• Svenska

Om utlandet Nya Zeeland

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 08 maj 2024, 11.04

Aktuella händelser

Allmänna säkerhetsläget

Nya Zeeland är ett säkert land att vistas i. Ambassaden uppmanar dock svenskar i Nya Zeeland att hålla sig väl underrättade om utvecklingen i landet och regionen.

För generell information om säkerhet i Nya Zeeland, besök hemsidorna nedan.

Keeping Safe & Law-Abiding in New Zealand | New Zealand Now

Health and Safety | 100% Pure New Zealand (newzealand.com)

Notera att utanför storstäderna i Nya Zeeland är det vanligt att mobiltelefontäckning saknas. Om du ska resa utanför storstäderna, kom ihåg att tala om för anhöriga hemma i Sverige att det kan vara svårt att nå dig på mobiltelefon under en tid. Sveriges ambassad i Canberra och honorärkonsulaten i Nya Zeeland får ofta samtal från anhöriga i Sverige som är oroliga när de ej får kontakt med anhöriga eller vänner.

Terrorism

För generell information från Sveriges regering om terrorism och hot utomlands, besök hemsidan nedan.

Terrorism och hot utomlands - Regeringen.se

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i Nya Zeeland att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

För information om nationell säkerhet och aktuell terrorhotnivå i Nya Zeeland, besök hemsidan nedan.

National security | Department of the Prime Minister and Cabinet (DPMC)

Naturförhållanden och katastrofer

Nya Zeeland befinner sig i ett jordbävningsområde. Myndigheternas anvisningar i fall av jordbävning och naturkatastrof bör noga följas.

Det råder milt tempererat havsklimat med små temperaturväxlingar och riklig nederbörd. Väderförhållanden kan skifta snabbt i vissa områden och hårt väder kan uppkomma. Vintrarna är relativt milda men i bergstrakter samt på Sydön  kan temperaturen under vintertid ofta sjunka under noll grader. För rådande väderförhållanden och aktuella varningar se Nya Zeelands meteorologiska institut: New Zealand Met Service

In- och utresebestämmelser

Svenska utlandsmyndigheter och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders in- och utresebestämmelser. Kontrollera aktuella bestämmelser med landets egna myndigheter, och tänk på att regler kring in- och utresa kan ändras med kort varsel. Ärenden gällande in- och utresa samt viseringar för Nya Zeeland hanteras av den nyzeeländska myndigheten Immigration New Zealand.

För information om de generella krav som gäller för inresa och vid ankomst till Nya Zeeland, besök hemsidan nedan.

Your journey to New Zealand | Immigration New Zealand

Visum

Vid resa till Nya Zeeland behöver svenska medborgare ha ett giltigt visum. Vid besök till Nya Zeeland är svenska medborgare undantagna från kravet på visum, men behöver istället ett giltigt NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Personer med visum för bosättning i Nya Zeeland (resident visa), måste ha giltiga resevillkor. 

För information om visum för Nya Zeeland och NZeTA, inklusive en guide för hjälp att hitta ett inresetillstånd som passar din situation, besök hemsidan nedan.

Immigration New Zealand

För svar på vanliga frågor om visum för Nya Zeeland, kontaktinformation till Immigration New Zealand vid behov av ytterligare hjälp, samt information om att söka råd från en tredje part i nyzeeländska migrationsfrågor, besök hemsidorna nedan.

Knowledge base articles | Immigration New Zealand
Contact us | Immigration New Zealand
Find immigration advice | Immigration New Zealand

Resehandling och flygbiljett

Vid resa till Nya Zeeland behöver personer som är bosatta i landet ha en giltig resehandling, någon minsta giltighetstid krävs ej. Besökare till Nya Zeeland behöver ha en resehandling som är giltig i minst tre månader efter planerad avresa. Det är ej möjligt att ansöka om ett nytt ordinarie svenskt pass i Nya Zeeland, därför rekommenderas svenska besökare överstiga minsta giltighetstid på resehandlingen med god marginal.

Svenska provisoriska pass godtas för inresa i Nya Zeeland, tänk dock på att kontrollera att denna typ av resehandling även godtas i länder där du mellanlandar.

