• Svenska

Om utlandet Maldiverna

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidanlöpande. 

Senast uppdaterad 12 sep 2023, 15.16

Aktuella händelser

  

Allmänna säkerhetsläget

Vid en nödsituation kan man ringa ambassaden i New Delhi på + 91 11 4419 7100. Efter kontorstid kommer samtalet att kopplas till UD:s konsulära jour i Stockholm.

För svar på konsulära frågor kontaktas svenska honorärkonsulatet på Male.

Resenärer uppmanas att innan avresa registrera sig på svensklistan samt ladda ner applikationen UD-resklar.  

Det är förhållandevis säkert för utlänningar att resa och vistas på Maldiverna men det är viktigt att följa lokala lagar och sedvänjor. Turister bör vara särskilt uppmärksamma på att risken för drunkningsolyckor är hög, varpå extra försiktighet bör vidtas vid t.ex. snorkling eller båtturer.

I de större städerna, framförallt Male, förekommer politiska protester och det finns ett generellt hot om terrorism. Besökare i huvudstaden uppmanas därför att iaktta försiktighet.

Terrorism

Det föreligger risk för framtida terroristattentat på Maldiverna. Maldiviska myndigheter har bekräftat att ett antal personer greps under 2017 och 2018 för att ha planerat att utföra terrorattacker på Maldiverna. Den 6 februari 2020 bekräftade polisen i Maldiverna gripandet av tre personer i samband med en knivattack på utländska medborgare i Hulhumale. En extremistgrupp tog på sig ansvaret för attacken.

Ambassaden påminner om risken för terroristattentat i Maldiverna samt om ambassadens rekommendation till resenärer att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Resenärer bör hålla sig informerade om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Maldivernas geografiska läge och låga topografi gör landet sårbart för tsunamis. Landet drabbades senast av tsunamin i Indiska Oceanen under december 2004.

Översvämningar förekommer vid häftiga regn.

Risken för drunkningsolyckor är hög då starka tidvattenströmmar förekommer i havet omkring Maldiverna. Ett antal turister drunknar varje år. Svenska medborgare uppmanas att hålla sig informerade innan de badar i havet och tillse att de vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder samt undviker onödiga risker.  

In- och utresebestämmelser

För information om inresebestämmelser, i Maldiverna hänvisar ambassaden till: Maldives Immigrations hemsida. För frågor om tullbestämmelser och lokala lagar så kan man vända sig till Maldivernas ambassaden i Storbritannien

Vänligen observera att resenärers pass måste vara giltigt i minst en månad från dagen för inresa i Maldiverna. Om du anländer med flyg anger de flesta flygbolag att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader från datumet för inresan i Maldiverna. Kontrollera med ditt flygbolag eller researrangör innan du reser. 

För närvarande krävs inget PCR test innan avresa. Reglerna kan dock komma att ändras med kort varsel. Information om inreseregler finns här. Vänligen observera att restriktioner kan införas med kort varsel. 

Hälso- och sjukvård

För akutsjukvård på Maldiverna, ring nummer 102 och be om en ambulans.

Se gärna 1177 Vårdguidens reseråd, information om smittsamma sjukdomar och information om vaccinationer inför resan till Maldiverna.

Det är väldigt viktigt att se över sitt försäkringsskydd innan man reser till Maldiverna, detta eftersom sjukvården på Maldiverna är begränsad och inte når upp till västerländsk standard. Vänligen observera att en reseförsäkring vanligtvis endast täcker de första 90 dagarna du befinner dig utomlands. Planerar du att vistas utanför Sverige längre än detta så bör du kontakta ditt försäkringsbolag och se över möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring. Att resa utan försäkring innebär en risk både för din hälsa och för din ekonomi.

Det finns två sjukhus i huvudstaden Male, det statsägda sjukhuset Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH) och privatsjukhuset Abduarahman Don Kaleyfan Hospital (ADK) samt European Clinic, Maldives. För skador som kräver avancerad vård bör patienten evakueras till närliggande länder som kan ge adekvat vård.

Zika-viruset, en myggburen sjukdom, anses förekomma på Maldiverna. För mer information om Zika-viruset, besök Folkhälsomyndigheten eller Vårdguiden 1177.

För de som smittas av covid-19 på Maldiverna kan det förekomma strikta karantänsregler. Om man testar positivt för covid-19 inför hemresan är man tvungen att sitta i karantän i upp till 14 dagar på det hotell man befinner sig. Resenären måste stå för samtliga kostnader, vilket i många fall kan bli tiotusentals kronor. Ambassaden uppmanar samtliga resenärer till Maldiverna att se över sitt försäkringsskydd och att man har medel för att klara av en eventuell karantänsperiod. 

Lokala lagar och sedvänjor

Maldiverna har hårda straff för narkotikabrott. Smuggling och innehav kan leda till stora bötesbelopp och/ eller långa fängelsestraff, inklusive livstids fängelse.

Maldiverna har islam som statsreligion. Offentligt utövande av andra religioner är förbjudna enligt lag. Att utöva en annan religion privat i sitt hem är dock tillåtet.

Import av pornografiskt material och alkohol är förbjudet. Förtäring av alkohol är endast tillåten på turistanläggningarna. 

Homosexuella relationer är förbjudna enligt maldivisk lag och straffbart med böter och fängelse.

Det är förbjudet att föra ut korall och sköldpaddsskal från landet.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten i landet är låg, men stölder på hotell och på stränder kan förekomma.

Lokala protester och demonstrationer förekommer i huvudstaden Male. Besökare i huvudstaden uppmanas därför att iaktta försiktighet och vid oroligheter undvika stora folksamlingar och demonstrationer. Det finns generellt inga rapporter om demonstrationer eller oroligheter på turistöarna eller vid flygplatsen.

Trafiksäkerhet

Maldiverna består av ett flertal öar. Persontransport sker med båt eller sjöflyg. Biltrafik sker främst i huvudstaden Male. Enbart ett fåtal öar har infrastruktur som tillåter biltrafik.