Om utlandet Spanien

Pass / ID-kort i Spanien

För ansökan eller förnyelse av pass och nationellt ID-kort i Spanien

För att ansöka eller förnya pass/nationellt id-kort på ambassaden i Madrid måste alla sökande beställa tid online - se nedan länkar. 

Boka tid online
Avboka eller boka om din tid

Sista helgfria fredagen i varje månad publicerar ambassaden passtider med en framförhållning av 3 månader.  Liksom på flera svenska ambassader i Europa har vi just nu långa väntetider för att ansöka om pass eller nationellt ID-kort. Tiderna som publiceras bokas upp mycket snabbt, ofta inom loppet av några dagar.

Notera att du inte får tillgång till fler tider för att ansöka om pass och nationellt id-kort genom att ringa ambassadens växel. De tider som finns tillgängliga hittar du i bokningssystemet. Syns inga tider där, så finns det inga lediga tider hos oss på ambassaden i Madrid. 

Du som har bokat tid på ambassaden bör tänka på att komma med kompletta ansökningar så att nästa sökande inte behöver vänta längre än planerat.  

Ambassaden vill även påminna om vikten av att avboka den passtid som inte längre behövs, så att andra sökande får möjlighet att boka en tid.

Passtider som är bokningsbara är markerade i blått, medan de tider som blivit bokade försvinner och syns därför inte i bokningssystemet. Om inga lediga tider visas betyder det att det är fullbokat. Framförhållning rekommenderas starkt. Vänligen titta tillbaka på bokningssystemet dagligen eftersom kunder ofta lämnar återbud i sista minuten när de får ett påminnelsemejl. Tider som avbokas visas omgående som lediga. 

Ambassaden har ingen väntelista för passansökningar utanför bokningssystemet på hemsidan. 

Svenska pass kan förnyas trots att giltighetstiden gått ut. Om passet inte är giltigt krävs dock att annan giltig fotolegitimation även medtas. Se Polisens hemsida för information om giltig fotolegitimation. Även spanska pass, ID-kort (DNI) samt körkort accepteras som giltig fotolegitimation.

Efter ansökan tar det cirka 2 veckor att få handlingen skickad till ambassaden i Madrid. För vidareförsändelse till ett svenskt konsulat (danska konsulatet när det gäller Teneriffa) tar det ytterligare cirka 1-2 arbetsveckor.

Vi vill rekommendera att personer som har giltigt pass/ID-kort passar på att förnya dessa under besök i Sverige, där det i regel är enklare och avsevärt billigare att förnya pass i Sverige och man kan även be polisen om att få hämta den nya resehandlingen på ambassaden i Madrid (utlämningsavgift 18 EUR), eller på något av våra underlydande konsulat i Spanien. Vid uthämtning på konsulat tillkommer en portoavgift på 4 EUR.

OBS! Om du har ansökt om pass/ID-kort hos Polisen i Sverige kommer du att få ett mail av Polisen när det kommer fram till ambassaden. Vill du hämta upp det på något av våra konsulat vänligen skicka ett mail med namn, personnummer och uppgift om vilket konsulat du vill hämta passet/ID-kortet på. 

Ansökningsavgiften betalas vid ansökningstillfället. Vi ser helst att avgiften betalas med betalkort (American Express accepteras ej) eller kreditkort, men du kan även betala med kontanter. På de flesta konsulat är endast kontantbetalning möjlig.

Apple Pay eller liknande system accepteras inte för närvarande. 

Det är möjligt att resa på ett pass eller nationellt svenskt ID-kort mellan Spanien och Sverige till och med sista giltighetsdagen.

Vänligen se Polisens hemsida  för passkontor (vissa flygplatser har passkontor och förorter till storstäder har i regel fler lediga tider än i innerstan) och om du behöver beställa tid eller inte.