• Svenska

Om utlandet Italien

Naturförhållanden och katastrofer

Lavinfara

Befinner du dig i Italien för att åka skidor bör du vara medveten om att det under vintersäsongen finns stora risker för laviner. Det är därför viktigt att varningsskyltar och avspärrningar beaktas och respekteras. Informera dig via italienska civilförsvarets hemsida, lokala myndigheter samt turistbyrå på orten om aktuella väderförhållanden. 

Översvämningar

De mest förekommande naturkatastroferna som drabbar Italien är översvämningar. Lokala myndigheters anvisningar och råd bör alltid följas. Lägesbeskrivning om höga vattennivåer respektive översvämningar finns att läsa på italienska civilförsvarets hemsida.

Jordskred

Översvämningar kan göra att jord och berg blir instabila, kommer i rörelse och utlöser ett skred. Italien registrerar varje år två tredjedelar av Europas alla jordskred och 75% av landets territorium anses vara riskområde med högsta riskfaktorn vid branta bergsslätter.  Vid ett jordskred ska man så fort som möjligt ta sig ifrån området och söka sig mot en stabil och högre belagd plats.

Jordskalv

Italien är beläget i en seismiskt aktiv zon där jordskalv förekommer. Om en jordbävning inträffar när du befinner dig inomhus, försök ta skydd under ett bord eller vid en bärande vägg. Använd inte hiss. Om du befinner dig utomhus bör du söka dig till en öppen plats och hålla dig borta från byggnader och kraftledningar. Den italienska civila räddningsberedskapen är god. Mer information ang. jordskalv finner du på italienska civilförsvarets hemsida (på italienska)

Vulkanutbrott

Italien har flera aktiva vulkaner, bland de mer kända finns Campi Flegrei, Etna, Stromboli, Vulcano och Vesuvius. Italienska myndigheter har samtliga vulkaner under ständig övervakning för att försöka förutse eventuella utbrott.  

Italienska civilförsvaret (Protezione Civile) använder sig 4 olika beredskapsnivåer för varje vulkan:

  • grön nivå – det finns inte någon anmärkningsvärd aktivitet;
  • gul nivå – det finns aktivitet som anses onormal;
  • orange nivå – det finns anmärkningsvärd aktivitet som oroar (civilförsvaret råder befolkning i vulkanens närliggande område, så kallade röda zonen, att lämna området);
  • röd nivå –  området måste omedelbart evakueras.

Campi Flegrei, befinner sig i ett mycket tätbefolkat område norr om Neapelbukten och är den vulkan som oroar mest. Campi Flegrei har inte varit aktiv sedan 1538 och är så gott som osynlig i terrängen, men dess potentiella explosiva styrka gör den till en av väldens så kallade supervulkaner. Italienska civilförsvaret har tagit fram en detaljerad evakueringsplan av den så kallade röda zonen runt vulkanen. Om en evakuering skulle bli aktuell, uppmanas samtliga invånare, oavsett medborgarskap, följa italienska civilförsvarets råd och uppmaningar. Vulkanen har för närvarande gul beredskapsnivå.
Etna är den högsta och mest aktiva vulkanen i Europa, under vissa perioder av året arrangeras organiserade turistturer för att kunna beskåda vulkanlanskapet och lavaströmmarna på närmare håll. Vulkanen har för närvarande gul beredskapsnivå.
Stromboli har regelbundna utbrott som omafattar ett relativt begränsat område och anses därför inte vara något större hot mot befolkningen. Vulkanen har för närvarande gul beredskapsnivå.
Vesuvius, befinner sig strax söder om Neapel, har inte haft något utbrott sedan 1944 men är ändå under ständig bevakning eftersom det rör sig om explosiv vulkan. Vulkanen har för närvarande grön beredskapsnivå.

På grund av askmolnen som kan uppstå under vulkanutbrott kan i enstaka fall flygplatser stängas under kortare perioder. Flygtrafiken hänvisas då till närliggande flygplatser.

italienska civilförsvarets hemsida kan du hitta uppdaterad information om alla italiens vulkaner.

Skogsbränder

Skogsbränder är vanligt förekommande i Italien under sommarhalvåret. Vid bränder uppmanar ambassaden svenskar att följa anvisningar från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetssändningar. Uppdaterad information angående skogsbränder finner du på italienska civilförsvarets hemsida.

Senast uppdaterad 27 mar 2024, 11.01