• Svenska

Om utlandet Taiwan

Ambassadens reseinformation

Senast uppdaterad 13 maj 2024, 12.05

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Taiwan är ett tryggt resmål, iaktta normal försiktighet.

Terrorism

Risken för terrorattentat i Taiwan bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.

Naturförhållanden och katastrofer

Taiwan drabbas ofta av tyfoner under vissa perioder under året, främst juli till oktober. Var uppmärksam på väderprognoser och följ råd och instruktioner i händelse av en tyfon.

I Taiwan förekommer cirka hundratal jordbävningar om året, de allra flesta är dock svaga utan påverkan på samhället. Taiwan har en väl utbyggd struktur för att hantera naturkatastrofer bl.a. med ett varningssystem via mobiltelefoni. Samhällets struktur är byggd för att hantera jordbävningar men vid större skalv kan skador på liv och egendom inte uteslutas. I händelse av en större jordbävning är det viktigt att följa myndigheternas information och instruktioner.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera därför aktuella  inresebestämmelserna med: Taiwans representationskontor i Stockholm eller Bureau of Consular Affairs (BOCA) i Taiwan.

Svenska medborgare kan stanna i Taiwan i upp till 90 dagar utan visum. Det finns även möjlighet att i Taiwan ansöka om att förlänga vistelsen med ytterligare 90 dagar. Om du planerar att stanna längre än 180 dagar måste du ha ett visum.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader vid inresa.

Besökare som stannar i landet efter det att visumet har gått ut bötfälls och riskerar utvisning.

Hälso- och sjukvård

Coronavirus
För information om coronaviruset läs här:
Folkhälsomyndigheten hemsida
Taiwan Centers for Disease Control
WHO:s webbplats

Denguefeber
Denguefeber är ett virus som sprids via myggor. Det har den senaste tiden skett en betydande ökning av dengue-relaterade fall, främst i södra Taiwan. Lokala mydigheter uppmanar försiktighetsåtgärder samt att uppsöka sjukvård vid tecken på hög feber, värk, utslag och rodnad i ansiktet som inte går över inom tre timmar. För mer information läs på Taiwan Centers for Disease Control.


Standarden på taiwanesiska sjukhus är i god.

Lokala lagar och sedvänjor

Straffbestämmelser
Straffsatserna i Taiwan är ofta betydligt högre än i Sverige och dödsstraff utdöms och verkställs. Hårda straff för bland annat smuggling och narkotikabrott föreligger. Även mindre förseelser kan leda till fängelsestraff.

Högtider
Under det kinesiska nyåret (som infaller i januari/februari) stänger många lokala butiker och restauranger. Myndigheter håller stängt i en vecka, men lokala butiker och restauranger kan vara stängda betydligt längre. Inrikes flyg och tåg samt hotell är ofta fullbokade under dessa veckor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminalitet mot turister i Taiwan är ovanlig. Mindre kriminalitet, såsom fickstölder, förekommer främst i shoppingområden och på så kallade "nattmarknader" samt på restauranger och kaféer i turisttäta områden. Det är bäst att förvara sina värdeföremål i hotellets värdefack och ha med sig papperskopior av pass och visum.

Det förekommer att falska sedlar används vid exempelvis taxiresor. Var observant och försök att använda små valörer. Var uppmärksam på eventuella bedrägerier.

Trafiksäkerhet

Trafiken är ofta mycket tät i storstadsområdena och trafikregler iakttas inte alltid. Det finns dessutom många mopeder och olyckor med mopeder inblandade är vanliga. Du bör vara försiktig i trafiken, särskilt som fotgängare.

Det är enkelt och billigt att åka taxi, men då taxichaufförerna oftast ej talar engelska bör adress skriven på traditionell kinesiska tas med. Tunnelbana och buss är ett bra alternativ för transport i Taipei. Observera att det ofta är mycket folk under rusningstrafik.

För att köra bil i Taiwan krävs internationellt körkort. För att skaffa ett internationellt körkort se Transportstyrelsens hemsida. Väl på plats i Taiwan behöver ditt internationella körkort godkännas av Motor Vehicles Office i Taipei. 

Övriga upplysningar

Ett allmänt råd till dig som resenär är att vara påläst och medveten om de lokala hot och risker som finns. Det är alltid bra att vara uppmärksam på omgivningen och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Vidare bör du hålla dig informerad om den lokala situationen och noga följa myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Lokala telefonnummer som är bra att ha:

110 Polis
119 Ambulans och brandkår

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer