• Svenska

Om utlandet Rwanda

Allmänna säkerhetsläget

Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren.  Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar. 

Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen.  Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en förhöjd hotbild.

På grund av oroligheterna i Rwandas grannländer, Demokratiska Republiken Kongo och Burundi, bör försiktighet iakttas i gränsområdena, exempelvis i vulkanområdet, d.v.s. Virungabergen, och Nyungweskogens gränsområden. Även om situationen i Rwanda anses vara stabilt och säkerhetsläget gott, uppmanar ambassaden svenska medborgare att besöka/resa i gränsområdena endast med kvalificerade resebolag och guider, iaktta försiktighet och följa nyhetsrapportering från regionen.  

Se också reseinformation från svenska ambassaden i Kinshasa (D.R. Kongo, Kinshasa - Sweden Abroad) samt ambassaden i Dar Es Salaam (avseende Burundi).

Senast uppdaterad 13 sep 2023, 11.33