• Svenska

Om utlandet Libyen

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Avrådan

Libyen - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Libyen.

Utrikesdepartementet uppmanar även svenska medborgare att lämna landet.

Senast uppdaterad 09 jul 2021, 09.41

Aktuella händelser

Med anledning av pågående coronapandemi är in- och utresor i Libyen begränsade. Flygtrafiken till landet är delvis igång, med vissa internationella flyg till och från Tripoli och Benghazi. Vissa gränsövergångar till Egypten. Observera att gränser och flygtrafik kan stängas igen med kort varsel. I vissa regioner och/eller kommuner kan lokala restriktioner gälla. Ta reda på vad som gäller dit du ska.

Allmänna säkerhetsläget

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till landet. De svenskar som ändå är i landet bör anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ned appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Säkerhetsläget i Libyen är allvarligt, situationen förvärras kontinuerligt och risken för bland annat terroristattacker och kidnappningar av utländska medborgare är stor. Konflikten i landet resulterar tidvis i intensiva strider bland annat i Tripoli och längs stora delar av den libyska kusten. 

Svenska medborgare uppmanas att göra en egen säkerhetsbedömning kring möjliga utresealternativ och noga följa händelseutvecklingen via lokala kontakter och säkerhetsbolag.

Attacker mot både libyska och utländska mål förekommer. Internationella flygplatser och hamnar har varit föremål för attacker. Resor landvägen till Tunisien och Libyen innebär stora risker, om så inte sker organiserat och under beskydd.

De internationella flygplatserna, inklusive i Tripoli och Benghazi, öppnas och stängs ofta med kort varsel. Resenärer uppmanas kontakta flygbolagen för aktuell information.

Det går att resa ut ur Libyen landvägen till Tunisien, även om gränsen ibland kan hållas stängd. Största vaksamhet måste iakttas under bilresor inklusive gränspassering mellan Libyen och Tunisien.

Terrorism

Risken för terroristattacker och kidnappningar av utländska medborgare är stor. Ett antal terroristdåd har ägt rum i Libyen de senaste åren mot bland annat ambassader, konsulat och hotell. 

Vid en explosion, skottlossning eller terrorattack: 

  • Sätt dig i säkerhet, använd naturliga skydd (väggar, träd och liknande) och undvik folksamlingar.
  • Var uppmärksam på det du ser och hör, undvik att fokusera på telefonen.
  • Slå av ljudet på din telefon och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i riskområdet.
  • Följdattacker är möjliga. Gå inte fram eller stanna kvar vid en plats där en attack precis inträffat, även om du tror att attacken är över.
  • För mer information, se Polisens hemsida.

Naturförhållanden och katastrofer

Libyen är i stort förskonat från naturkatastrofer av allvarligare slag.

In- och utresebestämmelser

Visering krävs för svenska medborgare och ska erhållas före avresan till Libyen. För övriga libyska in- och utresebestämmelser, kontakta Libyens ambassad i Sverige.

Munkbrogatan 2 
100 55 Stockholm 
Tel: (+46) 8 14 34 35
Fax: (+46) 8 10 43 80 
E-post: libyan.embassy.se@gmail.com

Hälso- och sjukvård

Möjligheten till hälso- och sjukvård är mycket begränsad. Akutsjukvården har stora brister och även för mindre vårdbehov söker sig patienter utomlands. Vatten- och elektricitetsbrist på vissa orter försvårar läget.

Lokala lagar och sedvänjor

Libyen är ett muslimskt land, vilket reflekteras i lokal lagstiftning, lokala traditioner och sedvänjor. Särskild försiktighet, vad gäller klädsel och beteende, rekommenderas under den heliga fastemånaden Ramadan samt vid besök på heliga platser, moskéer etc.

Homosexualitet betraktas som ett brott enligt landets lagar. Narkotikabrott bestraffas mycket hårt. Det är vidare strikt förbjudet att införa alkoholhaltiga drycker och produkter i landet. Det råder även förbud mot införsel av fläskkött. All form av missioneringsverksamhet är förbjuden. Det är förbjudet att fotografera officiella byggnader.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten har tilltagit på senare år. Inbrott, bilstölder och våldsbrott är vanliga. 

Trafiksäkerhet

Trafikolyckor är vanliga. Bilkörning efter mörkrets inbrott och på landsbygden är förknippat med särskilda risker. Om du trots UD:s avrådan reser till Libyen bör du kontakta ett lokalt säkerhetsföretag som kan organisera dina transporter.

Resa i landet

Olika områden i Libyen kontrolleras av olika väpnade grupper. Vägspärrar mellan och i dessa områden är mycket vanliga, vilket gör resande i landet mycket riskabelt. 

Övriga upplysningar

Sverige har ingen ambassad i Tripoli. Sveriges ambassad i Tunisien ansvarar för Libyen, men ett svenskt honorärkonsulat finns i Benghazi. Frånvaron av svensk diplomatisk närvaro i landet innebär starkt begränsade möjligheter att bistå svenskar i landet. 

Besök vid det svenska honorärkonsulatet i Benghazi ska bokas i förväg via mail eller telefon.