Notera att många länder kräver att en resehandling är giltig under en längre tid efter utresa, ofta minst sex månader, detta kan gälla även om resenären endast är i landet för mellanlandning. För mer information, kontakta ditt flygbolag eller myndigheterna för de länder i vilka du kommer att mellanlanda på väg till och från Nya Zeeland.

Vid resa till Nya Zeeland behöver personer som är bosatta i landet ingen returbiljett, detsamma gäller personer som beviljats vissa typer av visum. Besökare till Nya Zeeland måste vid inresa ha en returresa bokad och betald, alternativt, kunna uppvisa bevis på bokad och betald vidare resa efter den planerade vistelsen i landet.

För information om krav på resehandlingar och flygbiljett vid resa till Nya Zeeland, besök hemsidorna nedan. 

Is my passport acceptable for travel to New Zealand? | Immigration New Zealand
Can I enter New Zealand on a one-way ticket? | Immigration New Zealand

Tullbestämmelser

Nya Zeeland har mycket strikta införselregler för en mängd olika varor och personliga tillhörigheter. Det är upp till resenären att kontrollera vad som är och inte är tillåtet att föra in i landet, samt vilka varor och personliga tillhörigheter som måste deklareras. 

För information om införselregler gällande bland annat mat, växter, animaliska produkter, föremål, mediciner, samt husdjur, besök hemsidan nedan.

What you can and cannot bring with you into New Zealand | New Zealand Government (www.govt.nz)

Resa från Nya Zeeland

För reseinformation från Nya Zeelands regering för personer som är bosatta i Nya Zeeland och planerar att resa utomlands, besök hemsidan nedan.

Home | SafeTravel

Om du har ett visum för bosättning i Nya Zeeland (resident visa) och planerar att tillfälligt resa utomlands, kontrollera innan avresa att du har giltiga resevillkor.

Extending the travel conditions of a resident visa | Immigration New Zealand

Hälso- och sjukvård

För information om att söka sjukvård vid resa utomlands, besök hemsidorna nedan.  

Sjukdom och vård utomlands - Krisinformation.se

Vård vid resa utomlands - 1177 Vårdguiden

Försäkringskassan - få vård utomlands

Vaccinationer

För information om vaccinationer inför utlandsresor, besök hemsidorna nedan.

Vacciner A-Ö — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Hälsovarningar

För information om aktuella hälsovarningar i Nya Zeeland, besök hemsidan nedan. 

Health Warnings | Ngā whakatūpatotanga | Toi Te Ora Public Health

Sjukvårdssystem

För information om Nya Zeelands sjukvårdssystem, vem som kan få sjukvård, med mera, besök hemsidorna nedan. Att ha en egen reseförsäkring och/eller sjuk- och olycksfallsförsäkring rekommenderas.

New Zealand Healthcare System | New Zealand Now
Paying for Healthcare in New Zealand | New Zealand Now
Ministry of Health NZ

Hemförsäkringens reseskydd

I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring/reseskydd, detta gäller oftast för resor på upp till 45 dagar. För information om det reseskydd som erbjuds med din hemförsäkring, kontakta ditt försäkringsbolag.

För generell information om hemförsäkringens reseskydd, besök hemsidan nedan.

Hemförsäkringens reseskydd | Konsumenternas

Lokala lagar och sedvänjor

Straffbestämmelser

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och även mindre innehav kan resultera i fängelsestraff.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Generellt är den personliga säkerheten god. Iaktta normal försiktighet.

Nya Zeeland tillämpar en mycket strikt narkotikalagstiftning och innehav av olaglig substans  kan resultera i fängelsestraff och utvisning.

Det allmänna nödnumret är 111 och omfattar polis, brandkår, ambulans och räddningstjänst.

Trafiksäkerhet

I Nya Zeeland råder vänstertrafik.

Svenskt körkort tillsammans med ett internationellt körkort, eller annan auktoriserad översättning till engelska, gäller upp till ett år efter ankomst till Nya Zeeland. Därefter måste man ansöka om ett nya zeeländskt körkort. Notera att svenskt körkort ska vara översatt till engelska.

Se vidare:
Att köra bil i Nya Zeeland
Motormännens hemsida
AA Nya Zeeland

Kontakta oss

Sveriges utlandsmyndighet för Nya Zeeland är Sveriges ambassad i Canberra, Australien. För kontaktinformation, besök hemsidan nedan.

Kontakt - Sweden Abroad

 

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023