Meny

Sveriges ambassad Lusaka, Zambia

Lokaltid Lusaka
19:21
29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD beslutade den 18 juni att förlänga avrådan för icke nödvändiga resor till  länder utanför EU, EES och Schengenområdet till och med den 31 augusti 2020. Läs mer här.  

Fortsatt begränsade möjligheter att kommersiellt flyga in och ut ur Zambia. Det enda alternativet, Ethiopian Airlines, är fortsatt verksamma men med mycket begränsade antal avgångar.

Notera följande:

  • Det är viktigt att ha en anslutningsbiljett klar och bekräftad från Addis Ababa (Etiopiens flygplats) innan avfärd från Lusaka. Situationen vid transit är ansträngd.

Se Ethiopian Airlines Facebook-sida och hemsida för mer information. 

  • För de resenärer som måste övernatta i Frankfurt i samband med transitering måste stanna i transitzonen. Hotellmöjlighet finns inom transitzonen. Denna reglering ska inte påverka de resenärer som kan uppvisa dokumentation för vidare resa landvägen genom Tyskland.

 

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera push-notiser. 

Information om ambassadens öppettider och kontaktuppgifter hittar du här

Coronavirus/covid-19

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen mycket noggrant och lokala myndigheters och flygbolagens anvisningar. Mer information om relevanta zambiska myndigheter hittar du här.

Smittspridningen ökar just nu i Zambia. Det är sannolikt att ett stort mörkertal föreligger utöver de fall som hittills bekräftats. Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig och landet har begränsade resurser att hantera ett större utbrott. En försiktighetsprincip bör tillämpas.

Spridningsbegränsade åtgärder

(Beslutade av Zambias regering)

Det är obligatoriskt att ha på sig munskydd då man besöker allmänna platser.

Samtliga inresande till Zambia måste genomgå 14 dagars karantän. Till skillnad från tidigare är det nu möjligt att sitta i hemkarantän. Vid ankomst testas inresande för covid-19, man ombeds lämna adress- och kontaktuppgifter för att zambiska hälsomyndigheter ska kunna kontakta dig under tiden du sitter i karantän. Vänligen notera: i det fall myndigheter anser det nödvändigt kan de be inresande att genomföra karantän på utpekad facilitet, åtminstone tills dess att negativt testresultat inkommit, därefter kan man lämna och genomgå resterande karantän i hemmet. 

Här kan ni kan läsa om samtliga åtgärder som för tillfället gäller.

Ytterligare spridningsbegränsade åtgärder kan komma att vidtas av zambiska myndigheter och av kringliggande länder med kort varsel.

Ambassaden uppdaterar kontinuerligt reseinformationen allteftersom ny information blir tillgänglig.

Nytt nummer hos UD-jouren för coronarelaterade frågor

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

 

 

 

Senast uppdaterad 25 jun 2020, 15.33
Ambassadens reseinformation

Förlängning av det tillfälliga inreseförbudet till Sverige till och med den 31 augusti 2020 och lättnader i restriktionerna för fler resenärer

02 jul 2020

För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har i dag beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 augusti 2020. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer. Dagens beslut har fattats efter rekommendation av ministerrådet.

Nyheter

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here

Kalendarium

Vanliga frågor