• Svenska

Om utlandet Indonesien

Allmänna säkerhetsläget

Indonesien är ett stort land med cirka 280 miljoner invånare. Landets storlek och varierande geografi medför att det allmänna säkerhetsläget varierar kraftigt inom landet. Indonesien är relativt säker, men naturkatastrofer förekommer med jämna mellanrum. Terrorattentat förekommer, även om omfattningen och frekvensen minskat sedan 00-talet. Politiskt och religiöst våld kan blossa upp i vissa regioner, men sannolikheten att utländska besökare ska drabbas är liten.

Attacker mot nattklubbar utförda av extremister har förekommit bland annat i Jakarta, speciellt under muslimska högtider. En allmän rekommendation är att vid besök i Indonesien följa lokal medias rapportering om händelseutvecklingen, lokala myndigheters instruktioner samt ambassadens reseinformation angående det allmänna säkerhetsläget.

Länder kan av varierande skäl förmedla reserekommendationer och reseinformation som skiljer sig åt, och en del länder avråder helt från icke nödvändiga resor till regioner i Indonesien. 

Papua och Västpapua

Våldsamheter i samband med konflikter förekommer i högre utsträckning i provinserna Papua och Västpapua än i andra delar av Indonesien. Väpnade separatistgrupper är verksamma i högländerna och skottväxlingar med indonesiska säkerhetsstyrkor är vanliga. Konflikter är ofta våldsamma, skottväxlingar mellan indonesiska säkerhetsstyrkor och papuanska separatister är regelbundna, våld i samband med lokalval förekommer regelbundet, sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter är vanliga och graden av kriminalitet är hög. Myndigheterna kan utan förvarning stänga ner internet i samband med oroligheterna. Antalet incidenter har ökat kraftigt under det senaste året.

En ny våg av demonstrationer och oroligheter har pågått periodvis sedan augusti 2019. Oroligheter har rapporterats från många städer och distrikt, inklusive Wamena, Jayapura, Manokwari och Sorong. Sedan oroligheterna utbröt har restriktioner för utländska medborgares möjligheter att resa till Papua och Västpapua, inklusive Sorong och Raja Ampat, skärpts, men det saknas tydlig information från indonesiska myndigheter.

Ett särskilt tillstånd från lokal polis (Surat Jalan) krävs för en majoritet av resorna till och i Papua och Västpapua. Svenska medborgare bör undersöka krav från lokala myndigheter inför resor till regionen. 

Svenska medborgare i Papua och Västpapua bör undvika folksamlingar och demonstrationer, hålla sig informerade om säkerhetsläget samt följa lokala myndigheters anvisningar. Polis och militär kan utan förvarning införa restriktioner för vart utlänningar kan resa i provinserna. Även demonstrationer i andra delar av Indonesien som berör Papua bör undvikas.

Aceh

En fredsöverenskommelse mellan den indonesiska regeringen och Rörelsen för ett Fritt Aceh (GAM) undertecknades i Helsingfors i augusti 2005. Antalet våldsamma incidenter har minskat dramatiskt sedan överenskommelsen, men politiska spänningar kvarstår. Kriminalitet är hög. Ambassaden uppmanar generellt till vaksamhet vid resor till regionen samt betonar vikten av att följa den lokala utvecklingen.

Acehs provinsparlament stiftar allt fler lagar baserade på islamsk Sharialagstiftning. Det råder ännu oklarhet i vilken utsträckning dessa kommer vara bindande för utlänningar men ambassaden råder alla resande i området att följa lokala myndigheters instruktioner.

Senast uppdaterad 02 apr 2024, 11.33