• Svenska

Om utlandet Kanada

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Det pågår en omfattande smittspridning i Kanada. Särskilt drabbade är provinserna Ontario, Quebec och Alberta. Myndigheterna har infört restriktioner både för inresa i landet och i det kanadensiska samhället.

Särskilda inresebestämmelser

Kanada har stränga restriktioner kring inresa i landet, både för resor med flyg och landvägen. Läs mer här om bestämmelserna för inresa i Kanada.

Alla som reser in i Kanada måste visa upp ett negativt covid-test av typen PCR, taget senast 72 timmar innan avresa. Den som reser in med flyg måste även ta ett covid-test vid ankomst. 

Alla som reser in i Kanada måste sitta i karantän i två veckor. Först på särskilt angivna hotell i upp till tre dygn på resenärens egen bekostnad (gäller från och med 22 februari 2021). Kostnaden kan uppgå till motsvarande ungefär 13 000 SEK.

Vid negativt covid-testresultat får man fortsätta sin obligatoriska fjorton dagar långa karantän i hemmet.


Lokala restriktioner

Lokala restriktioner ser olika ut beroende på vilken provins man befinner sig i och kan ändras med kort varsel. Generellt för alla provinser är att man måste bära ansiktsskydd i offentliga rum, särskilt inomhus, i vissa fall även utomhus.

Läs mer om vad som gäller i de olika provinserna här: Provincial and territorial resources for COVID-19 - Canada.ca

De som inte följer lokala restriktioner riskerar höga böter.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning. 

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Läs om Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor.

 

 

Senast uppdaterad 13 maj 2021, 13.15