• Svenska

Om utlandet Malaysia

Avrådan

Malaysia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan. Avrådan gäller tills vidare.

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 21 mar 2024, 08.45

Aktuella händelser

Obligatoriskt digitalt ankomstkort (MDAC) från 1 december 2023

Immigrationsavdelningen i Malaysia har uppdaterat sitt viseringsprogram. Från och med 1 december 2023 gäller följande:

Alla utländska resenärer (Undantag: Malaysia Permanent Resident and Long Term-Pass holders) måste anmäla sin ankomst inom tre dagar före inresa i Malaysia.   Anmälan sker via denna länk

Läs mer om kraven här

Frågor om visum och uppehållstillstånd i Malaysia bör ställas till Malaysias migrationsmyndighet via deras onlinesystem: https://www.imi.gov.my/ eller via malaysiska regeringens callcenter (MyCGG) telefon 03-8000-8000. Alternativt kontakta Malaysias ambassad i Stockholm

Ambassaden kan inte uttala sig om möjligheterna att få en ansökan om visum eller uppehållstillstånd beviljad då det är en fråga för malaysiska myndigheter.

Just nu råder inga särskilda inreserestriktioner vid inresa i Malaysia. 

Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.
Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Allmänna säkerhetsläget

Allmänt sett är Malaysia ett säkert land för turister. Vi rekommenderar dock svenskar som besöker landet att hålla sig väl underrättade om utvecklingen i Malaysia och regionen speciellt vid resa i gränstrakterna mellan Malaysia och Thailand där det finns en del olösta konflikter. Vidare uppmanas resenärer till Sabah på östra Borneo till ökad vaksamhet och att hålla sig uppdaterad om det aktuella säkerhetsläget (se mer ovan/nedan)

Svenska resenärer uppmanas också vara uppmärksamma på stölder av pass, pengar och kreditkort, bland annat på Kuala Lumpur International Airport. Väskryckningar, som ibland utförs med brutalitet, är vanligt förekommande i Kuala Lumpur.

Sabah och östra Borneo
Eftersom kidnappningar av turister och lokalbefolkning på östra och nordöstra Sabah förekommer, uppmanas resenärer att hålla sig löpande uppdaterade om utvecklingen, särskilt om läget öster om Lahud Datu upp till Tambisan och runt staden Semporna och intilliggande öar, bl.a. Sipadan och Pom Pom Island. Kidnappningar har bl.a. skett på Sipadan Pom Pom Resort och Singamata Reef Resort utanför Semporna utförda av väpnade män i snabbgående båtar.

I mars 2013 invaderades Sabah av anhängare till en filippinsk sultan, som gör territoriella anspråk på Sabah. Anfallet och invasionsförsöket slogs tillbaka av malaysiska styrkor.

Malaysiska myndigheter har skärpt bevakningen av östra och nordöstra Sabahs kustband och upprättat en säkerhetszon (ESSZONE, administrerat av ett särskilt kommando, ESSCOM) i området. Malaysiska myndigheter och ESSCOM har utfärdat förbud mot båttrafik nattetid (18.00-06.00) i området och utfärdat ett utegångsförbud mellan kl 18.00 – 06.00 för boende i distrikten Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan and Beluran. Läget i södra Filippinerna präglas delvis fortfarande av den pågående våldsamma konflikten där och gränsen till Malaysia i den stora arkipelagen mellan länderna är porös.
Enligt malaysiska myndigheter är Abu Sayaf och andra militanta islamistiska grupper, som utgår från södra Filippinerna och genomför kidnappningar för lösensummor över gränsen, fortfarande aktiva i regionen. Malaysia samarbetar med Filippinerna och Indonesien för att agera mot pirateri och terroristrelaterad verksamhet.

