Meny
  • Svenska

Om utlandet Island

Pass utomlands i Island

Det är inte längre möjligt att ansöka om ordinarie pass eller ID-kort vid den svenska ambassaden i Reykjavik. Endast provisoriska pass kan utfärdas av ambassaden. Ett provisoriskt pass gäller endast för en resa och kostar 18 500 ISK.

Svenska medborgare i Island uppmanas att söka nytt pass på någon av polisens passexpeditioner i Sverige (se polisens webbsida) i samband med ett Sverigebesök. Det går dock också att ansöka om pass hos svensk ambassad något annat land, där möjligheten att utfärda pass finns kvar (se lista nedan).

De flesta polismyndigheter i Sverige kan ta emot passansökan och det är betydligt lägre ansökningsavgift hos polisen än hos de ambassader som ombesörjer pass. Vissa passmyndigheter har tidsbeställning, varför sökande rekommenderas att kontakta den aktuella polismyndigheten eller ambassaden i förväg.

Kontrollera redan vid ansökan att du hinner att få ditt nya pass på plats. Du bör annars redan vid ansökan  be om att få passet sänt till Island (eller övriga nordiska och baltiska länder) och få det utlämnat hos ambassad eller konsul mot en mindre avgift.

Vid resor inom Norden eller inom Schengenområdet kontrollerar myndigheterna inte pass vid gränspassagen. Dock finns det situationer inom dessa regioner där en resande trots allt måste kunna legitimera sig, t.ex. för att få gå ombord på ett fartyg eller ett flygplan. Att alltid medföra ett giltigt pass är något som därför rekommenderas. Om ni inte har ett giltigt pass bör ni kontakta det aktuella transportföretaget i förväg för att fråga om vilka andra typer av ID-handlingar som accepteras. Svenskar som bott i Island i minst två år kan ansöka om isländskt ID-kort (se nedan).

För ytterligare information kontakta ambassaden på telefon 520 1230 eller via e-post ambassaden.reykjavik@gov.se

Sveriges ambassad/konsulat i följande städer hanterar fortsatt passansökningar:

Aten, Belgrad, Berlin, Bern, Budapest, Bukarest, Haag, Nicosia, Lissabon, London, Madrid,  Moskva, Paris, Prag, Rom, Sankt Petersburg, Zagreb, Warszawa och Wien.

Pass utomlands

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer