• Svenska

Om utlandet Colombia

Hälso- och sjukvård

Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan, täcker planerade aktiviteter under resan och täcker kostnader för medicinsk behandling. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Läs mer på: Allvarligt sjuk eller skadad - Sweden Abroad

Besökare till huvudstaden Bogotá kan behöva några dagar för att vänja sig vid den höga höjden, 2600 meter över havet. Kranvattnet ska vara säkert att dricka i Bogotá, i övriga delar av landet rekommenderas vatten på flaska.

Ha i åtanke att sjukdomar och parasiter i hög grad förekommer i relation till områdets geografiska höjd och topografi. Viktigt att därför vara påläst innan du reser på de zoner diu kommer att vistas i utifrån det förbereda din resa. 

Sjukhus och apotek 

I de stora städerna finns privata sjukhus och kliniker med god standard. Allmänna sjukhus är fungerande men rekommenderas inte. På landsbygden och i mindre städer är standarden på hälsovården ofta undermålig. Vid nödfall ring nummer 123 för att beställa en ambulans.

Apotek i Colombia kallas för ”droguerías” eller "farmacias". De flesta apotek i stor städerna erbjuder även hemleverans.

Medhavd medicin

Kontrollera med colombianska mynidgheter eller närmaste Colombianska ambassad om det finns några restriktioner för att ta med eventuella receptbelagda medicin in i landet. Ambassaden rådet att alltid med ett utskrivet recept från läkaren för den medicin du tar med dig. Om du ska resa med läkemedel som är narkotikaklassade är det viktigt att tänka på att särskilda intyg kan behövas.

Psykisk ohälsa
Innan avresa är det bra att ta reda på vilken typ av vård som går att få om ens psykiska hälsa skulle försämras på plats. Tillgång till vårdinrättningar med adekvat behandling kan variera stort mellan olika regioner, likaså förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. Ta kontakt med läkare i god tid före resan för att få råd och tillräckligt med medicin för hela utlandsvistelsen. Det kan det vara svårt att få tag på mer medicin på plats ifall medhavda mediciner skulle ta slut. Under följande länk finns mer information och tips på förebyggande åtgärder inför resan.

Vaccinering

Resenärer rekommenderas att konsultera en vaccinationscentral för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas innan avresa till Colombia. 

Malaria, denguefeber, gula febern, chikungunyafeber samt zikavirus förekommer i vissa områden i Colombia, i synnerhet vid kusten och i låglänta delar av landet. Resenären bör således vidta åtgärder för att undvika myggbett och ha ett aktualiserat vaccinationsskydd. Bland annat myggmedel, heltäckande klädsel (långa, ljusa ärmar och byxor), myggnät och luftkonditionering minskar risken att bli stucken.

Dengue- och zikaviruset överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör kontakta hälso- och sjukvården för information och individuell rådgivning inför en resa till områden där det finns en spridning av zikaviruset.

Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land med risk för gula febern. Detta gäller också om du varit i transit på flygplasten i ett sådant land. Det är viktigt att resenären då kan uppvisa vaccinationskort eller annat intygande dokument vid inresa till Colombia. 

Resenärer som planerar att besöka regionerna Magdalena, Cesar, Chocó, La Guajira, Atlantkusten inklusive Sierra Nevada, Norra Santander samt Amazonasområdet rekommenderas vaccination mot gula febern då det är krav på detta i delar av dessa regioner. För inträde till Nationalparker i tropiska områden som Parque Tayrona i Magdalena, krävs ett vaccinationsintyg mot gula feber.

För mer information om regionerna se:www.minsalud.gov.co/saludalviajero

Resenärer bör försäkra sig om att de har ett tillräckligt vaccinationsskydd. För ytterligare hälsoinformation och information om vaccin, kontakta din närmaste vaccinationscentral.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten rådgivande myndighet i hälso- och smittskyddsfrågor. Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Senast uppdaterad 01 mar 2024, 09.49