• Svenska

Om utlandet Ungern

Aktuella händelser

Information om coronaviruset (Covid-19)

Från och med den 1 september har endast ungerska medborgare, personer med hemvist i Ungern (innehavare av permanent ungerskt uppehållstillstånd eller ”EES-registreringskort”), samt affärsresenärer rätt att resa in i landet.

Efter inresan gäller 10 dagars obligatorisk karantän. Karantänstiden kan förkortas om man kan uppvisa två negativa PCR-test för de ungerska hälsomyndigheterna. De två testerna måste genomföras med 48 timmars mellanrum men inget av de får vara äldre än 5 dagar. Det första testet kan genomföras i ett Schengenland, USA eller Kanada och måste vara utfärdat på antigen ungerska eller engelska. Det andra testet måste genomföras i Ungern.

Utländska medborgare som saknar ungerskt uppehållstillstånd har inte rätt att resa in i Ungern, men det finns ett antal undantag. I följande fall är det möjligt att ansöka om inresetillstånd hos den ungerska polisen:

 • Kallelse till rättegång vid en ungersk domstol.
 • Inbjudan av den ungerska staten eller annan officiell myndighet.
 • Remiss för en medicinsk behandling.
 • Utförande av varutransporter.
 • Om man är inskriven vid ett ungerskt universitet eller högskola.
 • Deltagande vid familjehögtid (bröllop, dop eller begravning).
 • Vård av anhörig.
 • Medverkan vid större sporttävling, kulturevenemang eller kyrkoaktivitet.
 • Andra speciella omständigheter.

Ansökan ska skickas in elektroniskt, via polisens hemsida, och ska vara skriven på antigen ungerska eller engelska. Det är också möjligt att lämna i en ansökan via ett juridiskt ombud. Även om ansökan beviljas kvarstår kravet på 10 dagars karantän efter inresan.

De som kan intyga att de har genomgått och tillfrisknat från en covid-19 infektion har rätt att resa in i Ungern utan krav på karantän, oavsett medborgarskap eller ursprungsland. Intyget måste vara skrivet på ungerska eller engelska och får inte vara äldre än 6 månader.

Även affärsresenärer, som kan intyga att de reser till Ungern i arbetssyfte, har rätt att resa in i landet utan krav på karantän. Mer information och formulär för affärsresenärer finns på polisens hemsida.

Det finns möjlighet att transitera genom Ungern landvägen, eller via Budapests internationella flygplats, utan krav på karantän under följande villkor:

 • Man får inte uppvisa misstänkta covid-19 symptom vid inresan.
 • Man måste kunna styrka att man har rätt att fortsätta sin resa (dvs. inte riskerar att fastna i Ungern).
 • Man måste följa den rutt som polisen anvisar och får endast stanna vid särskilt utmärkta bensinstationer och viloplatser.
 • Man måste lämna Ungern inom 24 timmar.

Vidare information om transit finns på den ungerska polisens hemsida.

Alla som avser att resa till Ungern per flyg uppmanas att innan avresan bekräfta sin resa med sitt flygbolag, då flygbolaget kan ha egna, mer restriktiva, regler för resor till Ungern.

Från den 11 november råder utegångsförbud mellan 20.00 och 05.00. Allmänna sammankomster är förbjudna, och teatrar, biografer, gym och andra publika inrättningar måste hålla stängt. Restauranger får endast servera mat för avhämtning och affärer och mindre serviceinrättningar (tex frisörsalonger) får vara öppna fram till 19.00. Dagligvarubutiker och apotek har reserverade tider för äldre (+65) på vardagar mellan 09.00 och 11.00 och på helgdagar mellan 08.00 och 10.00.

Endast affärsresenärer har rätt att övernatta på hotell.

Det är obligatoriskt att bära munskydd i samtliga publika inomhusmiljöer och i flera av landets kommuner är det även obligatoriskt att bära munskydd på allmänna platser utomhus.

Ungerska myndigheter uppmanar de som upplever sjukdomssymptom som kan vara orsakade av coronaviruset, att inte uppsöka sjukhus eller vårdcentral utan att först kontakta en allmänläkare per telefon.

Vidare information finns på dessa sidor:

Ungerska folkhälsomyndigheten

Ungerska utrikesministeriets reseinformation

EU:s smittskyddsmyndighet

Budapests internationella flygplats 

Senast uppdaterad 26 nov 2020, 14.19
02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här