Om utlandet Uruguay

Provisoriskt pass

Om du har förlorat ditt pass eller ska resa mycket snart och behöver ett nytt pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass på konsulatet i Montevideo. Det provisoriska passet är giltigt för en enkelresa. Ditt vanliga pass spärras alltid när du får ett provisoriskt pass.

Följande krävs när du ansöker om provisoriskt pass:

Kontakta konsulatet för att lämna in din ansökan

Om du behöver ett provisoriskt pass ska du kontakta konsulatet via mejl för att boka tid för att lämna in din ansökan.

E-post till konsulatet

Det tar cirka tre arbetsdagar att få det provisoriska passet från det att du lämnar in din ansökan på konsulatet.

Avgift

Det kostar motsvarande 1800 kronor att ansöka om provisoriskt pass. Du betalar i USD. 

Gällande avgifter i USD 

Till avgiften tillkommer fraktkostnad från ambassaden i Buenos Aires till konsulatet.

Om provisoriska pass

Passet är i A4-pappersformat

Det finns två olika typer av provisoriska svenska pass. Det ena utfärdas av ambassaderna och vissa konsulat. Det är i A4-pappersformat och därför varken maskinläsbart eller biometriskt. Det andra kan endast polisen i Sverige utfärda. Det är i rosa passbokform, maskinläsbart och biometriskt. Båda typerna av pass gäller som längst i sju månader.

Passet utfärdas för en enkelresa som ska genomföras mycket snart

De provisoriska pass som ambassaden kan utfärda gäller oftast för en enkel resa hem till landet du bor i. Men i vissa fall kan det utfärdas för en specifik resa till annat land. Resan ska genomföras mycket snart.

Det provisoriska passet kan ha olika giltighetstid beroende på din resas längd, men är som längst sju månader. Du ska alltid ange längden på resan och visa upp din flygbiljett eller bokning när du ansöker.

Kontrollera om passet godtas

Du måste själv kontrollera om de länder som du reser genom eller till godtar ett svenskt provisoriskt pass i A4-format. Uppgifterna om vad som gäller får du lättast genom att kontakta respektive lands ambassad eller en resebyrå.