom vid Galatatornet, Taksimtorget och på Istiklalgatan samt i närheten av diplomatiska beskickningar och religiösa samlingslokaler.

Demonstrationer har förekommit utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, i anslutning till ambassaden och generalkonsulatet.

Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, undvika större folksamlingar och manifestationer, följa lokala myndigheters anvisningar samt ta del av vår uppdaterade reseinformation.

Svenskar i Turkiet uppmanas att skriva upp sig på svensklistan och att ladda ned appen UD Resklar med aktiva pushnotiser för Turkiet.

Om besök till ambassaden 

Ambassaden i Ankara: Ambassaden har för närvarande begränsade möjligheter att ta emot besök. Om du har en bokad tid som behöver bokas om så kommer vi att kontakta dig. Du kan nå oss via e-post (ambassaden.ankara@gov.se) eller telefon (0090 312 4554100).

Uttalanden från statsministern och utrikesministern

Statsministern samt utrikesministern har uttalat sig den 21 januari.

Senast uppdaterad 20 feb 2023, 23.30
Reseinformation om Turkiet

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer