• Svenska

Om utlandet Thailand

Hälso- och sjukvård

För information om rekommenderade vaccinationer inför resan till Thailand, se Folkhälsomyndighetens hemsida eller kontakta din vanliga vårdgivare.

Det är nödvändigt att ha en giltig och täckande reseförsäkring vid vistelse i Thailand. Vård som inte är livshotande inleds ofta inte förrän sjukhuset har fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning. Vid olycksfall ska den skadade eller medresenär därför genast kontakta aktuellt försäkringsbolag som kan ge sjukhuset en garanti om att vården täcks av försäkringen.

Det finns utmärkta privata sjukhus i Thailand, men de kan vara dyra. Allmänna sjukhus och kliniker är ibland undermåliga, särskilt utanför storstäderna.

Denguefeber
Denguefeber är ett virus som sprids via myggor och förekommer i hela landet. Lokala mydigheter uppmanar till att uppsöka sjukvård vid tecken på hög feber, värk, utslag och rodnad i ansiktet som inte går över inom tre timmar. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.

Läs mer här:
Folkhälsomyndighetens hemsida
Center for Disease Control and Prevention.

Zikavirus
Zikavirus överförs främst via stick från myggor. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddat sexuellt umgänge men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.

Läs mer här:
Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida 
Folkhälsomyndighetens hemsida.  
Center for Disease Control and Prevention.

Malaria
Malaria som sprids via myggor och förekommer i hela landet men främst i djungeln. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken. 
Läs mer här:
Folkhälsomyndighetens hemsida
Center for Disease Control and Prevention

Coronavirus
För Covid-19 lägesbild i Thailand, läs Center for disease Control and Prevention
eller 
Folkhälsomyndigheten hemsida
WHO:s webbplats

Rabies
Rabies är en allvarlig virussjukdom som finns bland däggdjur och kan överföras till människa genom saliv eller bett. Det bästa sättet att skydda sig mot rabies är att undvika klappa hundar, katter och andra däggdjur.

Luftkvaliteten 
Luftföroreningar förekommer och kan medföra hälsoproblem. Särskilt i norra Thailand är luftkvaliteten tidvis mycket dålig, främst mellan februari och april. Besökare uppmanas följa de lokala myndigheternas rekommendationer.

Information om hälsa och luftkvalitet finns på World Health Organization (WHO), Pollution Control Department  och på World Air Quality Index.

Läkemedel – införsel i Thailand
För generell information om vad som gäller för införsel/utförsel av medicin samt huruvida tillstånd krävs för att föra in/ut din specifika medicin, se Thailands ambassad i Stockholm.

Frågor kan också skickas direkt till Narcotics Control Division, Food and Drug Administration Ministry of Public Health, per mejl: tnarcotics@fda.moph.go.th

Det är exempelvis olagligt att föra in vissa typer av ADHD-mediciner till Thailand. Det kan finnas en möjlighet att få sådan medicin utskriven i Thailand. För mer information kontakta:

I Bangkok:
Samitivej Srinakarin Hospital
Chayada Klinpongsa / Sansanee Silapakul, International Affairs Coordinator 488 Srinakarin Road, Suanluang, 10250 Bangkok , Thailand
Tfn: +66 2 731 70 00, +66 2 378 90 00 Fax: +66 2 731 70 44
E-post: info.snh@samitivej.co.th www.samitivejhospitals.com 

I Phuket:
Bangkok International Hospital
44 Chalermprakiat Ror 9 Road, Phuket 83000
Tfn: +66 76 24 94 00 Fax: +66 76 36 18 00
E-post: info@phuketinternationalhospital.com www.phuketinternationalhospital.com

Senast uppdaterad 22 mar 2024, 12.33