• Svenska

Om utlandet Spanien

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande: Covid-19: Lägesbild och reseinformation.

Vulkanutbrott på kanarieön La Palma
Ett kraftigt vulkanutbrott skakade kanarieön La Palma, i området runt Cumbre Vieja, söndagen den 19 september 2021. Utbrottet har skett som en följd av ett flertal mindre jordbävningar som ägt rum de senaste veckorna. Invånarna i närliggande byar har evakuerats. Materiella skador har rapporterats. Den spanska myndighet som bevakar jordbävningsrisker i landet, Instituto Geográfico Nacional, har uppdaterad information (på spanska) om utvecklingen. Se Kanariska regeringens råd och uppmaningar till befolkningen här (på engelska). Kanariska Turistbyrån har information om vulkanutbrottet på engelska här.

För mer information kan du kontakta turistbyrån i La Palma här (på engelska).

Problem vad gäller Covidintyg vid inträde på nattklubbar i Katalonien 

Alla som är medborgare eller bosatta i ett EU-land kan få ett digitalt Covidintyg utfärdat. På olika håll i Europa har man även infört s.k. verifieringssystem i syfte att säkerhetsställa att personen i fråga har något av de certifikat som inkluderas i det digitala EU-intyget.

Sedan den 6 oktober används ett lokalt verifieringssystem i Katalonien för inträde på nattklubbar. Ambassaden har uppmärksammats på detta verifieringssystem, VerificaCovid , inte godkänner alla Covidintyg och det finns personer som haft problem med inträde på några av Kataloniens nattklubbar.

Ambassaden är i kontakt med ansvarig lokal myndighet i Katalonien om detta och hoppas att problemet åtgärdas inom kort.

Senast uppdaterad 22 okt 2021, 11.59