• Svenska

Om utlandet Marocko

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 25 apr 2024, 14.25

Aktuella händelser

Jordbävning sydväst om Marrakech

En kraftig jordbävning med magnitud på ca 6.8 ägde den 8 september 2023 rum sydväst om Marrakech. Ambassader råder svenskar att följa lokala myndigeters råd och anvisningar vid eventuella händelser av samma slag.  

Lokala nödnummer vid dessa fall.

Information med anledning av koranbränningar

Koranbränningarna i Stockholm har väckt viss uppmärksamhet i Marocko. Ambassaden har inte information om några hot riktade mot svenskar till följd av händelserna.

Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i vissa länder och flera saker tyder på att hotbilden mot svenska intressen utomlands har ökat. Generellt bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige, i ljuset av utvecklingen, iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.

Mer om ambassadens rekommendation finns att läsa under reseinformation Marocko.

Allmänna säkerhetsläget

Alla länder i Nordafrika-regionen förblir sårbara för attacker från transnationella terroristorganisationer eller individer som inspireras av extremistiska ideologier. Myndigheterna i Marocko arbetar aktivt för att stävja och stoppa terrorangrepp. I de större städerna och i turistorterna är offentliga platser såsom flygplatser, tågstationer, köpcentra, torg och utländska intressen hårt bevakade.

Även om Marocko präglas av ett relativt lugn och stabilitet förblir brottsligheten ett allvarligt problem, särskilt i större städer och turistområden. Två utländska turister attackerades i januari 2021 i Agadir-området. Ett av offren avled till följd av skadorna.

Marocko har generellt en tradition av demonstrationer och s.k. "sit-in"-protester. Större demonstrationer förekommer, men flertalet är lokala och äger rum och upplöses fredligt. Syftet med protesterna varierar mellan allmänt missnöje med politiska beslut till mer individuella krav som för att få ett jobb eller att någon anses ha blivit illa behandlad av rättsväsende eller polis. 

Som underliggande säkerhetsproblem i det marockanska samhället kan konstateras att de sociala klyftorna är stora med utbredd fattigdom, analfabetism och arbetslöshet. 

Marockos relation med Algeriet är fortsatt spänd och framförallt frågan om Västsahara utgör en källa till konflikt. Landgränsen mellan de två länderna är stängd sedan 1994 och diplomatiska förbindelser avbröts år 2021.

Den stora mängden flyktingar från södra Afrika som vill passera Marocko på väg mot Europa sätter stor press på de marockanska myndigheterna. Smuggling av människor, droger och vapen är ett ökande regionalt problem som berör även Marocko.

Utvecklingen i Nordafrika och konflikterna i Mellanöstern har en resonansbotten i Marocko som även fortsatt kan ge upphov till demonstrationer och protester.

Resanden till Marocko uppmärksammas på att försiktighet bör iakttas. Det är lämpligt att undvika folksamlingar. Följ lokala och internationella nyheter regelbundet.

Enligt det nordiska representationsarrangemanget ansvarar Sverige vid en eventuell konsulär kris även för isländska medborgare i Marocko.

Terrorism

Sedan 2001 har flera terroristdåd utförts på marockansk mark. I slutet av 2018 mördades en dansk och en norsk medborgare av en grupp som uttryckt sitt stöd till IS. Fram till ovannämnda händelse var det senaste dådet ett bombattentat 2011 som genomfördes mot en restaurang på det populära Jaama El Fna-torget i Marrakech. 18 personer dog, i huvudsak utländska turister, och ett tjugotal skadades. Misstänkta attentatsmän greps och dömdes sedan i början av 2012. Tidigare dåd utfördes främst 2003 och 2007, då i Casablanca.

Från och med hösten 2014 höjdes beredskapen mot terrorhoten med anledning av Daesh krigföring i Irak och Syrien. Säkerheten skärptes ytterligare efter terrorattackerna i Europa 2015–2016. Så kallade celler med jihadister avslöjas ofta.

Marockanska myndigheters säkerhetsorgan följer säkerhetsläget noggrant och har de senaste åren enligt uppgift avslöjat nätverk bestående av personer som i vissa fall har planlagt attentat mot institutioner i Marocko. Antalet avslöjanden har ökat. Under senare år har också många celler som rekryterar och utbildar för jihad i andra länder i regionen avslöjats.

Råd till svenska resenärer
Försiktighet rekommenderas vid turistattraktioner och demonstrationer bör undvikas. Ambassaden uppmanar besökare i landet att vara uppmärksamma, undvika folksamlingar och att följa lokala och internationella nyheter regelbundet.

Naturförhållanden och katastrofer

Marocko befinner sig i en seismiskt aktiv zon och har drabbats av ett antal jordskalv. Den senaste av större magnitud inträffade i början av 2004 kring Al Hoceima i nordöstra delen av landet. I händelse av en jordbävning bör man, om man befinner sig inomhus, försöka avlägsna sig från fönster och ytterväggar, liksom stora möbler och lampor som kan falla. I stället bör man söka skydd under ett stadigt bord eller ställa sig i en dörröppning. Är man utomhus ska man försöka ta sig till en öppen plats, inte alltför nära träd eller stolpar som kan tänkas falla. Befinner man sig i en bil bör man stanna bilen vid sidan av vägen och vänta till skalvet avtagit. Större jordskalv följs vanligen av ett eller flera efterskalv.

Vädret är ett behagligt medelhavsklimat, på vintern dock präglat av fuktigheten från Atlanten och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. En vacker solig dag kan bli mycket sval efter att solen gått ner. Vädret kan slå om snabbt framförallt i bergen där plötsliga temperaturfall, dimbankar eller kraftig nederbörd kan skapa problem. Kraftig nederbörd kan orsaka stora översvämningar i Marocko. Svenskar som avser besöka otillgängliga områden uppmanas att iaktta försiktighet och hålla sig uppdaterade om väderförhållanden samt följa rekommendationer från lokala myndigheter.

Även i ökenområden kan till synes torrlagda flodbäddar snabbt fyllas med vatten, med drunkningsfall som följd. Man bör aldrig slå läger/övernatta i campingbil i en torrlagd flodbädd av detta skäl. Framförallt vandrare, men också bilister, bör noga ta del av väderrapporterna, ha en tillförlitlig guide och i den mån det är möjligt hålla sig till områden som täcks av mobilnätet.

Stränderna är i regel oövervakade och utan livvakter. Undervattensströmmar och höga vågor gör det riskabelt att bada utmed långa kuststräckor. Undvik att bada på andra ställen än vid välkända stränder, bada inte ensam och simma inte långt ut från stranden. Vid surfing rekommenderas en surfguide. Det finns ett flertal surfskolor med hemsidor.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med Marockos egna myndigheter, såsom deras ambassad i Stockholm. Marockanska utrikesministeriets hemsida ger information om gällande inresebestämmelser. 

Svenska medborgare behöver ingen visering för inresa till Marocko (däremot behöver marockanska medborgare visum för inresa till Sverige) och kan vistas i landet i upp till 90 dagar. Vid inresan stämplas passet och förses med ett nummer, som ska anges bl.a. när man checkar in på hotell. Utan sådana stämplar anses man vistas illegalt i landet. Den som vill stanna längre än 90 dagar måste söka om förlängning i max ytterligare 90 dagar hos marockanska myndigheter. För längre vistelse än så krävs uppehållstillstånd. 

OBS! För journalister och fotografer som besöker Marocko i jobbet krävs tillstånd.

Provisoriska pass

Provisoriska pass accepteras inte vid inresa till Marocko. För mer information om inresebestämmelser, vänligen kontakta marockanska myndigheter.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvård är av varierande kvalitet. På landsbygden finns sällan större faciliteter medan städerna ofta har fullgoda alternativ.

Ingen vaccinering är obligatorisk, men skydd mot hepatit A och B, tyfoid samt kolera rekommenderas. Bäst råd ges av din vaccinationscentral. Många svenska vaccinationscentraler har utmärkta specifika vaccinationsråd för respektive land på hemsidan. Se till att din sjukförsäkring är aktuell och att du har ett intyg från ditt försäkringsbolag på engelska (finns ofta längst bak i försäkringsbrevet).

Kranvattnet är drickbart, men mineralvatten på flaska rekommenderas. Tvätta frukt och grönsaker.

Rabies förekommer i Marocko. Undvik kontakt med vilda katter och hundar. Läs mer om rabies hos Folkhälsomyndigheten här.

