Alternate Text

Sveriges ambassad Reykjavik, Island

Lokal tid 00:21

Vulkanutbrott på Reykjaneshalvön

Mycket seismisk aktivitet har ägt rum på Reykjaneshalvön den senaste tiden - det senaste den 29 maj. Läget är fortsatt ovisst men det är troligt att fler utbrott är att vänta framöver. Detta påverkar framförallt staden Grindavik som sedan i november förra året har varit utrymd. Energiverket Svartsengi och blå lagunen påverkas också. Tillgången till dessa platser är fortsatt begränsad. Flygplatsen Keflavik har inte påverkats i någon större utsträckning - vägarna dit är öppna och flyg har gått som de ska. Alla uppmanas att följa lokala myndigheters råd och att hålla sig uppdaterad om läget. För mer information, se ambassadens reseinformation innehållandes länkar och sökvägar till bland annat isländska myndigheter samt nyhetsrapportering.

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 08 jul 2024

Ambassadens Reception är stängd

Ändrade öppettider för ambassadens reception Mellan tisdagen den 28 maj och fredag den 31 maj kommer receptionen vara stängd och därmed kommer varken pass eller ID-kort att lämnas ut. Pass och ID-kort som anländer till ambassaden under denna period lämnas ut under veckan som börjar med måndag den 3 juni 2024. Receptionens öppettider för nästkommande kommer i stället vara måndag den 3e juni och onsdag den 5e juni, vanliga tider. Ambassaden håller fortfarande öppet och vid frågor finns det möjlighet att kontakta oss på ambassadens telefon.

Senast uppdaterad 23 maj 2024

Öppettider

Expeditionstider 

Expeditionen vid Sveriges ambassad på Lágmuli 7 är öppet på tisdagar mellan klockan 10-12 och torsdagar mellan 13-15. 

Telefontider

Måndag - torsdag klockan 09-15. Fredag klockan 09-13. 

Ambassaden

Observera att alla besökare måste boka tid i förväg om de har ett ärende utanför ambassadens ordinarie öppettider.

För eventuella frågor ombeds du att kontakta ambassaden via ambassaden.reykjavik@gov.se eller på +354 520 1230. Eventuella ytterligare uppdateringar kommer att göras här på Sweden Abroad samt på ambassadens Facebooksida. 

Information om passtider

Om du saknar resedokument (pass eller nationellt ID-kort) eller har ett utgånget resedokument kan Polisen nu erbjuda selektiv bokning genom att erbjuda förtur i kön. Du hamnar i detta fall i en speciell kö där du ser de nysläppta tiderna före alla andra. Kravet på bank-id för att kunna boka passtid gör detta möjligt. Genomsnittet för väntetiderna är nu noll till tio veckor. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns det tider att tillgå eftersom tider släpps hela tiden. Polisen kommer att erbjuda ännu fler tider inom de närmsta veckorna, och de kommer att hålla öppet hela sommaren. Om du enbart ska resa inom EU behöver du bara ett nationellt ID kort. Får man bara en tid är det korta leveranstider. Fortsatt längre leveranstider för pass/Nationellt ID-kort än normalt pga den stora efterfrågan och tekniska problem. För pass gäller ca 15 dagars leveranstid, plus kurir till ambassaden. För Nationellt ID-kort gäller ca 6 dagars leveranstid, plus kurir till ambassaden. Polismyndigheten arbetar aktivt med att minska dessa långa väntetiderna.

Senast uppdaterad 25 maj 2022

Längre leveranstider för pass!

På grund av den stora efterfrågan på pass varierar leveranstiden efter att din ansökan har godkänts. Leveranstiden för pass till utlandsmyndighetern kan ändras från dag till dag, just nu är leveranstiden ca 4-5 veckor medan leveranstiden för nationella ID-kort är ca 14 arbetsdagar. För mer information hänvisas till Polisens hemsida

Polisens webbplats
Senast uppdaterad 07 jun 2022

Vanliga frågor

Solander 250 - Bréf frá Íslandi

Under 2022 var det 250 år sedan den svenska botanisten och Linnéapostlen Daniel Solander deltog i en vetenskaplig expedition till Island. För att uppmärksamma detta märkesår genomförde Sveriges ambassad, i samarbete med isländska partners, ett av de mest omfattande svensk-isländska projekten någonsin. 

Mer information finner du här
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Misstanke om oegentligheter

Anmäl till UD

Om du misstänker brott eller andra oegentligheter med koppling till utrikesförvaltningens verksamhet, anmäl till UD:s regeltillsyn.

Anmäl via regeringen.se