Meny
  • Svenska

Om utlandet Lettland

Aktuella händelser

Reseinformation till Lettland

Inresa i Lettland tillåts från samtliga EES-länder samt Schweiz. Resande från EU / EES-länder med färre än 15 covid-19 fall per 100 000 invånare under de föregående två veckorna behöver inte längre iaktta självisolering i 14 dagar. Detta gäller inte Sverige, och resenärer från Sverige ska fortsatt iaktta 14 dagars självisolering. Det är möjligt att resa ut ur Lettland igen före att självisoleringsperioden är slut. Märk att alla som reser in i Lettland på flygplatsen ska fylla i en blankett och där ange sina kontaktuppgifter.

Det är enligt lettisk lagstiftning tillåtet för resenärer från Sverige att mellanlanda i transit i Riga utan att iaktta 14 dagars självisolering. Undersök dock alltid vid transit de lokala reglerna om du har rätt att resa in slutdestinationslandet. Resenärer ska iaktta olika restriktioner på Riga flygplats, se Rigas flygplats hemsida för mer information.

Märk att kravet på självisolering för resenärer från Sverige inte påverkas av ett negativt testresultat för covid-19. För mer information om reglerna om självisolering, se hemsidan Covid19.gov.lv.

Undantag från kravet på självisolering gäller för vissa yrkesgrupper med särskilda uppdrag. Kontakta LIAA för mer information.

Reseinformation till Sverige

Lettlands regering fattade beslut att direkta flyg och färjeförbindelser är tillåtna till de länder där det kumulativa antalet fall av Covid-19 är under 25 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Därför finns det inga direkta flyg till Sverige. Listan uppdateras varje fredag. 

AirBaltic, Finnair och Lufthansa genomför flyg till ett antal städer i Europa, bl.a. till Helsingfors, Oslo och Köpenhamn varifrån man kan resa vidare till Stockholm. Märk dock att det enligt norsk praxis inte är tillåtet att resa via Oslo till Riga från Sverige. För information om avgående flyg från Helsingfors flygplats se deras hemsida och för avgående flyg från Oslo se här. 

Stena Line färjeförbindelse mellan Ventspils och Nynäshamn sker varje dag men bara för företag som arrangerar transport for sina anställda.  För mer information kontakta Stena Line på email adress info.lv@stenaline.com.

Tallink planerar fyra resor Riga – Stockholm i augusti men bara för företag som arrangerar transport for sina anställda. Bokning sker via booking@tallink.lv eller telefon + 371 67 099 700. 

Notera att statusen kring tillgängliga flyg- och färjeförbindelser kan ändras med kort varsel. Sök därför alltid information direkt via researrangörernas hemsidor och via de svenska ambassadernas hemsidor i respektive transitland.

Nationellt nödläge i Lettland

Spridningen av covid-19 är fortsatt begränsad i Lettland och utvecklingen positiv, med ett fåtal nyupptäckta fall i relation till antalet testade. Det lettiska parlamentet fattade fredagen den 5 juni beslut om de fortsatta åtgärder, resebestämmelser och ny flexibel lagstiftning som gäller efter att det nationella nödläget löpte ut den 9 juni.

UD Resklar och svensklistan

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser. I appen finns UD:s råd och ambassadens reseinformation samlade och lättillgängliga. Ambassaden uppmanar även svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att anmäla sig till Svensklistan.

Var kan jag hitta mer information?

Mer information om läget i Lettland avseende COVID-19 och information från svenska myndigheter och UD kan du läsa här.

Senast uppdaterad 03 aug 2020, 09.59