Om utlandet Spanien

Pass / ID-kort i Spanien

För ansökan eller förnyelse av pass och nationellt ID-kort i Spanien

För att ansöka eller förnya pass/nationellt id-kort på ambassaden i Madrid måste samtliga beställa tid online. Undantag kan inte göras och det går inte att förnya pass utan beställd tid.

Via länkar nedan kan du genomföra tidsbokning och /eller avboka/ boka om din passtid.

Boka tid online
Avboka eller boka om din tid

Passtider som är bokningsbara är markerade i blått, medan de tider som blivit bokade försvinner och syns därför inte i bokningssystemet. Om inga lediga tider visas betyder det att det är fullbokat. Med cirka 100,000 svenska medborgare bosatta i Spanien blir passansökningstiderna fullbokade mycket snabbt med långa väntetider. Framförhållning rekommenderas. Vänligen titta tillbaks på bokningssystemet dagligen eftersom kunder ofta avbeställer i sista minuten när de får ett påminnelsemejl. Tider som avbokas visas omgående som lediga. 

Nya bokningsbara tider för förnyelse av pass läggs ut den sista fredagen i varje månad i bokningssystemet.

Ambassaden har ingen reservlista för passansökningar utanför bokningssystemet på hemsidan. 

Svenska pass kan förnyas trots att giltighetstiden gått ut. Om passet inte är giltigt krävs dock att annan giltig fotolegitimation även medtas. Se Polisens hemsida för information om giltig fotolegitimation. Även spanska pass, ID-kort (DNI) samt körkort accepteras som giltig fotolegitimation.

Efter ansökan det tar cirka två veckor att få handlingen skickad till ambassaden i Madrid. För vidareförsändelse till ett svenskt konsulat tar det ytterligare cirka en arbetsvecka.

Vi vill rekommendera att personer som har giltigt pass/ID-kort passar på att förnya dessa under besök i Sverige, där det i regel är enklare och avsevärt billigare att förnya pass i Sverige (400 SEK jämfört med 153 EUR på ambassaden i Madrid) och man kan även be att få hämta den nya resehandlingen på ambassaden i Madrid (utlämningsavgift 19 EUR), eller på något av våra underlydande honorärkonsulat i Spanien. Vid uthämtande på konsulat tillkommer en portoavgift på 4 EUR.

Ansökningsavgiften betalas vid ansökningstillfället. Vi ser helst att avgiften betalas med betalkort (American Express accepteras ej) eller kreditkort, men du kan även betala med kontanter. På konsulat är endast kontaktbetalning möjlig.

Apple Pay eller liknande system accepteras inte för närvarande. Ambassaden arbetar för att erbjuda de sökande alternativa betalningssätt och återkommer på hemsidan med mer information om detta snart.

Det är möjligt att resa på ett pass eller nationellt svenskt ID-kort mellan Spanien och Sverige till och med sista giltighetsdagen.

Vänligen se Polisens hemsida  för passkontor (vissa flygplatser har passkontor och förorter till storstäder har i regel fler lediga tider än i innerstan) och om du behöver beställa tid eller inte.