Meny
  • Svenska

Om utlandet Nya Zeeland

Ambassadens reseinformation

03 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här
Senast uppdaterad 04 apr 2020, 10.47

Aktuella händelser

Utlandsresor – avrådan för alla länder förlängs fram till den 15 juni 2020

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020.

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.

Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

2020-04-02

Lättnad i bestämmelserna för inrikes resor i Nya Zeeland för resande till utlandet. Möjlighet finns nu för utländska medborgare att resa inrikes till Auckland eller Christchurch för att kunna flyga hem. Viktig information nedan;

https://covid19.govt.nz/help-and-advice/for-travellers/domestic-travel/

 

2020-04-01   

Transitering genom Australien är sedan 26 mars inte möjligt. Om ni behöver resa genom Australien efter den tidpunkten måste ni ansöka om ett undantag via Department of Home Affairs, https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/departmental-forms/online-forms/covid19-enquiry-form. När du har ansökt om undantag, maila följande information till ambassaden: Namn, Personnummer, Passnummer och giltighetstid, Flygtider och Referensnumret som fås vid ansökan. Email: ambassaden.canberra@gov.se.

2020-03-31

Vi vill påminna om att det finns platser på Qatar Airways flyg från Auckland till Sverige de kommande två veckorna. 


2020-03-30 - Nya Zeeland har infört Alert Level 4


Läs vad som gäller för resor inom och till/från Nya Zeeland på NZ Government's hemsida;

> NZ Government

2020-03-27 - Uppdatering om visering och boende

Resenärer som har visum som går ut innan 1 april och inte hinner lämna Nya Zeeland dessförinnan måste ansöka om en förlängning, man får därefter automatiskt ett tillfällig visum tills ansökan är godkänd. Ansökan om förlängning skall göras via https://www.immigration.govt.nz

Resenärer som har visum som går ut efter mellan 1 april och 9 juli 2020 kommer att få automatisk förlängning till i slutet av september. Bekräftelse på förlängningar kommer att skickas ut via epost.

Information angående boende och självkarantän för internationella resenärer i NZ återfinns i denna länk; 

https://covid19.govt.nz/help-and-advice/for-travellers/international-travel


2020-03-26

Transit genom Nya Zeeland är inte längre möjligt.

2020-03-25 - Uppdatering angående flighter till Sverige

Vi förstår hur påfrestande situationen är för många svenska resenärer i Australien, Nya Zeeland och Stilla havet. Vi är medvetna om att det finns många svenskar i regionen utan flygbokningar hem.

Tillsammans med övriga EU-medlemsstater och med EU-delegationerna i Canberra och Wellington arbetar vi med att upplysa flygbolag som trafikerar Australien och Nya Zeeland om att det finns många EU-medborgare som vill flyga hem till Europa. Qatar Airways flyger fortsatt och vi uppmanar er att snarast undersöka möjligheten att köpa en flygbiljett med dem, till exempel via deras hemsida (koden travelhome kan ge rabatt för avgångar fram till 15 april).    
> Qatar Airways

Det kan även finnas möjligheter med andra flygbolag. Kom ihåg när transit ska göras genom andra länder att ta reda på vilka villkor som gäller.  

Uppdatering 19 mars 2020 - från och med kl 23.59 den 19 mars införde Nya Zeeland inreseförbud för alla utlänningar, undantag nya zeeländska medborgare och permanent bosatta i Nya Zeeland. 

> Ministry of Health NZ  - border controls

Uppdatering 15 mars 2020 - från och med i dag har Nya Zeeland infört temporära karantänbestämmelser för samtliga inresande till Nya Zeeland. 

Se information nedan:
> Ministry of Health 


> Utlandsresor - avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.  I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer nedan:
> Swedenabroad global reseinformation

> COVID-19

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. Det största antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset har konstaterats i Kina även om fall rapporteras från ett antal länder, inklusive Nya Zeeland.

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. För uppdaterad information om utbrottet, vänligen se

> Folkhälsomyndigheten

Information om viruset från Nya Zeeländska myndigheter finns här;

> Ministry of Health

Vänligen ta kontakt med Immigration New Zealand ifall ert visum håller på att löpa ut. Ni måste ansöka om en förlängning online. (Ett NZETA i Nya Zeeland ger inte ett visum på två år, utan är enbart ett inresevisum. Ansökan måste göras om ett förlängt turistvisum.)  För senaste information om inresebestämmelser för Nya Zeeland, se 

> New Zealand Immigration

Allmänna säkerhetsläget

Terrorism

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Ytterligare information finns hos New Zealand Security Intelligence Service.

Naturförhållanden och katastrofer

Det råder milt tempererat havsklimat med små temperaturväxlingar och riklig nederbörd. Väderförhållanden kan skifta snabbt i vissa områden och hårt väder kan uppkomma. Vintrarna är relativt milda men i bergstrakter samt på Sydön  kan temperaturen under vintertid ofta sjunka under noll grader. För rådande väderförhållanden och aktuella varningar se Nya Zeelands meteorologiska institut: New Zealand Met Service

In- och utresebestämmelser

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Visum

Svenska medborgare som ska resa till Nya Zeeland måste från och med 1 oktober 2019 ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Ett NZeTA är giltigt i 2 år för flera inresor. Det rekommenderas att ansöka om ett NZeTA i god tid före avresa, det kan ta upp till 72 timmar att få det godkänt.
Du behöver inte ansöka om ett NZeTA om du redan har ett giltigt nyazeeländskt visum. 
För mer information om NZeTA läs på Nya Zeelands immigrationsmyndighet:  https://www.immigration.govt.nz/about-us/what-we-do/our-strategies-and-projects/eta-new-requirements

 

För information om uppehålls- och arbetstillstånd för Nya Zeeland, se Immigration New Zealand.

Passets giltighetstid

För inresa till landet behövs ett pass med en giltighetstid av minst tre månader efter den dag du har för avsikt att lämna Nya Zeeland. Dock kräver flera länder på vägen till och från Nya Zeeland en längre giltighetstid på pass, oftast minst sex månader. Kontrollera därför alltid passets giltighetstid samt var du ska mellanlanda på vägen till eller från Nya Zeeland och vilka regler som gäller för dessa länder.

Inför resan bör du noga kontrollera att passet är helt och att det är giltigt en längre tid. Då det inte finns någon svensk ambassad i Nya Zeeland går det inte att ansöka om ett nytt ordinarie pass.  Det går att ansöka om provisoriskt pass vid honorärkonsulatet i Wellington. Om du förlorar passet bör du kontakta polisen i Nya Zeeland och svenska honorärkonsulatet i Auckland eller Wellington eller en svensk ambassad för att spärra det.

Svenska provisoriska pass godtas för inresa i Nya Zeeland.

Tullbestämmelser

Nya Zeeland har mycket strikta införselregler för en mängd olika varor och personliga tillhörigheter. Det är upp till resenären att själv kontrollera vad som är tillåtet att föra in i landet samt kontrollera vad som måste deklareras. För mer information, se New Zealand Customs Service

Hälso- och sjukvård

För ytterligare information läs gärna vidare på 1177 Vårdguiden Nya Zeeland.

2019-09-09
Nya Zeeländska myndigheter uppmanar alla besökare till Auckland att vaccinera sig mot mässlingen före besök. Detta med anledning av ett större utbrott som just nu pågår. 

> Läs mer - Ministry of Health

Lokala lagar och sedvänjor

Straffbestämmelser

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och även mindre innehav kan resultera i fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och innehav av olaglig substans  kan resultera i fängelsestraff och utvisning.

Det allmänna nödnumret är 111 och omfattar polis, brandkår, ambulans och räddningstjänst.

Trafiksäkerhet

Svenskt körkort tillsammans med ett internationellt körkort, eller annan auktoriserad översättning till engelska, gäller upp till ett år efter ankomst till Nya Zeeland. Därefter måste man ansöka om ett nya zeeländskt körkort. Notera att svenskt körkort ska vara översatt till engelska.

Se vidare:
Att köra bil i Nya Zeeland
Motormännens hemsida
AA Nya Zeeland

Försäkingsskydd

Övriga upplysningar

Det är möjligt att skicka ett textmeddelande (SMS) till 7233 för att lämna ett färdmeddelande. Det kan röra sig om resan hem eller en sen kväll ute, semester inom landet, promenad eller annat. Syfte med databasen är att underlätta lokaliseringen av resande. Läs mer på Telecom New Zealand

Polisen och turistmyndigheten rekommenderar också att resenärer till mer svårtillgängliga områden rapporterar in en färdplan till en närliggande turistbyrå eller anhöriga.

Resa i landet