Meny

Sveriges ambassad Lusaka, Zambia

Lokaltid Lusaka
23:12
09 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. Läs mer här.  

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera push-notiser. 

Ambassaden uppmanar även svenskar som inte längre befinner sig i Zambia att avregistrera sig från svensklistan så snart som möjligt. 

Ambassaden har expeditionsstid måndag till fredag kl. 09.00-11.00. Ambassaden kan också nås via telefon: +260 211 42 61 00 samt e-mail: ambassaden.lusaka@gov.se.

Om du befinner dig i Zambia och misstänker att du är smittad av Covid-19, se informationsblad om hur du bör gå tillväga, här: http://znphi.co.zm/news/wp-content/uploads/2020/03/Factsheet-English.pdf

Coronavirus/COVID-19

Det finns 39 bekräftade fall av coronaviruset i Zambia. 

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen mycket noggrant och lokala myndigheters och flygbolagens anvisningar. 

Det är inte osannolikt att en underrapportering föreligger. Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig. Förberedelser inför ett utbrott eller en större spridning finns men sannolikt mycket stora utmaningar i genomförande och i resurser i praktiken. En försiktighetsprincip bör tillämpas.

Emirates Airlines, Kenya Airways, Turkish Airlines och South African Airways har ställt in samtliga avgångar till och från Zambia.

Ethiopian Airlines är fortsatt verksamma men har reducerat antalet flygavgångar från Lusaka.

Notera följande:

  • Det är viktigt att ha en anslutningsbiljett klar och bekräftad från Addis Ababa (Etiopiens flygplats) innan avfärd från Lusaka. Situationen vid transit är ansträngd.
  • Vid bokning av flygbiljett, se till att anslutningsflyg från Addis Ababa vidare till Sverige går samma dag för att undvika hotellövernattning.

Se Ethiopian Airlines Facebook-sida och hemsida för mer information. 

Ta kontakt med ditt resebolag/flygbolag och försäkringsbolag för att undersöka hemresemöjligheter och vad försäkringen täcker. Ambassaden råder inte den enskilde vad den ska göra i det enskilda fallet men det kan vara av vikt att planera sin hemresa så snart som möjligt medan möjligheter finns.

Spridningsbegränsade åtgärder 

  • Alla internationella flygplaster i Zambia suspenderar internationella avgångar och ankomster med undantag för Lusakas internationella flygplats (KKIA). Effektiv och förstärkt screening genomförs.
  • Resenärer tillåts komma in i Zambia men de som uppvisar symptom sätts i tvingande karantän på utpekad facilitet, övriga i självkarantän på egen bekostnad i 14 dagar.
  • Alla icke-nödvändiga internationella resor suspenderas, framförallt resor till länder med bekräftade fall av Covid-19.
  • Förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.
  • Restauranger tillåts endast att erbjuda upphämtning eller hemleverans av mat. Barer, nattklubbar, biosalonger, gym och casinon stängs.

Samtliga skolor i landet håller sedan den 20 mars stängt. Ytterligare spridningsbegränsade åtgärder kan komma att vidtas av zambiska myndigheter och av kringliggande länder med kort varsel. Oklarhet råder för transit i länder med inreserestriktioner. 

Zambiska myndigheters information

Ett nationellt informationsnummer har öppnats dit allmänheten kan vända sig med frågor: +260 211 269 432, +260 974 49 3553 

Zambia National Public Health Institute: http://znphi.co.zm/ 

https://twitter.com/ZMPublicHealth

Zambias hälsoministerie:

Zambia's hälsominister håller dagliga uppdateringar om Covid-19, dessa sänds live via ministeriets Facebook-sida. 

https://www.facebook.com/mohzambia/

https://twitter.com/mohzambia

Zambia's migrationsmyndighet

Har du frågor angående ditt visum kontakta Zambia's migrationsmyndighet för information: https://www.zambiaimmigration.gov.zm/

Nytt nummer hos UD-jouren för coronarelaterade frågor

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer

Hit kan man vända sig för att ge och få information om större olyckor och kriser. Hit kan man t ex. vända sig med generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

Senast uppdaterad 08 apr 2020, 10.04
Ambassadens reseinformation

Reducering av flygavgångar Ethiopian Airlines

01 apr 2020

Ethiopian Airlines är det flygbolag som i nuläget är fortsatt verksamma, men från och med 3 april kommer de att reducera antalet avgångar från Lusaka.

Nyheter

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here

Kalendarium

Vanliga frågor