• Svenska

Om utlandet Maldiverna

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidanlöpande. 

Senast uppdaterad 07 jun 2024, 14.55

Aktuella händelser

Resenärer uppmanas att registrera sig på svensklistan samt ladda ner applikationen UD-resklar innan ankomst till Maldiverna.

Vid en nödsituation kan man ringa ambassaden i New Delhi på + 91 11 4419 7100. Efter kontorstid kommer samtalet att kopplas till UD:s konsulära nödjour i Stockholm.

För svar på konsulära frågor kontaktas svenska honorärkonsulatet på Male.

Tel: +960 301 3776
E-post: male@consulateofsweden.in

Allmänna säkerhetsläget

Det är förhållandevis säkert för utlänningar att resa och vistas på Maldiverna men det är viktigt att följa lokala lagar och sedvänjor. Turister bör vara särskilt uppmärksamma på att risken för drunkningsolyckor är hög, varpå extra försiktighet bör vidtas vid t.ex. snorkling eller båtturer.

I de större städerna, framförallt Male, förekommer politiska protester och det finns ett generellt hot om terrorism. Besökare i huvudstaden uppmanas därför att iaktta försiktighet.

Terrorism

Ambassaden påminner om risken för terroristattentat i Maldiverna samt om ambassadens rekommendation till resenärer att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Resenärer bör hålla sig informerade om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Maldivernas geografiska läge och låga topografi gör landet sårbart för tsunamis. 

Översvämningar förekommer vid häftiga regn.

Det förekommer starka tidvattenströmmar i havet omkring Maldiverna. Resenärer uppmanas att hålla sig informerade genom att läsa lokala anslag, på hotellet eller på stranden, innan de badar i havet.   

Maldivernas meterologiska instituts hemsida Maldives Meteorological Service - (meteorology.gov.mv)

In- och utresebestämmelser

För information om inresebestämmelser, i Maldiverna hänvisar ambassaden till: Maldives Immigrations hemsida. För frågor om tullbestämmelser och lokala lagar så kan man vända sig till Maldivernas ambassaden i Storbritannien

Vänligen observera att resenärers pass måste vara giltigt i minst en månad från dagen för inresa i Maldiverna. Om du anländer med flyg anger de flesta flygbolag att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader från datumet för inresan i Maldiverna. Kontrollera med ditt flygbolag eller researrangör innan du reser. 

Hälso- och sjukvård

För akutsjukvård på Maldiverna, ring nummer 102 och be om en ambulans.

Se gärna 1177 Vårdguidens reseråd, information om smittsamma sjukdomar och information om vaccinationer inför resan till Maldiverna.

Det är väldigt viktigt att se över sitt försäkringsskydd innan man reser till Maldiverna, detta eftersom sjukvården på Maldiverna är begränsad och inte når upp till västerländsk standard. Vänligen observera att en reseförsäkring vanligtvis endast täcker de första 90 dagarna du befinner dig utomlands. Planerar du att vistas utanför Sverige längre än detta så bör du kontakta ditt försäkringsbolag och se över möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring. Att resa utan försäkring innebär en risk både för din hälsa och för din ekonomi.

Det finns två sjukhus i huvudstaden Male, det statsägda sjukhuset Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH) och privatsjukhuset Abduarahman Don Kaleyfan Hospital (ADK) samt European Clinic, Maldives. För skador som kräver avancerad vård bör patienten evakueras till närliggande länder som kan ge adekvat vård.

Zika-viruset, en myggburen sjukdom, anses förekomma på Maldiverna. För mer information om Zika-viruset, besök Folkhälsomyndigheten eller Vårdguiden 1177.

Lokala lagar och sedvänjor

Maldiverna har hårda straff för narkotikabrott. Smuggling och innehav kan leda till stora bötesbelopp och/ eller långa fängelsestraff, inklusive livstids fängelse.

Maldiverna har islam som statsreligion. Offentligt utövande av andra religioner är förbjudna enligt lag. Att utöva en annan religion privat i sitt hem är dock tillåtet.

Import av pornografiskt material och alkohol är förbjudet. Förtäring av alkohol är endast tillåten på turistanläggningarna. 

Homosexuella relationer är förbjudna enligt maldivisk lag och straffbart med böter och fängelse.

Det är förbjudet att föra ut korall och sköldpaddsskal från landet.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten i landet är låg, men stölder på hotell och på stränder kan förekomma.

Lokala protester och demonstrationer förekommer i huvudstaden Male. Besökare i huvudstaden uppmanas därför att iaktta försiktighet och vid oroligheter undvika stora folksamlingar och demonstrationer. Det finns generellt inga rapporter om demonstrationer eller oroligheter på turistöarna eller vid flygplatsen.

Trafiksäkerhet

Maldiverna består av ett flertal öar. Persontransport sker med båt eller sjöflyg. Biltrafik sker främst i huvudstaden Male. Enbart ett fåtal öar har infrastruktur som tillåter biltrafik.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023