• Svenska

Om utlandet Japan

Förnyelse av pass för vuxna i Japan

Med anledning av utlyst nödläget i Tokyo kommer ambassaden att inte ta emot några flera nya besök för konsulär hantering. Detta gäller ansökan om pass, hämta pass, registrera barn och certifikat av olika typ. Detta gäller under perioden 26 april till den 20 juni. Alla som redan har en bokad tid sedan tidigare omfattas inte, man är då fortfarande välkommen på den inbokade tiden. Ovan gäller enbart nya bokningar. Skulle man hamna i en nödsituation gällande något av de ovanstående ska man kontakta ambassaden via mail och beskriva den uppkomna situationen. Provisoriska pass hanteras som vanligt, dvs man måste skicka ett mail till ambassaden så vi kan återkoppla. Alla besök till ambassaden måste vara inbokade. Vid frågor, vänligen skicka e-post till ambassaden.tokyo@gov.se Läs noga igenom informationen nedan. Boka tid för att ansökan om pass, man måste komma personligen till ambassaden. Ta med blanketten som anges nedan. Alla måste boka tid för att hämta ut pass,information finns längst ner på sidan.

 • För en person som fyllt 18 år och tidigare haft svenskt pass, information finns nedan. Läs igenom innan du bokar tid.

 • En tid måste bokas i förväg i det elektroniska tidsbokningssystemet, måndag eller onsdag kl. 09.00-12.00. En bekräftelse kommer per e-post från Migrationsverket (inte ambassaden). Du kan även ändra eller avboka tiden med instruktionerna i mailet.

 • Prövning av svenskt medborgarskap ska fyllas i och ta med vid besöket. Blanketten går att fylla i direkt på datorn (gäller alla svenska medborgare som ansöker om pass måste fylla i denna). Ladda ner här.

 • Du måste besöka ambassaden personligen för att ansöka och sedan hämta färdigt pass, under våra konsulära besökstider.
  Helgfri måndag, onsdag, kl. 09.00-12.00. Det krävs bokning för att ansöka och hämta pass.
  Boka tid här

 • Tidigare pass ska medtas. (Ambassaden behåller inte passet under handläggningstiden.)
 • Om passet är stulet/förkommet ska en polisanmälan göras och polisrapporten ska tas med till ambassaden.

 • Om du inte kan uppvisa tidigare pass måste du uppvisa giltig fotolegitimation för att styrka din identitet.

 • Om du också har ett annat medborgarskap ska intyg om detta uppvisas. Om det andra medborgarskapet har förvärvats före den 1 juli 2001 kan du automatiskt ha förlorat det svenska medborgarskapet. Du måste då ha med ett intyg från Migrationsverket om att du återfått det svenska medborgarskapet. (Den som mellan den 1 juni 2001 och 30 juni 2003 ansökte om att återfå det svenska medborgarskapet fick ett intyg om detta från Migrationsverket.)

 • Avgiften betalas vid ansökningstillfället, betalning med VISA eller MasterCard. Kom ihåg att du behöver koden till ditt kort.

 • Alla handlingar måste vara originalhandlingar eller bestyrkta kopior.

  Att hämta pass

 • Det tar ca två veckor innan passet kommer till ambassaden. Du får ett mail när passet har kommit till oss. Får du inget mail, vänligen kontrollera din spammapp i mailen. Det har hänt att våra automatiska mail hammnar i den. Du kan då boka tid.

  Ta med gammalt pass och ID. Bokning måste alltid ske för hämtning, även att mailet inte anger det.
  Boka hämtning av pass här.


  Ansökan vid polismyndighet i Sverige

  Du ansöker om pass och nationellt ID-kort vid polismyndighet i Sverige. Den som söker i Sverige men inte kan vänta på sitt pass/ID-kort kan be att få detta skickat till Tokyo. Du berättar vid själva ansökningstillfället att passet ska skickas till Tokyo. En avgift på 2500 YEN kommer att tas ut när du hämtar passet på ambassaden.

Förnyelse av pass

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer