• Svenska

Om utlandet Nya Zeeland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 11 nov 2020, 14.01

Aktuella händelser


Reseinformation Nya Zeeland

Nedan finner du information om vad som gäller för de olika stegen 1-4 i Nya Zeelands COVID-19 Alert Level System.

> Covid19 Information NZ

Lämna Nya Zeeland

Utländska resenärer i Nya Zeeland bör överväga att återvända till sitt hemland så snart som möjligt. För mer information för personer med tillfälligt visum som befinner sig i Nya Zeeland, besök den nya zeeländska regeringens officiella COVID-19 hemsida.

För information om transit genom Danmark, se danska polisens hemsida

För information om mellanlandning i Australien, se direktlänk nedan;

> Reseinformation Australien

Information om visum

Följande hemsida innehåller viktig information för dig som är i Nya Zeeland på ett permanent eller tidsbegränsat visum. Om du behöver ytterligare information, vänligen kontakta Immigration New Zealand som är den myndighet i Nya Zeeland som hanterar alla visumärenden.

Du får ej stanna i Nya Zeeland efter det att ditt visum gått ut. På hemsidan nedan finner du mer information om vad du kan göra om ditt visum har gått ut eller snart går ut.

> Immigration New Zealand - visas

Mellanlanda i Nya Zeeland

Nya Zeelands regering har ingått i transiteringsavtal med en rad länder för att göra det lättare för ländernas medborgare att komma hem. Information om vilka resenärer som kan mellanlanda i Nya Zeeland publiceras av Immigration New Zealand.

> Immigration NZ - info

> Immigration NZ - transit

Komma till Nya Zeeland

Nya Zeelands gräns är stängd för de flesta resenärer och inresor är strikt kontrollerade. Alla inresande testas för COVID-19 och 14-dagars karantän är obligatorisk. Nya zeeländska medborgare, permanent bosatta och personer med giltiga inresetillstånd som återvänder till Nya Zeeland, behöver inte godkännande från Immigration New Zealand före avresa. 

> Immigration NZ - plan your travel

> Immigration NZ - update

> immigration NZ - border closures

 Användbara länkar

Viktig information om COVID-19 i Nya Zeeland finner du nedan;

> NZ Government

> NZ Health

> NZ Immigration

Allmänna säkerhetsläget

Terrorism

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Ytterligare information finns hos New Zealand Security Intelligence Service.

Naturförhållanden och katastrofer

Det råder milt tempererat havsklimat med små temperaturväxlingar och riklig nederbörd. Väderförhållanden kan skifta snabbt i vissa områden och hårt väder kan uppkomma. Vintrarna är relativt milda men i bergstrakter samt på Sydön  kan temperaturen under vintertid ofta sjunka under noll grader. För rådande väderförhållanden och aktuella varningar se Nya Zeelands meteorologiska institut: New Zealand Met Service

In- och utresebestämmelser

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Visum

Svenska medborgare som ska resa till Nya Zeeland måste från och med 1 oktober 2019 ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Ett NZeTA är giltigt i 2 år för flera inresor. Det rekommenderas att ansöka om ett NZeTA i god tid före avresa, det kan ta upp till 72 timmar att få det godkänt.
Du behöver inte ansöka om ett NZeTA om du redan har ett giltigt nyazeeländskt visum. 
För mer information om NZeTA läs på Nya Zeelands immigrationsmyndighet:  https://www.immigration.govt.nz/about-us/what-we-do/our-strategies-and-projects/eta-new-requirements

 

För information om uppehålls- och arbetstillstånd för Nya Zeeland, se Immigration New Zealand.

Passets giltighetstid

För inresa till landet behövs ett pass med en giltighetstid av minst tre månader efter den dag du har för avsikt att lämna Nya Zeeland. Dock kräver flera länder på vägen till och från Nya Zeeland en längre giltighetstid på pass, oftast minst sex månader. Kontrollera därför alltid passets giltighetstid samt var du ska mellanlanda på vägen till eller från Nya Zeeland och vilka regler som gäller för dessa länder.

Inför resan bör du noga kontrollera att passet är helt och att det är giltigt en längre tid. Då det inte finns någon svensk ambassad i Nya Zeeland går det inte att ansöka om ett nytt ordinarie pass.  Det går att ansöka om provisoriskt pass vid honorärkonsulatet i Wellington. Om du förlorar passet bör du kontakta polisen i Nya Zeeland och svenska honorärkonsulatet i Auckland eller Wellington eller en svensk ambassad för att spärra det.

Svenska provisoriska pass godtas för inresa i Nya Zeeland.

Tullbestämmelser

Nya Zeeland har mycket strikta införselregler för en mängd olika varor och personliga tillhörigheter. Det är upp till resenären att själv kontrollera vad som är tillåtet att föra in i landet samt kontrollera vad som måste deklareras. För mer information, se New Zealand Customs Service

Hälso- och sjukvård

För ytterligare information läs gärna vidare på 1177 Vårdguiden Nya Zeeland.

2019-09-09
Nya Zeeländska myndigheter uppmanar alla besökare till Auckland att vaccinera sig mot mässlingen före besök. Detta med anledning av ett större utbrott som just nu pågår. 

> Läs mer - Ministry of Health

Lokala lagar och sedvänjor

Straffbestämmelser

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och även mindre innehav kan resultera i fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och innehav av olaglig substans  kan resultera i fängelsestraff och utvisning.

Det allmänna nödnumret är 111 och omfattar polis, brandkår, ambulans och räddningstjänst.

Trafiksäkerhet

Svenskt körkort tillsammans med ett internationellt körkort, eller annan auktoriserad översättning till engelska, gäller upp till ett år efter ankomst till Nya Zeeland. Därefter måste man ansöka om ett nya zeeländskt körkort. Notera att svenskt körkort ska vara översatt till engelska.

Se vidare:
Att köra bil i Nya Zeeland
Motormännens hemsida
AA Nya Zeeland

Försäkingsskydd

Övriga upplysningar

Det är möjligt att skicka ett textmeddelande (SMS) till 7233 för att lämna ett färdmeddelande. Det kan röra sig om resan hem eller en sen kväll ute, semester inom landet, promenad eller annat. Syfte med databasen är att underlätta lokaliseringen av resande. Läs mer på Telecom New Zealand

Polisen och turistmyndigheten rekommenderar också att resenärer till mer svårtillgängliga områden rapporterar in en färdplan till en närliggande turistbyrå eller anhöriga.

Resa i landet