Om utlandet Spanien

Provisoriskt pass i Spanien

Om ditt pass har blivit stulet, eller om du tappat bort det, och du måste resa brådskande finns möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass. Ett provisoriskt pass som utfärdas på en svensk ambassad eller konsulat har begränsad giltighetstid och är inte maskinläsbart. Det utfärdas i A4-format och är endast giltigt för en enkel resa. I undantagsfall kan det utfärdas för tur och returresa. Bokningen eller e-biljett ska visas upp vid ansökningstillfället.

Följande konsulat samt ambassaden i Madrid kan utfärda provisoriska pass under ordinarie öppettider:
- Generalkonsulatet i Barcelona
- Konsulatet i Las Palmas de Gran Canaria
- Konsulatet i Málaga
- Konsulatet i Palma de Mallorca
- Konsulatet i Torrevieja

Följande krävs:

  • Medta passansökan, blanketten  "Prövning av svenskt medborgarskap". Denna blankett är obligatorisk för alla som söker pass och ID-kort i utlandet. Den ska vara färdigifylld när man har sin tid. Om du är osäker på hur du fyller i blanketten kan du titta på följande exempel. Observera att denna blankett alltid ska fyllas i, även om du tidigare haft pass.
  • Vid ansökan på konsulat: två passfoton, som får vara högst sex månader gamla. På fotot ska ansiktet vara avbildat rakt framifrån med blicken riktad mot kamerans lins, ansiktsuttrycket skall vara neutralt och bakgrunden ljus och skuggfri.
  • Polisrapport om passet är stulet.
  • Giltig fotolegitimation för att identifiera dig.
  • Avgiften för provisoriskt pass, 178 EUR. Vi ser helst att avgiften betalas med betalkort (American Express accepteras ej) eller kreditkort, men du kan även betala med kontanter. Kontantbetalning tas emot på samtliga konsulat med kortbetalning fungerar endast på ett fåtal.  Apple Pay eller liknande system accepteras inte för närvarande. Ambassaden arbetar för att erbjuda de sökande alternativa betalningssätt och återkommer på hemsidan med mer information om detta snart.
  • Ordinarie pass spärras alltid vid utfärdande av provisoriskt pass.
  • För en person under 18 år krävs vårdnadshavarnas medgivande för utfärdande av ett provisoriskt pass. Fyll i denna blankett.

Du bör kontakta respektive konsulat för ytterligare information samt eventuell tidsbokning.