• Svenska

Om utlandet Rwanda

Ambassadens reseinformation

Ett vulkanutbrott inträffades i östra DRK, i provinsen Nordkivu i närheten av staden Goma på kvällen den 22/5/2021. Utbrottet har medfört ett stort antal efterskalv - upp till 5,2 på richterskalan - som haft inverkan på hela regionen. De kraftigaste skalven känns även i Kigali.

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 20 jul 2021, 10.48

Aktuella händelser

Från och med lördag 17 juli kommer nya striktare restriktioner att råda i Rwanda samt ny så kallad lock down med utegångsförbud dygnet runt i Kigali samt åtta andra distrikt.

Undantag kan göras för att uträtta nödvändiga ärenden – handla mat, uppsöka sjukvård och liknande.

I nuläget krävs specialtillstånd för att röra sig mellan landets olika regioner, och det utegångsförbud som i nuläget råder efter kl. 18.00, kommer att stramas åt ytterligare den 17 juli då utegångsförbud kommer att råda dygnet runt i flera distrikt.

Dock är det fortfarande öppet för turism givet att förskrivna riktlinjer följs. Skolor är stängda, liksom gym, sportklubbar och simhallar. Endast affärsverksamhet som tillhandahåller så kallade essential services tillåts ha öppet med max 30 procent av deras kapacitet och måste stänga klockan 17.

Alla former av sammankomster är förbjudna. Krav på munskydd råder på alla allmänna platser.

Mer information om läget i landet finns att hitta på Rwandiska myndigheters hemsidor och på Twitter. 

Office of the PM | Rwanda (@PrimatureRwanda) / Twitter

Ministry of Health | Rwanda (@RwandaHealth) / Twitter

Allmänna säkerhetsläget

Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren.  Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar.

Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen.  Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en förhöjd hotbild.

På grund av oroligheterna i Rwandas grannländer, Demokratiska Republiken Kongo och Burundi, bör försiktighet iakttas i gränsområdena, exempelvis i vulkanområdet, d.v.s. Virungabergen, och Nyungweskogens gränsområden. Även om situationen i Rwanda anses vara stabilt och säkerhetsläget gott, uppmanar ambassaden svenska medborgare att besöka/resa i gränsområdena endast med kvalificerade resebolag och guider, iaktta försiktighet och följa nyhetsrapportering från regionen.  

Se också reseinformation från svenska ambassaden i Kinshasa (avseende DRK) samt ambassaden i Dar Es Salaam (avseende Burundi).

Naturförhållanden och katastrofer

Rwandas huvudstad Kigali ligger cirka 1 500 meter över havet och vissa av landets regioner ännu högre. Den relativt höga höjden kan vara något utmattande för nyanlända, särskilt vid fysisk ansträngning.

Två regnperioder - den korta mellan oktober och december, och den långa mellan mars och maj - delar upp året i fyra säsonger. Tidvis förekommer kraftiga regn såväl under regn- som torrperiod, vilka kan leda till jordskred och/eller översvämningar i de större floderna.

Jordskalv förekommer i Rwanda. Majoriteten är dock svaga, och de kraftigare orsakar sällan svår skada. Områden där försiktighet bör iakttas är vid och kring vulkanen Mount Nyiragongo vid gränsen mellan Rwanda och DR Kongo. Vulkanen är aktiv och fick senast ett utbrott i januari 2002 som resulterade i 47 dödsoffer och att 120 000 personer blev hemlösa.

Hälso- och sjukvård

För information om Covid-19 i Rwanda, se Aktuella händelser.

Rwanda kräver sedan 17 april 2016 bevis på giltig vaccinering mot gula febern vid inresa från länder med förekomst av denna sjukdom, inklusive Rwandas grannländer. Resande från land som är fritt från gula febern behöver inte uppvisa något intyg. Inreseregler gällande vaccinationer kan ändras med kort varsel, kontrollera därför med Rwanda Ministry of Health för full och uppdaterad information. Enligt beslut från WHO den 11 juli 2016 har vaccinering mot gula febern numera livslång giltighet. Tidigare gällde en vaccinering endast för 10 år.

Hälso- och sjukvårdsförsäkring är sedan 25 januari 2016 obligatorisk enligt lag vid vistelse i Rwanda över 30 dagar.

Malaria och snäckfeber (bilharzia) förekommer men det är sannolikt trafiken som utgör den största hälsorisken vid besök i Rwanda. Förekomsten av malaria har ökat de senaste åren.  

Rwanda är ett fattigt land och det finns stora brister och svagheter i sjukvårdssystemet. De två största sjukhusen i Kigali är King Faisal Hospital och Baho International Hospital. Militärsjukhuset (som kan besökas även av icke-militärer) ligger i utkanten av Kigali och anses vara ett av de mest tekniskt utrustade sjukhuset.

King Faisal Hospital:

Adress: KG 544 St, Kacyiru, Kigali

Nödnummer: +250 58 88 88.

http://kfh.rw/

Baho International Hospital:

Adress; KG 9 Avenue 42 , Nyarutarama, Kigali

Tel:  +250 782 343 710

http://bahointernationalhospital.com/

Rwanda Military Hospital

Adress: KK 739 St., Kanombe, Kicukiro, Kigali

Tel: +250 252 58 64 20

http://rwandamilitaryhospital.rw/

Lokala lagar och sedvänjor

Rwandas försoningsprocess

Rwanda har alltsedan folkmordet mot tutsier 1994 genomgått omfattande försoningsprocesser. Många dömda för brott under folkmordet har avtjänat sina straff och lever i samhället sida vid sida med familjer på offersidan. Våldsamheter och hämndaktioner kopplat till folkmordet förekommer i väldigt liten utsträckning.

Den rwandiska försoningsprocessen och uppbyggnaden av landet har byggt på en medveten politik för att minimera skillnaderna mellan de olika grupperna. Etnisk tillhörighet registreras inte längre och det kan vara olagligt att definiera och prata om de olika grupperna på ett sätt som riskerar dela upp samhället. Det är bra för utländska besökare att känna till det rwandiska förhållningssättet till landets olika grupper och att visa en förståelse för känsligheterna som finns hos många i det rwandiska samhället vad gäller landets historia och händelserna 1994.

Det är inte olagligt att prata med rwandier om frågor kopplat till folkmordet men det är rekommenderat att vara medveten om den rwandiska försoningsprocessen och de sätt man väljer att hantera etnicitetsfrågorna i Rwanda.

Kwibuka

Under den särskilda minnesperioden Kwibuka, de hundra dagarna folkmordet pågick (7 april till 4 juli), uppmärksammas folkmordet och dess offer i minnesceremonier över landet. Under denna period finns också risk för ökade spänningar i samhället. Detta gäller särskilt under de första veckorna i april månad då många restauranger och barer inte spelar musik på kvällarna och en lugnare period infaller i nattlivet.

Klädkod

Det finns ingen formell klädkod i Rwanda, men rwandier är överlag propert klädda. Inför besök i t.ex. kyrkor och på minnesplatser kan shorts, linnen och korta kjolar uppfattas som olämpligt.

Förbud mot plastpåsar

I Rwanda är det av miljöskäl förbjudet med plastkassar. Det finns vakter på flygplatsen som tar hand om plastkassarna. Regeringen har även nyligen tagit beslut om att förbjuda engångsartiklar i plast.

Kontokort och betalningar

Allt fler ställen accepterar kontokort som betalningsmedel, och det finns bankomater på flygplatsen, på många ställen i Kigali samt i de större tätorterna. Fortfarande behöver man dock ofta kontanter vid resor i landet.

Umuganda

Den sista lördagen i varje månad genomförs den rwandiska traditionen ”Umuganda”, vilket är en förmiddag då alla rwandier är ålagda att arbeta med diverse samhällstjänster (städa skolgårdar, rensa väggrenar, bygga brunnar, m.m.) och får information om aktuella frågor från myndigheter. Under denna tid är de flesta affärer och restauranger stängda.

Car-free Day

I Kigali förekommer cirka två gånger i månaden en bilfri dag (vanligtvis söndagar). Detta innebär att en stor del av vägarna är avstängda under förmiddagen och diverse sportaktiviteter (work-outs, joggning, power-walking, m.m.) genomförs på vägarna och hälsostationer finns uppsatta för gratis hälsokontroller.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Rwanda anses vara ett av Afrikas säkraste länder. Det är dock ett fattigt land och viss kriminalitet förekommer i Kigali och resten av landet. Småstölder, inbrott och ficktjuveri förekommer och har ökat de senaste åren.  Väskryckningar från motorcykeltaxis förekommer. Detta och ficktjuveri är mest förekommande i områden där det rör sig mycket utlänningar.

Iaktta extra försiktighet efter mörkrets inbrott; militära zoner, checkpoints och andra övervakade områden kan vara svåra att se på grund av dålig skyltning och/eller dålig belysning.

Sedan ett antal år patrullerar beväpnad rwandisk militär och polis ett stort antal vägar i Rwanda (särskilt tätorterna) på eftermiddagen och kvällen.  Detta förekommer varje dag och ska därmed inte i sig tolkas som ett resultat av en förhöjd hotbild.

På grund av oroligheterna i Rwandas grannländer Demokratiska Republiken Kongo och Burundi bör försiktighet iakttas i gränsområdena, exempelvis i vulkanområdet, d.v.s. Virungabergen, och i Nyungweskogens gränsområden. Även om situationen i Rwanda anses vara stabilt och säkerhetsläget gott, uppmanar ambassaden svenska medborgare att besöka/resa i gränsområdena endast med kvalificerade resebolag och guider, iaktta försiktighet och följa nyhetsrapportering från regionen.

Den rwandiska armén har en ökad närvaro vid gränsområdena och särskilt i Nyungweskogen där många turister rör sig.     

Se också reseinformation från svenska ambassaden i Kinshasa (avseende DRK) samt från svenska ambassaden i Dar Es Salaam (avseende Burundi).

Svenskar uppmanas att kontinuerligt informera sig om säkerhetsläget i Rwanda via ambassadens hemsida och vara uppmärksamma på eventuella förändringar.

Trafiksäkerhet

Trafiken utgör sannolikt den största hälsorisken i Rwanda. Särskilt utsatta är de lokala motorcykeltaxis som trafikerar landets städer och byar. Ambassaden uppmuntrar till försiktighet med att färdas i motorfordon utanför Kigali efter mörkrets inbrott, då det är svårt att upptäcka alla fotgängare och cyklister längs med vägarna.

Resa i landet

Resor i landet görs enklast med bil. I landet gäller högertrafik.

Huvudvägarna och de flesta större vägar i Kigali är i gott skick, men en fyrhjulsdriven bil är att rekommendera. För resor efter mörkrets inbrott uppmanar ambassaden till att försiktighet iakttas.

Terrorism

Rwanda är inte ett land som förknippas med terrorism. Men globalt finns alltid en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. 

Allmänna råd till resenärer globalt är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom ambassadens reseråd.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Rwanda har en ambassad i Stockholm.

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Visumansökningar till Rwanda kan göras elektroniskt, information finns på Rwandas ambassads hemsida. Från och med 1 januari 2018 kan samtliga länder även ansöka om visering på plats (visa on arrival). Ansökan görs vid ankomsten till Rwanda och viseringen är giltig i 30 dagar.