Se UD:s avrådan från resor till östra Sabah

UD avråder från resor i vissa områden i Filippinerna och Thailand. Läs mer om dessa på:
svenska ambassaden Bangkok
svenska ambassaden Manila

Terrorism

Som i övriga delar av världen föreligger det även hot om terrorattacker i Malaysia. En terrorhandling kan inträffa på platser där turister samlas och drabba människor slumpartat. Under 2015 och 2016 har flera arresteringar skett av personer som uppges ska ha planlagt attacker i Malaysia. Den första bekräftade IS-attacken i Malaysia genomfördes den 28 juni 2016 då två handgranater kastades in i en bar i Kuala Lumpur vid namn Movida Bar och åtta personer skadades. Malaysiska myndigheter har lyft fram att malaysiska terrorister som återvänder från Syrien och Irak kan innebära en ökad risk för attentat i allmänhet och inte minst i östra Borneo om dessa personer reser dit för att försöka ta sig till södra Filippinerna.
Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Badförhållanden
Man bör alltid ta reda på de säsongsmässiga badförhållandena genom researrangören, hotellet eller de lokala myndigheterna. Det kan gälla undervattensströmmar eller t.ex. förekomsten av maneter, inte minst kubmanet (Box Jellyfish). Skador från maneter kan variera från lindriga till svåra och i värsta fall vara dödliga. Ytterligare information om Box Jellyfish finns bland annat på:  http://oceanservice.noaa.gov/facts/box-jellyfish.html.

En av de viktigaste åtgärderna efter en kontakt med Box Jellyfish är bland annat  rådet att behandla det angripna området på huden med rikliga mängder vinäger.  

Från oktober till februari drabbas Malaysia vanligen av monsunperiod vilket innebär dagliga skyfall, ibland kortare ibland ihållande. Under denna period stänger i stort sett alla turistanläggningar på öarna utanför Malackahalvöns östkust.

Klimat
Klimatet är tropiskt hett med riklig nederbörd och hög luftfuktighet hela året. Dagstemperaturen varierar året om mellan 28 och 35 grader i skuggan och på natten mellan 24 och 26 grader. I bergstrakterna kan den dock gå ner till 15 grader. Den genomsnittliga nederbörden är 2500 - 3000 mm (Sverige 560 mm) om året i låglandet och ca dubbelt så mycket i de höglänta områdena. Det regnar ofta i samband med häftiga åskoväder. Malaysia ligger dock utanför tyfon- och cyklonbältet.

Jordbävning
En jordbävning drabbade Mount Kinabalu i juni 2015. Sedan december 2015 har alla rutter varit återöppnade. Sabahs Turistråd ger mer information på länken http://www.sabahtourism.com/destination/kinabalu-park

Luftföroreningar i Malaysia
Malaysia besväras vanligtvis årligen av återkommande luftföroreningar, s.k. "haze", som kommer från skogsbränder i Indonesien. Risken för "haze" är större under månaderna juli till oktober, men det varierar från år till år. I huvudstaden Kuala Lumpur är luften dålig pga den mycket täta trafiken. Information om aktuell luftkvalitet publiceras av ASEAN Specialised Meterological Centre.

In- och utresebestämmelser

För information om in- och utresebestämmelser se i första hand information på Malaysias ambassads hemsida:
E-post: mwstockholm@kln.gov.my
Websida: www.kln.gov.my/web/swe_stockholm/home
Tel:  +46 8 4408400
Fax: + 46 8 7918760

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreserregler kan ändras med kort varsel.

Obligatoriskt digitalt ankomstkort (MDAC) från 1 december 2023

Immigrationsavdelningen i Malaysia har uppdaterat sitt viseringsprogram. Från och med 1 december 2023 gäller följande:

Alla utländska resenärer (Undantag: Malaysia Permanent Resident and Long Term-Pass holders) måste anmäla sin ankomst inom tre dagar före inresa i Malaysia.   Anmälan sker via denna länk

Läs mer om kraven här

När du reser in i landet, var noga med att du får en inresestämpel i ditt pass. Det har förekommit att stämpeln glömts bort och den resande har fått problem vid utresan då denne inte kunnat bevisa att han/hon kommit lagligt in i landet via en gränsstation.

EU-medborgare kan resa in i Malaysia för vistelse i upp till 90 dagar.
Pass måste ha en kvarvarande giltighetstid på minst sex månader vid inresa till Malaysia. Detta gäller i stort sett alla länder i Asien. Utresebiljett ska kunna uppvisas. Ambassaden känner till att passinnehavare med kortare giltighetstid på passet ibland tillåts resa in och ut ur landet, men känner också till att resenärer blir nekade av samma anledning. Ambassaden rekommenderar därför att passet är giltigt i minst sex månader vid inresa till Malaysia. Kontrollera ditt pass innan avresan från Sverige.

Provisoriskt pass är ej giltigt för inresa till Malaysia. 

För längre vistelse än 90 dagar ska ansökan göras hos den malaysiska ambassaden i Stockholm.

Arbetstillstånd ska vara ordnat före inresa för den som ska arbeta i Malaysia. Om du arbetar utan tillstånd eller överskrider din tillåtna vistelsetid i Malaysia riskerar du böter och att bli tagen i förvar och utvisad ur landet. Du bör också vara medveten om att migrationsmyndigheten genomför räder på arbetsplatser för att leta efter illegala arbetare.

Hälso- och sjukvård

I Kuala Lumpur håller sjukvården hög standard på de privata sjukhusen; några förslag listas längre ner. Ambassaden uppmanar resenärer att ha en giltig rese- och sjukförsäkring. Eventuell vård kan annars bli mycket kostsam.

Influensa A (H1N1), fågelinfluensa, denguefeber och malaria förekommer i Malaysia. Senaste dödsfallet i svininfluensa var 2012.

Dengue
Denguefeber orsakas ett virus som sprids via myggor i subtropiska och tropiska områden, även i Malaysia. Symptomen påminner om influensa med feber, muskelvärk och ibland också små hudblödningar. För mer information om symtom och förebyggande åtgärder, se Folkhälsomyndighetens hemsida.

I Malaysia förekommer en enterovirusepidemi - HFMD (Mul- och Klövsjuka) som drabbar människor.
Huvudsakliga symptom är feber och blåsor på händer, fötter och i munnen. Sjukdomen är vanligtvis ofarlig men små barn är särskilt utsatta vad gäller sjukdomens farligare former. Var särskilt noga med handhygien för att minimera risken för smitta. Frågor och svar finns på (publications/guidelines): Official Portal of Ministry of Health Malaysia (moh.gov.my)

Zikavirus
Zikavirus överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Sedan 2015 sprids zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika, Karibien och Mexiko, i områden där viruset inte tidigare funnits. I augusti 2016 rapporterades fall från ett begränsat område i Miami, Florida, USA. Sjukdomen har tidigare orsakat utbrott i Mikronesien och i Polynesien och finns troligen sedan länge i stora delar av Sydostasien och Afrika.

Under smittspridning har det påvisats en ökad risk för att efter infektion med zikavirus drabbas av den akuta nervskadan Guillain Barré syndrom. Det har också påvisats en koppling mellan zikavirus och en ökad risk för fosterskadan mikrocefali, som är en medfödd missbildning av hjärnan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden med spridning av zikavirus.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten rådgivande myndighet i hälso- och smittskyddsfrågor. Deras råd vid resa till länder med känd förekomst av zikavirus är att skydda sig från myggbett under hela dygnet. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken. Detta medför även minskad risk att smittas av andra myggburna infektioner som denguefeber, chikungunya och malaria. Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat rekommendationer för att förhindra sexuell överföring av zikavirus. Kvinnor och män som har rest i berört område kan minska risken att överföra smitta sexuellt genom att undvika oskyddat sex i 6 månader efter hemkomst. Kvinna som kan bli gravid bör avvakta med att försöka bli gravid i minst 6 månader efter hemkomst från berört område för att minska risken för eventuell zikainfektion under graviditet. Detta gäller såväl vid påvisad infektion med zikavirus som vid symtomfrihet.

Med tanke på risk för sexuell överföring av zikavirus och risker vid graviditet finns särskilda rekommendationer på Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där finns också den senaste informationen om zikavirusets utbredning / berörda länder som uppdateras löpande.

Läs mer om Zikaviruset på Folkhälsomyndighetens
sida Zika

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om Zika Frågor och svar

Världshälsoorganisationens (WHO) information om zikaviruset  https://www.cdc.gov/zika/index.html

Privata sjukhus med akutintag i Kuala Lumpur
Gleneagles Medical Centre (utbud av specialistläkare finns)
282 & 286 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel:  03 - 4257 1300
Fax: 03 - 4257 9233
http://gleneagleskl.com.my/

Prince Court Medical Centre (utbud av specialistläkare finns)
39 Jalan Kia Peng
50450 Kuala Lumpur
Tel: 03 - 2160 0000
Emergency: 03 - 2160 0999
Fax: 03 - 2160 0010
www.princecourt.com