Ebolautbredningen har avstannat och enligt Världshälsoorganisationen är läget under kontroll. Ebolaepidemin i Västafrika har dock lett till ökad försiktighet från grannstaterna. Inga ebolafall har konstaterats i Marocko, men myndigheterna har fortsatt höjt sjukvårdsberedskapen vid gränserna. För mer information om ebola se länk till folkhälsomyndigheten.

Lokala lagar och sedvänjor

Marocko är av tradition ett tolerant land, men det kan finnas skäl att undvika en klädsel som visar alltför mycket hud. T.ex. bör kjol och shorts räcka till knäet, både för kvinnor och män. Alkohol får inte drickas på öppen plats men serveras på vissa restauranger. Under fastemånaden Ramadan bör man undvika att äta, dricka (även vatten) och röka under dagtid på öppen plats.

Tänk på att undvika fotografering av poliser/säkerhetspersonal och/eller offentliga byggnader. Det är inte tillåtet och kan leda till påföljder.

I samtal med marockaner bör försiktighet iakttas med vad som kan uppfattas som kritik mot islam, Marockos överhöghet över Västsahara eller det marockanska kungahuset. Moskéer är med få undantag inte tillgängliga för icke-muslimer. Det är förbjudet att försöka omvända muslimer till andra religioner, det är inte heller tillåtet att föra in biblar eller andra religiösa skrifter på arabiska.

Att vara HBTQ-person är inte olagligt i Marocko, däremot är homosexuella handlingar det (upp till tre års fängelse), likaså heterosexuella utomäktenskapliga relationer (upp till ett års fängelse). Acceptansen för HBTQ-personer i Marocko varierar, men kan väntas vara högre i turisttäta områden. Att visa fysiska ömhetsbetygelser på öppen plats är inte sedvana i Marocko, utan anses osedligt. Det är relevant att ta hänsyn till lokala seder och bruk.

Ramadan

Under den muslimska fastemånaden Ramadan gäller särskilda sedvänjor som påverkar även utlänningar. Det är inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedgång, dvs. under den tid då muslimer fastar. Flertalet restauranger har stängt dagtid under denna period. Hotellens restauranger håller normalt öppet, men ingångarna döljs i regel på olika sätt. För utländska medborgare ska det vara en självklarhet att respektera Ramadan även om man själv inte är muslim.

Datumen för Ramadan ändras varje år med elva eller tolv dagar. De exakta datumen fastställs först strax före fastemånadens början och det kan skilja på någon dag mellan olika länder. Ramadan avslutas med den tre dagar långa festhelgen Eid Al Fitr.

Affärsverksamhet ligger i många fall nere under såväl Ramadan som Eid Al Fitr, undantaget nödvändiga funktioner i den offentliga förvaltningen och servicesektorn (hotell, restauranger, affärer). Den som planerar att uträtta affärsärenden i Marocko under Ramadan eller Eid Al Fitr bör alltså räkna med svårigheter.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Jämfört med många andra resmål i närområdet kan man röra sig fritt och säkert som turist i Marocko. Man ska dock alltid vara observant och bekanta sig med lokala förhållanden inför och under resan.

Hasch och cannabis produceras i stora mängder i Marocko, men såväl innehav, som bruk av droger är förbjudet och straffas hårt (även för små kvantiteter) med långa fängelsestraff och dryga böter. Fängelserna är inte av europeisk standard, Sverige har heller inte något utlämningsavtal med Marocko. Bär aldrig andras bagage över gränsen och ta aldrig med paket att posta i Europa från okända. Det förekommer att narkotika göms i bagage och bilar utan ägarens kännedom.

Som kvinna kan det upplevas obehagligt att gå alltför barklädd, framför allt efter mörkrets inbrott, då det inte sällan påkallar uppmärksamhet och kommentarer. Som turist bör man inte promenera ensam efter mörkrets inbrott. Fickstölder och andra egendomsbrott är vanliga. 

Det rekommenderas att inte genomföra vandringar/trekking på egen hand, utan att anlita auktoriserade guider (via turistbyrån) med god lokalkunskap.

Prostitution, som är förbjuden enligt lag, utgör ett växande problem, inte minst på större turistorter. Insatser mot framförallt pedofili har ökat de senaste åren. Fall med utlänningar inblandade ges stor uppmärksamhet i den lokala pressen.

Personer som ställs inför rätta tilldelas en advokat. I de flesta fall är det dock bättre att själv anlita en advokat, inte minst för att kunna kommunicera på engelska eller franska – den rättsliga processen förs annars uteslutande på arabiska. Notera att ambassaden inte står för advokatkostnader.

Trafiksäkerhet

Trafiken utgör en stor livs- och hälsofara för boende och besökare i Marocko. Årligen omkommer nästan 4 000 människor på vägarna och ca 100 000 skadas, varav 10 000 allvarligt. Vägnätet håller generellt hög standard, men fordonsparken är i varierande skick. Kör- och trafikkunskaper är mycket ojämna, och man kan inte förvänta sig att övriga trafikanter följer trafikreglerna. Enstaka rapporter om vägrån har förekommit på platser i Rifbergen. Rasta företrädesvis vid större rastplatser. Marockanska myndigheter uppmanar husbilsturister att endast ställa upp sina husbilar på auktoriserade campingplatser. Notera vad som sägs nedan om plötsliga skyfall och risk för till synes torra flodbäddar som fylls mycket hastigt.

Det går att resa bekvämt och billigt med tåg i Marocko. Första klass rekommenderas för att undvika viss trängsel. Tågresenärer bör vara uppmärksama på att dörrarna inte har säkerhetslås under dagtid, varför de kan öppnas av passagerare under färd. Vid färd nattetid låses däremot dörrarna, vilket kan vara en säkerhetsrisk vid eventuell brand, varför tågfärd dagtid rekommenderas.

Resa i landet

Man bör alltid se till att ha fullgott reseförsäkringsskydd. Hemförsäkringen brukar innehålla en reseförsäkring som vanligen gäller i max 45 dagar från utresan – undersök detta innan avresa från Sverige. För en längre vistelse krävs en ytterligare reseförsäkring.

Ta gärna del av UD:s generella råd till resenärer under coronaviruset här.

Se vidare UD:s allmänna reseråd, som också finns som Appar för Apple och Android.

 

Övriga upplysningar

Införsel av bil

In- och utförsel av bil registreras i ett dataregister. Vid införsel ska en särskild blankett fyllas i och en särskild stämpel sätts in i ägarens/förarens pass som bevis på att ett temporärt importtillstånd har givits för tre månader (med möjlighet till förlängning ytterligare tre månader). Man kan inte lämna landet med en sådan stämpel i passet om man inte också för ut fordonet, därför är det viktigt att man vid utförseln ser till att en avregistrering sker. Tas fordonet ut vid ett senare tillfälle, eller om det lämnas kvar, måste tull betalas.

Valutarestriktioner

Uttag med Visa/MasterCard-kort i sedelautomater fungerar i de flesta banker i städerna. Den som bär med sig större summor utländsk valuta i kontanter måste deklarera detta (utan avgift) vid ankomst för den marockanska tullen – annars kan det vara svårt att föra med sig resterande kontanter ut ur landet. Växla på bank och spara växlingskvittot för eventuell redovisning vid hemresa. Dirham, den lokala valutan, får inte fritt föras ut ur Marocko. I matbutiker, på många restauranger och i affärscentra går det utmärkt att betala med kort. Taxi, inköp på lokala marknader etc, kräver dock kontanter. 

Västsahara

Västsahara administreras av Marocko, men landets överhöghet över området är inte erkänd av det internationella samfundet. Spänningarna längs gränsen i Västsahara ökade i november 2020 då vapenvilan mellan de två parterna bröts. Sedan dess pågår en lågintensiv konflikt vid gränsen. Rörelsefriheten i Västsahara är begränsad, polisspärrar och vägkontroller är vanliga. Personer som reser på egen hand kan riskera att bli stoppade i samband med ankomst till områdena, i synnerhet gäller det för personer som uttalat stödjer självständighetssträvandena. Det finns tusentals icke desarmerade minor i Västsahara, ofta i närheten av vattenhål eller enstaka träd, men också på vissa stränder.

Folksamlingar och demonstrationer bör undvikas mot bakgrund av politiska spänningar i området. Särskild vaksamhet rekommenderas när man befinner sig på offentliga platser.  Personer som deltagit i politiska protester eller gjort uttalanden som kritiserar Marockos politik har utvisats från, eller inte tillåtits resa in i, Västsahara.

Sverige har ingen diplomatisk eller konsulär närvaro i Västsahara.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer