Meny
  • Svenska

Om utlandet Lettland

Ambassadens reseinformation

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här
Senast uppdaterad 29 maj 2020, 15.54

Aktuella händelser

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlängde UD den 13 maj 2020 sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020, läs mer här. För pressmeddelandet om beslutet läs här.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på +46 8 405 50 05.

UD Resklar och svensklistan

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser. I appen finns UD:s råd och ambassadens reseinformation samlade och lättillgängliga. Ambassaden uppmanar även svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att anmäla sig till Svensklistan

Nationellt nödläge i Lettland

Den 7 maj fattade Lettlands regering beslut om att förlänga det nationella nödläget till den 9 juni med gradvis lättade restriktioner. Lättnaderna som gäller från den 12 maj innebär bland annat att upp till 25 personer får vistas tillsammans, förutsatt att de håller minst två meters avstånd från varandra, samt att kultur-, musik- och idrottsevenemang kommer att tillåtas under vissa förutsättningar. Beslut fattades även om att skydd för mun och näsa blir obligatoriskt när man reser med kollektivtrafik. Ytterligare information om restriktioner finns på regeringens hemsida. 

De baltiska länderna beslöt att från den 15 maj 2020 öppna upp gränserna mellan länderna utan krav på 14 dagars hemkarantän vid inresa. Beslutet gäller medborgare i de baltiska länderna samt utländska medborgare som är permanent bosatta i Estland, Lettland och Litauen. All övrig internationell passagerartrafik till och från Lettland är fortsatt inställd.

Utländska medborgare kommer dock under perioden fortsatt att ha rätt att resa ut ur Lettland. Utländska medborgare kommer att ha rätt att återvända till Lettland under perioden om de har registrerat sitt uppehälle med det lettiska migrationsverket och har fått ett registreringscertifikat. Man kommer även att ha rätt att återvända till Lettland om man har det ID-kort som utfärdas när man får permanent uppehållstillstånd i Lettland. Observera dock att alla som inreser från utlandet bör iaktta 14 dagars självisolering i hemmet.

Lettiska utrikesministeriet avråder i nuläget från alla icke-nödvändiga resor, och råder resenärer att noggrant överväga om resa utomlands är nödvändig.

Reseinformation till Sverige

De flygningar och den färjetrafik som har fått godkännande av det lettiska transportministeriet listas här.

Från och med den 18 maj till den 9 juni har AirBaltic fått tillstånd att genomföra flyg till ett antal städer i Europa, bl.a. till Helsingfors och Oslo där man kan resa vidare till Stockholm. För ytterligare information och bokning av biljetter se AirBaltics hemsida.

Finnair har fått tillstånd att flyga från Riga till Helsingfors från och med den 2 juni. För ytterligare information och bokning av biljetter se Finnairs hemsida. Information om avgående flyg från Helsingfors flygplats se deras hemsida och för avgående flyg från Oslo se här. 

Stena Line informerar att nu är det möjligt för privatpersoner att boka resor från Ventspils till Nynäshamn utan att registrera sig på LIAAs hemsida. För bokning kontakta Stena Line på email adress info.lv@stenaline.com. Även Tallink har öppnat upp för privatpersoner att boka resor från Riga till Stockholm. Bokning sker via booking@tallink.lv eller telefon + 371 67099700.

Två rederibolag i Estland arrangerar färjeförbindelse mellan Paldiski (Estland) och Kapellskär:

DFDS (Gäller endast för passagerare med bil.) För bokning kontakta pax.estswe@dfds.com, för information tel. +372 6 661 675.

Tallink SiljaLine som har en pendlande fraktfärja. Privatbilar kan boka biljett bara om det finns lediga plats. För bokning kontakta booking.cargo@tallink.ee, för information tel. +372 612 8686.

DFDS arrangerar även resor från Klaipeda (Litauen) till Karlshamn. För information och bokning se DFDS hemsida.

Notera att statusen kring tillgängliga flyg- och färjeförbindelser kan ändras med kort varsel. Sök därför alltid information direkt via researrangörernas hemsidor och via de svenska ambassadernas hemsidor i respektive transitland.

Företag i Lettland som behöver ordna affärsresor till Sverige för sina anställda rekommenderas kontakta Latvian Investment and Development Agency (LIAA) via deras formulär. Märk att detta bara gäller företagare baserade i Lettland, inte privatpersoner.

Var kan jag hitta mer information?

Ambassaden följer noga utvecklingen och uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar och händelseutvecklingen genom media. Ansvarig myndighet i Lettland är hälsomyndigheten Centre for Disease Prevention and Control. På deras hemsida finns information om covid-19 och dess spridning, samt rekommendationer och åtgärder från myndighetens sida.

För nyheter om det aktuella läget på engelska se eng.lsm.lv 

Lettiska regeringen publicerar uppdaterad information om regeringens åtgärder och vad som gäller vid resor. Covid - 19 Frequently Asked Questions The Ministry of Foreign Affairs The Cabinet of Ministers

Åtgärder vid symptom 

Befinner man sig i Lettland och har symptom som skulle kunna tolkas som att man har smittats av coronaviruset, ska man i första hand stanna hemma för att undvika vidare spridning. Därefter ska man ringa det särskilda numret som gäller för coronaviruset. För sjukvårdsrådgivning ring 8303 för milda symptom eller vid allvarligare symptom ring 113.

Det går också att ringa 8345 om man har övriga frågor om coronaviruset.

Information om svenska myndigheters råd och åtgärder

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här: Aktuella utbrott - Coronavirus och Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar(ECDC):s och Världshälsoorganisationen(WHO).  

Beslut om inresestopp till Sverige – resor från Lettland berörs inte

Den 17 mars beslutade den svenska regeringen att från den 19 mars tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU, Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Resor från dessa länder - tex. från Lettland till Sverige - omfattas inte av inresestoppet. Med sitt beslut följer regeringen en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Den 14 maj beslutade regeringen att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till och med den 15 juni.

Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige omfattas inte av beslutet utan tillåts resa till Sverige även från länder utanför EU, Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Mer information om inresestoppet finns här: Pressmeddelande och Frågor och svar.

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök www.polisen.se eller ring +46 77 114 14 00 och be att bli kopplad till den nationella kommunikationsenheten.

Turistpolis i Riga

 

Det finns en engelsktalande turistpolis i Riga som du når via telefon dygnet runt.

Kontakta turistpolisen i fall du råkar ut för bedrägeri, stöld eller liknande situationer. De patrullerar främst i Gamla stan i Riga, men är nåbara via telefon. 

Tourist Police Hotline Telefon  +371 6718 1818

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Lettland är gott, ambassaden uppmanar ändå alltid resenärer att hålla sig informerade om utvecklingen på vistelseorten och noga följa lokala myndigheters anvisningar i säkerhetsfrågor. 

Var uppmärksam vid val av taxibolag. Det gäller exempelvis vid ankomst till Rigas flygplats. En taxiresa från Rigas flygplats till stadskärnan bör kosta ca 15 EUR. Regelverket för taxipriser i Riga ändrats och det finns inte längre ett kostnadstak för vad en taxiresa får kosta. Olika taxibolag tillämpar olika priser. Priserna måste anges på taxibilens högra bakdörr.

Resenärer bör vara försiktiga i trafiken samt se upp för ficktjuvar, särskilt i områden som besöks av turister, samt iaktta normal försiktighet. 

Terrorism

Enligt SÄPO har terrororganisationen IS sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Både underrättelser samt nyligen genomförda attentat pekar i riktningen att IS:s avsikt att genomföra attentat i Europa har ökat. För mer information se: Säkerhetspolisen

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Naturförhållandena i Lettland liknar de nordiska.

Observera att det finns fästingar i hela landet. Fästingvaccin rekommenderas samt att använda kläder med långa ärmar och ben när man rör sig i naturen.

In- och utresebestämmelser

Svenska medborgare behöver inget visum för kortare besök i Lettland. För längre perioder, mer än 90 dagar, krävs uppehållstillstånd. 

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Du kan kontrollera aktuella inresebestämmelser på  lettiska utrikesministeriets websida eller genom att kontakta Lettlands ambassad i Sverige.

Resor inom Schengenområdet: Vid resa inom Schengenområdet måste du kunna styrka ditt medborgarskap. Ta därför med pass eller nationellt ID-kort (obs körkort eller annan legitimation gäller ej). Det finns inga krav på giltighetens längd på en svensk ID-handling vid inresa till Lettland. Se polisens webbplats för ytterligare information.

Flygbolag kräver i regel att få se pass/nationellt ID-kort vid incheckning. Samma sak gäller vid resa med färja med Tallink. Du kan ombes visa pass/nationellt ID-kort i Sverige och i Lettland vid hemresa.

In- och utförsel av djur från och till Sverige varierar beroende på vilket djurslag det handlar om och vart djuren ska föras. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

Observera att från 29 december 2014 ändrades den EU-lagstiftning som styr kraven för att resa med sällskapsdjur (hund, katt och iller). Grundkraven är oförändrade, men vissa detaljer har ändrats. Läs mer här.

Hälso- och sjukvård

I Sverige bosatta personer får vid akuta sjukdomsfall samma sjukvårdsservice inom Lettlands hälsovårdssystem som lettiska medborgare. De lettiska läkarna och den lettiska sjukvården håller god standard. Man kan dock inte förvänta sig att kunna kommunicera på engelska. Läkare och sjukhus vill vanligtvis ha omedelbar kontant betalning för tjänster.

Som svensk medborgare har du rätt till offentlig sjukvård i Lettland genom att du uppvisar det europeiska sjukförsäkringskortet. Du ansöker om detta hos Försäkringskassan. En extra reseförsäkring rekommenderas starkt. En sådan reseförsäkring täcker eventuella behov av hemtransport till Sverige vid särskilda sjukdomsfall.

Observera att det reseskydd som normalt ingår i hemförsäkringen, endast gäller i 45 dagar.

Det allmänna nödnumret i Lettland är 112.

Lista över sjukhus och läkare i Riga
För allmän information, se Vårdguidens reseråd för Lettland, Folkhälsomyndigheten och WHO.

Lokala lagar och sedvänjor

Lettisk lagstiftning gäller när du befinner dig i Lettland.

Undvik all kontakt med droger. Innehav av även små mängder av droger kan leda till lång häktning och eventuella fängelsestraff.

Konsumtion av alkoholhaltiga drycker på allmän plats är förbjuden och kan leda till böter och frihetsberövande.

Resenärer i kollektivtrafiken bör vara medvetna om att böter kommer att ges om man reser utan biljett eller med en biljett som inte har stämplats. Biljetter kan köpas av föraren, i automater eller från butiker/kiosker, och måste stämplas i maskiner ombord på buss och spårvagn. Biljett för stort bagage och/eller husdjur ska också betalas.

I Riga och i de största städerna får man oftast service på engelska. Även ryska talas allmänt. På övriga platser i Lettland talas ofta enbart lettiska och ryska, även om personal inom rese- och restaurangbranschen som regel talar engelska.

Se lettiska utrikesministeriets webbplats för ytterligare information.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Att röra sig utomhus i berusat tillstånd ökar risken för att utsättas för brott.
Ambassaden uppmanar därför till vanligt sunt förnuft samt att man undviker att promenera ensam i parker och oupplysta miljöer efter mörkrets inbrott. Det rekommenderas även att man använder taxibilar som hör till etablerade bolag.

Det finns en risk för att råka ut för ficktjuvar, främst vid Rigas järnvägs- och busstation, centralmarknaden samt i Gamla Stan. Var uppmärksam i större folksamlingar och om du aktivt blir kontaktad på gatan av försäljare eller liknande som har som uppgift att avleda uppmärksamheten från ficktjuven.

Ambassaden vill varna för att flera turister som besökt Riga fått problem i samband med nattklubbsbesök i centrala Riga, främst i Gamla Stan, samt att bedrägerier har förekommit vid kortbetalningar.

Ett känt scenario är att turister på en nattklubb i Gamla Stans turiststråk bjuder en lokalbo på dryck och när notan presenterats är priserna betydligt högre än förväntade. Ibland är notan 20-30 gånger högre än normalt. I vissa fall har bråk uppstått i samband med att nattklubbens vaktpersonal har krävt turisten på pengar. Det finns även fall där turister har drogats och blivit bestulna. Det finns dessutom rapporter om turister som drabbats av kontokortsbedrägerier, s.k. skimming, vid dessa nattklubbar. Vi rekommenderar att man alltid begär prislista före beställningar, är aktsam med kreditkort samt vaksam om främlingar erbjuder drinkar. Ambassaden uppmanar drabbade personer att anmäla till lokal polis samt informera ambassaden i de fall man blivit utsatt för liknande bedrägerier. Ett gott råd är att spara kvitton från barbesök och taxiresor, särskilt om de upplevts som tvivelaktiga, för att ha möjlighet att jämföra med bankkontosaldo.

Trafiksäkerhet

År 2017 var Lettland ett av de EU-länder med flest antal dödsolyckor på väg med 69 döda per miljon invånare (Sverige hade 25 döda per miljon invånare 2017).

Trafiken kräver att du är uppmärksam, särskilt som fotgängare. Det är förstås mycket viktigt att se upp för bilar när man korsar en trafikerad gata och att inte gå mot rött. Men man bör också vara observant vad gäller cyklister, eftersom de ofta kör på trottoarerna. Trots att de i första hand ska använda cykelbana (om sådan finns) eller körbana, är det tillåtet att cykla på trottoaren i undantagsfall. En cyklist kan komma snabbt och tyst, och det är därför viktigt att vara uppmärksam.

I Lettland är det obligatoriskt att alltid ha halvljuset påslaget, dag som natt. De generella hastighetsbegränsningarna är; 50 km/h inom tätort och 90 km/h på landsväg och motortrafikled. Bashastigheterna gäller alltid vägar som saknar annan information om hastigheterna. Finns det skyltar som visar hastighet på vägen gäller istället denna och inte bashastigheten.

Det finns ett särskilt system som kallas "Uttalande om samordnad olycka" som används i trafikolyckor när endast två fordon är inblandade i olyckan, båda fordonen är i skick att fortsätta resan och det inte är några personskador. Detaljer om detta finns tillgängliga från försäkringsbolag. Om du inte är bekant med denna praxis, eller om situationen inte överensstämmer med reglerna, så ska man inte försöka flytta en bil som har varit inblandad i en olycka, även om det blockerar vägen, tills polisen ger tillstånd.

Promillegränsen för rattfylleri i Lettland är 0,5 respektive 0,2 för förare med mindre än två års körkortsinnehav. Straffen är höga böter och fängelse. Observera att det enligt lettisk lag är förbjudet att använda mobiltelefon utan handsfree-anordning när man kör.

Vinterdäck krävs mellan den 1 december och den 1 mars. Enligt lokal lag ska halvljus användas vid all körning, även under dagtid.

Lettiska myndigheter kräver att registreringsbevis i original uppvisas vid gränsen för att ta in ett fordon i landet. Bevis i original behövs för alla typer av registrerade fordon, t ex släp och motorcyklar.

Från och med 1 januari 2017 gäller nya regler för fordonsskatt i Lettland. Om du har ett fordon registrerat i utlandet är du skyldig att betala fordonsskatt. Det finns inte några undantag från regeln (regeln gäller exempelvis även om du är svensk student i Lettland), men du erbjuds att betala en lägre avgift om bilen är tillfälligt registrerad. Redan utfärdade tillstånd kommer inte längre att vara giltiga. För ytterligare information, vänligen kontakta ansvarig myndighet CSDD

Resa i landet

Turistinformation

Mer information om Lettland hittar du via Latvian Tourism Development Agency, den officiella resguiden för Lettland. Om du ska besöka huvudstaden Riga kan du också ha nytta av Riga in your pocket.

Det statliga Tourist Hotline ger stöd till turister på olika sätt.

Telefonnr: +371 6700 1188

Resenärer med funktionsnedsättning hittar värdefull information på Latvia Travel. Det finns en app för mobiltelefoner, Mapeirons, där mer än 1500 tillgängliga platser och sevärdheter i Lettland listas.