Om utlandet Spanien

Provisoriskt pass i Spanien

Om ditt pass har blivit stulet, eller om du tappat bort det, och du måste resa brådskande finns möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass. Ett provisoriskt pass som utfärdas på en svensk ambassad eller konsulat har begränsad giltighetstid och är inte maskinläsbart. Det utfärdas i A4-format och är endast giltigt för en enkel resa. I undantagsfall kan det utfärdas för tur och returresa. Bokningen eller e-biljett ska visas upp vid ansökningstillfället.

Följande konsulat samt ambassaden i Madrid kan utfärda provisoriska pass under ordinarie öppettider:
- Generalkonsulatet i Barcelona
- Konsulatet i Las Palmas de Gran Canaria
- Konsulatet i Málaga
- Konsulatet i Palma de Mallorca
- Konsulatet i Torrevieja

Följande krävs:

  • Ifylld passansökningsblankett. Blanketten finns på ambassaden och samtliga konsulat.
  • Vid ansökan på konsulat: två passfoton, som får vara högst sex månader gamla. På fotot ska ansiktet vara avbildat rakt framifrån med blicken riktad mot kamerans lins, ansiktsuttrycket skall vara neutralt och bakgrunden ljus och skuggfri.
  • Polisrapport om passet är stulet.
  • Giltig fotolegitimation för att identifiera dig.
  • Avgiften för provisoriskt pass, 178 EUR. Vi ser helst att avgiften betalas med betalkort (American Express accepteras ej) eller kreditkort, men du kan även betala med kontanter. På konsulat är endast kontaktbetalning möjlig. Apple Pay eller liknande system accepteras inte för närvarande. Ambassaden arbetar för att erbjuda de sökande alternativa betalningssätt och återkommer på hemsidan med mer information om detta snart.

Du bör kontakta respektive konsulat för ytterligare information samt eventuell tidsbokning.