• Svenska

Om utlandet Indonesien

Lokala lagar och sedvänjor

Svenska resenärer som befinner sig i Indonesien bör vara medvetna om att indonesiska lagar gäller, även om de kan verka hårda i jämförelse med vad som gäller i Sverige. Om du blir gripen av polis eller hamnar i fängelse så har du rätt att kräva att Sveriges ambassad informeras. Information om vad svenska konsulära tjänstemän kan och inte kan göra för att hjälpa svenskar i svårigheter utomlands hittar du på Utrikesdepartementets hemsida.

Påföljder för narkotikabrott är mycket allvarliga och straffskalan inkluderar dödsstraff. Även innehav av mycket små mängder av lättare typer av narkotika kan innebära höga böter och fängelse. Polisen motarbetar olaglig narkotikaanvändning och innehav över hela Indonesien, inte minst vid populära turistdestinationer på Bali och i Jakarta. I Aceh, inklusive på Pulau Weh, är cannabis en del av traditionell kultur och vanligt förekommande. Svenskar i Aceh bör dock notera att cannabis är olagligt och att även konsumtion eller mindre innehav kan leda till fängelsestraff.

Vissa svenska strafflagar, såsom de som gäller barnsexturism, gäller även för svenskar i utlandet. Svenskar som begår dessa brott utomlands kan bli åtalade i Sverige.

Enligt indonesisk lag kan utlänningar inte äga fastigheter. Om du funderar på att köpa fastighet i Indonesien, bör du först söka råd från advokat.

Senast uppdaterad 14 jun 2021, 06.04