Statligt sjukhus med akutintag i Kuala Lumpur

Hospital Kuala Lumpur
Jalan Pahang
50586 Kuala Lumpur
Tel:  03 - 2615 5555
Fax: 03 - 2698 9845
www.hkl.gov.my/

Vid nödfall eller vid behov av ambulans ring 999

Vårdcentral
Twin Towers Medical Centre KLCC
Lot 401 F&G Level 4 Suria KLCC
Kuala Lumpur City Centre
50088 Kuala Lumpur
Tel:  03 - 2382 3500
Fax: 03 - 2382 9000

Tandläkare i Kuala Lumpur
Bangsar: 03 20951102
Cheah Dental Surgery: 03 - 2072 5908

Om du skulle vara i behov av vård utanför Kuala Lumpur finns en lista med telefonnummer till statliga sjukhus i Malaysia

Lokala lagar och sedvänjor

Malaysia är ett övervägande muslimskt land där olika etniska grupper och religioner lever fredligt sida vid sida. Besökare i landet bör dock vara uppmärksamma på vad som kan uppfattas som mindre lämpligt uppträdande av turister. T.ex. kan det vara klokt att vid besök till den konservativa och muslimska östkusten att tänka på klädsel och inte vara för lättklädd då det kan uppfattas som provokativt av många i lokalbefolkningen.

Samkönade relationer är olagliga i Malaysia och kan leda till böter, spöstraff och fängelse. Malaysiska myndigheter genomför stundom räder i lokaler och evenemang som riktar sig till HBTQI-personer. Att visa tillgivenhet och ömhet offentligt, såsom kramar och kyssar, kan även ge upphov till negativa reaktioner.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Att leva i och resa i Malaysia är normalt sett problemfritt, men inbrott, stölder av pass, pengar och kreditkort förekommer. Särskilt väskryckningar har blivit ett växande problem i bland annat Kuala Lumpur. Väskryckningar sker oftast från motorcykel och det händer att de även drar av halsband som kan orsaka fysiska skador. Undvik om möjligt att förvara pass, stora summor pengar och andra värdesaker i handväskan. Ha väskan nära kroppen och inte mot gatan. Värdebälte innanför kläderna kan vara en bra idé att ha. Pass och pengar kan också stjälas från hotellrum nattetid och man bör förvara värdesaker i kassaskåp antingen på rummet eller genom receptionens försorg. Var uppmärksam vid besök på snabbmatsrestaurang/café och lämna inte väskan utan uppsyn.

Stöldrisken är också stor vid Kuala Lumpur International Airport (KLIA) där folk blivit av med värdesaker i bland annat incheckningsköer. Flera svenskar har också fått sina pass stulna i transithallen vilket inneburit att de inte har kunnat resa vidare såsom planerat.

Var uppmärksam när du använder kreditkort och låt det inte försvinna utom synhåll vid betalning. Om du använder kortet vid inköp så kan du kontrollera din internetbank med jämna mellanrum för att se att inga otillbörliga uttag gjorts.

Bedrägerier på internet ökar. Ett vanligt förekommande scenario är att man blir tillfrågad av någon man nyligen lärt känna via internet att hjälpa till i en tillfällig penningknipa. Det kan bl.a. handla om sjukhus- och vårdkostnader eller tull- och fraktavgifter. I fliken till vänster kan du läsa mer om internetbedrägeri under "Service till svenska medborgare".

Acceptera inte inbjudningar hem till folk du inte känner eller som du bara träffat på gatan.

Var försiktig om du blir bjuden på drinkar av för dig okända människor. Du kan råka ut för knockoutpiller och bli rånad.

Telefonnummer i nödfall: 999

Trafiksäkerhet

I Malaysia är det vänstertrafik. Trafiksituationen är besvärlig. Det beror inte enbart på det stora antalet bilar utan också på det stora antalet motorcyklar som ofta kör vårdslöst och inte som i Sverige där de räknas som bilar i trafiken. Här kan en motorcykel köra hur den vill i en fil, dvs. till vänster i filen eller till höger men mycket sällan mitt i filen. Bussar och lastbilar kör även de vårdslöst och onykterhet är relativt vanligt förekommande och antalet olyckor är stort. Säkerhetstänkandet i trafiken är lågt, både vad gäller uppmärksamheten som användandet av bilbälten och bilbarnstolar.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer