• Svenska

Om utlandet Madagaskar

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 16 sep 2024, 13.31

Aktuella händelser

Spridning av infrektionssjukdomen Mpox

Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox. 

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: 

- WHO: Spridning av mpox är ett internationell hälsohot - Folkhälsomyndigheten

- Sjukdomsinformation om mpox - Folkhälsomyndigheten

Cykoner och stormar
Cykloner drabbar Madagaskar med jämna mellanrum, särskilt mellan November och April. Östkusten är som mest exponerad för regn, med ett varm, fuktigt klimat och förekommande cykloner. Det blir ofta starka vindar och stora regnmängder som bland annat kan orsaka översvämningar. Läs mer här: Naturförhållanden och katastrofer - Sweden Abroad

Allmänna säkerhetsläget

Besökande rekommenderas att iaktta försiktighet, undvika folksamlingar och att vara ute på natten – inte minst i centrala Antananarivo – samt att följa utvecklingen bl.a. via lokala medier.

Hälso- och sjukvård

Madagaskar har inget krav på vaccination mot Covid-19 eller PCR-test. Det är krav på munskydd i kollektivtrafiken och i taxi.

Sjukvården ligger under europeisk standard. Det finns bassjukvård i Antananarivo som kan erbjuda acceptabel akut behandling. Utanför Antananarivo bör sjukvård sökas enbart när ingen annan möjlighet finns.

Liksom på övriga öar i Indiska oceanen finns myggbärande sjukdomar som malaria, denguefeber och chikungunya. Besökare bör ta sedvanliga åtgärder för att förhindra smitta  (profylax, myggnät, myggmedel m.m.).

Rabies är endemisk och gatuhundar förekommer. Pest har konstaterats på Madagaskar men är mindre trolig att drabba turister. HIV-utbredningen är i jämförelse med närliggande afrikanska länder lägre, däremot är andra sexuellt överförbara sjukdomar och tuberkulos utbrett.

Inför resa till Madagaskar bör besökare rådgöra med läkare för erforderligt vaccinationsskydd.

Länk till WHO’s information om Madagaskar.

Besökare bör endast dricka buteljerat vatten. Kranvattnet är inte drickbart.

Terrorism

I ljuset av koranbränningarna finns det en förhöjd hotbild mot Sverige och svenska intressen utomlands.

Svenska resenärer bör generellt iaktta försiktighet och så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter. 

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i samanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om terrorism och turism på Regeringens webbplats. 

Naturförhållanden och katastrofer

Cykloner drabbar Madagaskar med jämna mellanrum, östkusten är som mest exponerad för regn, med ett varm, fuktigt klimat och förekommande cykloner. Det blir ofta starka vindar och stora regnmängder som bland annat kan orsaka översvämningar. 

För ytterligare information om de meteorologiska förhållandena vänligen besök följande hemsidor:

Météo Madagascars
World Meteorological Organization)
Global Disaster Alert and Coordination (GDACS)
ADAM Disaster Alerts (@WFP_ADAM) / Twitter

In- och utresebestämmelser

Det krävs visum för inresa till Madagaskar. Frågor om visering hänvisas till madagaskiska generalkonsulatet i Stockholm. Kontrollera alltid de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.    

Mer information om visum i Madagaskar.

Madagaskiska generalkonsulatet i Stockholm webbplats.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminaliteten är relativt hög, där stölder och snatterier utgör en stor del. Bilkapningar förekommer; bilar som stannat tillfälligt riskerar att rånas genom öppna bildörrar eller fönster. Beväpnade rån av person- eller godsfordon (s.k. taxi-bes eller taxi-brousses) både inne i och utanför städerna har ökat. Det förekommer rapporter om iscensatta scenarion där en bilolycka eller trafikhinder får bilföraren att stanna bilen för att sedan bli bestulen. Kidnappning av utlänningar har rapporterats.

Undvik att röra dig ensam under dygnets mörka timmar samt att bära iögonfallande smycken eller kläder, tänk också på att mobiltelefoner är eftertraktade.

Trafiksäkerhet

Säkerhetsbälte och motorcykelhjälm är obligatoriska. Användning av mobiltelefoner under körning är förbjudet.

Många vägar utanför Antananarivos centrum är i behov av underhåll. Under regnperioden (november-mars) kan dessa vara svårframkomliga. Vägnätet är dåligt upplyst och det är inte ovanligt att stöta på vilda djur/kreatur på vägarna. Vid körning mellan städer rekommenderas en bra vägbeskrivning eftersom många vägskyltar saknas. Att köra under kvälls- och nattetid är inte att rekommendera.

Kollektivtrafiken är dåligt utbyggd. Det finns ett stort utbud av taxi-bilar (priset måste förhandlas innan avresa). Tågnätet är mycket begränsat.

Lokala lagar och sedvänjor

Droganvändning är straffbart med fängelse. Straffbekämpningen relaterad till våldtäkter, pedofiler och prostitution av minderåriga är hård och avsedd att vara avskräckande.

Resa i landet

Alla resenärer till Madagaskar bör se över sitt försäkringsskydd innan avresa och se till att ha en giltig reseförsäkring med evakueringsskydd i händelse av akut sjukdom/olycka.

Sverige har ingen ambassad på Madagaskar utan representeras av ett konsulat som ni finner kontaktuppgifter till under Kontakt i menyn till vänster.

Ambassaden uppmanar svenskar på Madagaskar, bosatta såväl som korttidsbesökare, att anmäla och registrera sin ankomst/vistelse i landet online via nedan länk eller rese-app. Informationen är frivillig och avsedd att användas i beredskapssyfte.

swedenabroad.com/svensklistan

http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Ambassaden

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 jul 2024