• Svenska

Om utlandet Mauritius

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 16 jan 2024, 16.50

Aktuella händelser

Cyclonvarning 15-17 januari 2024 - Orkanen BELAL 24

Mauritius ska ha utfärdat den högsta graden av varning för cyklon under tisdagen. Cyclonen har varit rödklassad av GDACS vilket är den högsta på skalan. Orkanen befinner sig nu i kategori två på den femgradiga skalan och den tropiska stormen befinner sig för närvarande över Indiska oceanen i närheten av Mauritius.  Följ lokala nyheter och myndigheters instruktioner, samt iaktta stor försiktighet vid resor.

För löpande information om cyclonen BELAL- 24 se följande länk till GDACS.

Vi uppmanar samtliga svenskar som befinner sig i Mauritius att kontrollera reseförsäkring, registrera sig på svensklistan och att ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Ambassaden uppmanar även svenskar som inte längre befinner sig i Mauritius att avregistrera sig från svensklistan så snart som möjligt.

Sverige har ingen ambassad på Mauritius utan företräds av ett honorärkonsulat i Port Louis och Sveriges ambassad i Harare, Zimbabwe.

Sveriges honorärkonsulat Taylor Smith & Co Ltd Aqualia Building, Old Quay D Road Port Louis Mauritius

Telefon: +230 206 32 03 Fax: +230 240 28 84 E-post: swedishconsulate@taylorsmith.mu

Ambassaden (i Harare, Zimbabwe) är öppen för allmänheten som vanligt mellan kl. 09.00-11.00 och kan nås på telefon +263 (0) 24 2 302 636/7 samt e-mail: ambassaden.harare@gov.se

Information om coronaviruset och situationen i Mauritius

Svenska resenärer kan vända sig till franska ambassaden i Mauritius vid frågor om flyg till Europa eller andra konsulära frågor. Kontakuppgifter: +230 20 20 100 samt e-mail: consulat.port-louis-amba@diplomatie.gouv.fr. Lämna personuppgifter (nationalitet, för- och efternamn, födelsedatum, passnummer) och kontaktuppgifter. Notera att arbetsspråken på franska ambassaden är engelska och franska. 

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

För mer information om Mauritius besök: http://www.govmu.org/english/news/Pages/default.aspx, där kan ni läsa senaste uppdatering från regeringen samt Maurotius Now: Mauritius travel restrictions Covid │ Holidays to Mauritius │ Mauritius Now, den officiella sidan för turism.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Frågor och svar om nytt coronavirus 

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s  och Världshälsoorganisationen (WHO).

Cyklonsäsong

Cyklonsäsongen i Mauritius pågår vanligtvis från november till maj. Cykloner kan medföra stora skador på infrastruktur och bebyggelse. Ansvarig myndighet, Metservice på Mauritius, har ett välutvecklat varningssystem. Läs mer och följ cyklonen här.

Allmänna säkerhetsläget

Mauritius är generellt sett ett säkert land att besöka. 

De flesta resor avlöper utan några incidenter. Väskstölder och andra småbrott är vanliga och sedvanlig försiktighet bör iakttas. Det är viktigt att förvara resehandlingar, pass, kredit- och betalkort, pengar samt mobiltelefoner på ett säkert ställe.

Den främsta säkerhetsrisken på Mauritius är trafiken. Försiktighet bör tillvaratas i trafiken särskilt efter mörkrets inbrott.

Terrorism

Risken för terrordåd i Mauritius bedöms för närvarande vara låg.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om terrorism och turism
http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/

Naturförhållanden och katastrofer

Cyklonsäsongen pågår vanligtvis från november till maj. Cykloner kan medföra stora skador på infrastruktur och bebyggelse. Ansvarig myndighet, Metservice på Mauritius, har ett välutvecklat varningssystem.

http://metservice.intnet.mu/cyclone-bulletin-english-mauritius.php

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. 

Enligt gällande regler kan svenska medborgare stanna upp till 90 dagar utan visum. Resenärer rekommenderas att innan avresa kontakta Mauritius ambassad för att få uppdaterade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser.

High Commission of the Republic of Mauritius 32/33 Elvaston Place London SW7 5NW United Kingdom

Tel: +44 207 581 0294/ 0295
E-Mail: londonhc@govmu.org

Lokala lagar och sedvänjor

Den lokala valutan är Mauritian Rupee (Rs.) Kreditkort är normalt accepterat av banker och de flesta hotell, restauranger och turistaffärer.

Creole och franska är huvudspråken på Mauritius. De flesta talar även engelska flytande.

För mer utförlig information se http://www.mauritius.net/general_info/index.php

Kriminalitet och personlig säkerhet

Våldsbrott och rån är ovanligt. Rån kan dock förekomma och man ska undvika att bära stora summor av kontanter eller andra väredsaker. Efter mörkrets inbrott bör man undvika att röra sig i obekanta områden särskilt i affärsdistrikten i Port Louis.

Trafiksäkerhet

På Mauritius är det vänstertrafik. Den främsta säkerhetsrisken på Mauritius är trafiken och försiktighet bör iakttas särskilt efter mörkrets inbrott.

Hälso- och sjukvård

Bra privat sjukvård finns att tillgå på Mauritius; allvarligare skador eller sjukdomsfall kan kräva evakuering till Sydafrika. Därför uppmanas resenärer att ha komplett rese- och sjukförsäkring som även täcker sjuktransport. Kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resa till Mauritius.

Övriga upplysningar

Sverige har ingen ambassad på Mauritius utan företräds av ett honorärkonsulat i Port Louis och Sveriges ambassad i Harare, Zimbabwe.

Sveriges honorärkonsulat Taylor Smith & Co Ltd Aqualia Building, Old Quay D Road Port Louis Mauritius

Telefon: +230 206 32 03 Fax: +230 240 28 84 E-post: swedishconsulate@taylorsmith.mu

Sveriges ambassad 32 Aberdeen Road Avondale Harare
Tel: +263 (0)24 2302 636 E-post: ambassaden.harare@gov.se 

Resa i landet

Det är viktigt att ha komplett rese- och sjukförsäkring som även täcker sjuktransport.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer