Meny

Om utlandet Spanien

Pass / ID-kort i Spanien

För ansökan eller förnyelse av pass och nationellt ID-kort i Spanien

  • Elektroniskt tidsbokningssystem gäller för ansökan om pass och id-kort på ambassaden i Madrid.
  • Man kan ansökan om tid för pass eller nationellt id-kort mån- tors kl. 10.00-12.30.
  • Man måste personligen inställa sig på ambassaden för att bli fotograferad, lämna fingeravtryck och skriva sin namnteckning i en elektronisk fotostation.
  • Efter ansökan det tar cirka två veckor att få handlingen skickad till ambassaden i Madrid. För vidareförsändelse till ett svenskt konsulat tar det ytterligare cirka en arbetsvecka.
  • Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. För barn och ungdomar under 18 år ska en vårdnadshavare hämta passet eller det nationella id-kortet. Den som fyllt 15 år kan själv hämta passet eller det nationella id-kortet om vårdnadshavaren medger detta vid ansökan och det antecknas vid ansökningstillfället.
  • Foto för ditt nya pass/nationella ID-kort tas på ambassaden

Pga det höga trycket på passansökningar rekommenderar vi att de som har giltigt pass/ID-kort passar på att förnya dessa under besök i Sverige, vilket är avsevärt billigare och smidigare. Resehandlingar som förnyas i Sverige kan hämtas ut på ambassaden i Madrid eller på något av våra konsulat mot en avgift på 19 EUR. Här kan du se hur du bokar tid för pass och nationellt id-kort hos Polisen i Sverige. De har även tips / vanliga frågor och svar med bra information angående passansökan här.

Boka tid för pass
Elektronisk tidsbokning ska i vanliga fall göras on-line via bokningssystemet. Där kan också boka om, samt avboka en redan befintlig bokning. 

OBS! Med anledning av det nationella nödläget i Spanien på grund av Coronaviruset / Covid-19 kan man just nu inte boka tid för pass eller id-kort. Kontakta ambassaden om ditt ärende är brådskande. Har du redan en tid bokad så kontakta ambassaden per e-post: ambassaden.madrid@gov.se eller telefon: +34 91 702 20 00. Mer information finner du här.

Om inga lediga tider visas betyder det att det är fullbokat. Med cirka 100,000 svenska medborgare bosatta i Spanien blir passansökningstiderna fullbokade mycket snabbt med långa väntetider. Framförhållning rekommenderas. Vänligen titta tillbaks på bokningssystemet dagligen eftersom kunder ofta avbeställer i sista minuten när de får ett påminnelsemejl.